DRAMA NA ISTOKU EUROPE: Rusi napravili incident na granici, oštre reakcije iz Europske unije…

Moskva čitav slučaj nije komentirala.

  • Evropa

  • 25. Maj 2024  

  • 0

Nakon što je Rusija uklonila nekoliko bova koje označavaju granicu između Rusije i Estonije na rijeci Narvi, EU je oštro osudila taj potez, piše BBC.

U četvrtak rano ujutro je uklonjeno 24 od 50 bova postavljenih za označavanje plovidbenih ruta, rekli su estonski dužnosnici.

Napetosti oko granice porasle su nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da su ‘takvi postupci neprihvatljivi‘.

 ‘Ovaj granični incident dio je šireg obrasca provokativnog ponašanja i hibridnih akcija Rusije, uključujući njezine morske i kopnene granice u regiji Baltičkog mora‘, rekao je Borrell u saopćenju.

Moskva se protivila postavljanju plutajućih oznaka, koje se koriste kako brodovi ne bi zalutali u strane vode, i osporila je planirane lokacije za oko polovicu od 250 plutača, saopćila je estonska granična služba.

Premijerka Estonije Kaja Kallas rekla je da pokušava razjasniti situaciju s Rusijom.

Rekla je da se čini da je to dio ‘šireg obrasca‘ djelovanja Moskve da se koristi ‘alatima povezanima s granicom za stvaranje straha i tjeskobe‘.

Estonsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo ruskog otpravnika poslova i dodalo da taj potez tretira kao ‘provokativni granični incident‘.

Navedeno je da estonska strana zahtijeva ‘trenutan povratak‘ bova.

Do ovog je incidenta došlo nakon što je rusko ministarstvo odbrane ovaj nedavno nakratko objavilo prijedlog revizije svoje morske granice u Baltičkom moru.

Prijedlog je ubrzo izbrisan, ali to je bilo dovoljno da se izazove zabrinutost među članicama NATO-a, uključujući Estoniju.

Moskva čitav slučaj nije komentirala.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...