NJEMAČKA ĆE PREDSTAVITI NACRT REZOLUCIJE: Kosponzorima na sjednici UN-a neće biti omogućeno da se obrate

Očekuje se da će prije glasanja govoriti predstavnik Srbije - predsjednik Aleksandar Vučić.

  • Društvo

  • 23. Maj 2024  23. Maj 2024

  • 0

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda će na današnjoj sjednici u New Yorku, koja počinje u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, raspravljati i glasati o nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Kako saznaje Glas Amerike u Ujedinjenim narodima, Njemačka, koja je jedan od inicijatora, predstavit će nacrt rezolucije.

O prijedlogu dokumenta neće biti održana formalna debata - već će države moći da obrazlože svoj stav, usljed čega neće biti zvanične liste govornika tokom zasjedanja. Također, kosponzorima nacrta rezolucije neće biti omogućeno da se obrate.

U te zemlje, između ostalog spadaju Sjedinjene Američke Države, Francuska ili Italija, ali i balkanski kosponzori, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija.

Do zaključenja teksta, nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzorisalo je 39 država.

Očekuje se da će prije glasanja govoriti predstavnik Srbije - predsjednik Aleksandar Vučić.

Također, trebalo bi da govori i predstavnik Crne Gore, koja je najavila da će podržati usvajanje rezolucije, ali nije kosponzorisala nacrt rezolucije.

Glasu Amerike je u svjetskoj organizaciji ranije precizirano da je za usvajanje nacrta rezolucije potrebna prosta većina članica Generalne skupštine - što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Prijedlog dokumenta, čiji je zvanični naziv Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995, sačinile su Njemačka i Ruanda.

Potvrđeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva Željko Komšić prisustvovati današnjoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...