ČISTKA U KREMLJU: Uhapšen još jedan ruski general zbog primanja mita

Putin je prošle sedmce rekao da ne planira promjene u glavnom štabu jer se "borbeni dio" uspješno obavlja.

  • Svijet

  • 23. Maj 2024  

  • 0

U Rusiji je uhapšen general-pukovnik Vadim Šamarin, šef Glavne uprave za komunikacije i zamjenik načelnika Glavnog štaba oružanih snaga Valerija Gerasimova. Osumnjičen je za primanje mita velikih razmjera, izvijestili su ruski mediji.

Kommersant piše kako je pretražena Šamarinova kuća, a potom je odveden na ispitivanje. Ovo je četvrto hapšenje nekog visokorangiranog ruskog odbrambenog dužnosnika od aprila, kada je zamjenik ministra odbrane Timur Ivanov stavljen u istražni pritvor zbog sumnje da je primio mito. 

Od tada su uhapšeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu odbrane, i general-bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije. Niz hapšenja dolazi usred velikih promjena u ruskom odbrambenom establišmentu, nakon što je predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca smijenio Sergeja Šojgua s mjesta ministra, zamijenivši ga Andrejem Belousovim.

Na taj se potez gleda kao na pokušaj da se ruska ekonomija učinkovitije stavi u službu vojske te kako bi se uklonila korupcija u odbrambenom sektoru. Putin je prošle sedmce rekao da ne planira promjene u glavnom štabu jer se "borbeni dio" uspješno obavlja. Šamarinu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se potvrdi optužnica za primanje mira velikih razmjera, prenosi Index.

Inače, 2020. je uhapšen Halil Arslanov, Šamarinov prethodnik na poziciji šefa Glavne uprave za komunikacije. Arslanov je tada optužen za pronevjeru 6.7 milijardi rubalja. Radilo se o nabavi telekomunikacijske opreme po prenapuhanim cijenama.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...