MNOGI OD NAS PRAVE KATASTROFALNU GREŠKU: Ovo nikako ne smijete radi nakon što naglo zaustavite vozilo…

Također je preporuka, ako sami nabavljamo dijelove, savjetovati se s trgovcem ili servisom hoće li  kupljeni dijelovi zadovoljiti zahtjeve.

  • Auto

  • 23. Maj 2024  

  • 0

Vozite na autocesti 130-140 km/h, prisiljeni ste naglo zakočiti gotovo do zaustavljanja i tako u nekoliko navrata…

Evo šta se događa s kočnicama, hoće li se uslijed opterećenja deformirati diskovi.

Moguće je i navedeni problem se ponekad događa kod kočnica koje su kupljene kao aftermarket dijelovi pa je tu u pitanju isključivo kvaliteta materijala i najčešće će ovi dijelovi biti dobri na vozilu za uvijete gradske vožnje i vozila koja se koriste na kratkim relacijama. Problemi neće nastati do nekog ekstremnijeg kočenja s vozilom kao što je navedeni primjer na autocesti.

Ne činite ovo u vožnji


Nakon ekstremnijeg gradskog kočenja zaustaviti se s vozilom i držati pritisnutu kočnicu. Moguće je da će se zagrijani disk deformirati, jer je on manje površinske tvrdoće i u njega se, ako držite pritisnutu kočnicu, mogu utisnuti disk pločice. Preporuka je otpustiti papučicu kočnice ako je vozilo na ravnoj površini.

Prolazak s jako zagrijanim diskovima kroz dublje lokve vode na kolniku ili odlazak u autopraonicu može rezultirati naglim hlađenjem diskova što može povući za sobom i deformiranje diskova.


Korištenje disk ploča izvan dozvoljene tolerancije za izmjerenu širinu radnih kočionih površina diska te korištenje istrošenih diskova s novim kočionim pločicama – ova kombinacija često daje loše rezultate. Diskove je najbolje zamijeniti uvijek zajedno s pločicama. Vlasnici često odabiru najjeftinije, a ne adekvatne proizvode.

Preporuka je koristiti dijelove koji imaju oznaku originala, oznaku homologacije i oznaku OEM kvalitete. Također je preporuka, ako sami nabavljamo dijelove, savjetovati se s trgovcem ili servisom hoće li  kupljeni dijelovi zadovoljiti zahtjeve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...