DAČIĆU NIJE DOBRO: „Da je Kosovo bilo na dnevnom redu, mi bismo tu pobijedili…“

Dodao je da su Nijemci priznali Holokaust zato što su bili poraženi.

  • Regija

  • 25. Maj 2024  

  • 5

-Mnoge zemlje su prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN shvatile da uopšte nije riječ o zločinima, niti o brizi za muslimane ili Bošnjake, već da je reč o politizaciji tog pitanja, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

-Zapad zbog sebe glasa za tu rezoluciju da bi opravdao svoje dejstvovanje devedesetih godina na našim prostorima i da bi opravdao i agresiju 1999. godine i da su Srbi bili glavni zločinci i glavni krivci za raspad Јugoslavije, rekao je Dačić i dodao da misli da se u četvrtak prilikom glasanja rezolucije o Srebrenici najmanje glasalo o tome kakav je karakter zločina.

- To je suština zašto toliko mali broj glasova ima za rezoluciju. Kad kažem toliko mali, mislim na onaj broj koji su oni očekivali. Oni su baratali sa tim da već imaju obezbeđene dve trećine onih koji bi glasali za, što je možda tačno bilo u trenucima dok se Srbija nije uključila u cijelu akciju - rekao je Dačić za RTS.

- Riječ je o potrebi da Zapad zbog sebe glasa za ovu rezoluciju, jer ovo je Zapadu potrebno. Ovo nije potrebno ni muslimanima, ni Srbima, ni Hrvatima. Zapadu su potrebne ovakve rezolucije da bi opravdao svoje dejstvovanje devedesetih godina na našim prostorima, da bi opravdao i agresiju 1999. godine, da bi rekao da su Srbi bili glavni krivci za raspad Јugoslavije i glavni zločinci, kazao je on.

Na pitanje zbog čega se to dešava sada, gotovo 30 godina kasnije, Dačić je odgovorio da oni to do sada nisu uspjeli da unesu u pravnu arhivu Ujedinjenih nacija, pošto su pokušavali da to urade preko Savjeta bezbjednosti i nisu uspjeli.

- Rusija je stavila veto i zato su išli na Generalnu skupštinu UN da nemate pravo veta. Isto tako, ova tačka je definisana kao kulutra mira. Znači, to nije tačka pod kojom bi se glasalo dvotrećinskom većinom, nego prostom većinom. Iako Povelja UN govori o tome da se o važnim pitanjima glasa dvotrećinskom većinom, neko je procijenio da ovo nije važno pitanje. Pa ako nije važno pitanje, što se sada uopšte o tome raspravlja, naveo je Dačić.

- Zato što prvo, ne stoji nikakav legitimitet, niti legalitet Bosne i Hercegovine, jer Predsjedništvo nije donijelo tu odluku. I drugo pitanje, jeste da Generalna skupština nema pravo da stavlja na dnevni red nešto što je na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti bez odobrenja Savjeta bezbjednosti, a prošle nedjelje je bila sjednica Savjeta bezbjednosti o BiH - kazao je Dačić.

- Ono što je glavni zaključak jeste svakako da treba da maksimalno poštujemo zemlje koje su glasale protiv ove rezolucije i, ako mogu da jasno poručim onima koji se u našoj zemlji zalažu za praćenje zapadne politike, odnosno za zaoštravanje sankcija Ruskoj Federaciji i Kini, da kažem da je ovo jedan šamar za njih. Zašto? Zato što mislim da više nikada ne treba da se jave na tu temu, jer da nisu te zemlje glasale za nas, a i da vodimo politiku da se sa njima svađamo i da uvodimo sankcije Nikaragvi, Venecueli, Belorusiji, Rusiji, Kini, Siriji i svima ostalima, mi bismo imali jedan glas, a pitanje je da li bismo imali i taj jedan, da li bi naše vlasti glasale za interese Srbije,kazao je Dačić.

Govoreći o glasovima evropskih zemalja, potpredsednik Vlade je rekao da to pokazuje gdje su glavni pravci i centri spoljne politike Srbije i da je nemoguće ubijediti Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i SAD da glasaju za njihove interese, ali da mora da se radi sa zemljama koje nisu u žiži zapadnih interesa.

- To znači da im budemo posvećeni, a to znači i da im budemo prijatelji, a ne sada čim smo ovo završili, da smišljamo šta ćemo da radimo protiv Sjeverne Koreje, kao da je Sjeverna Koreja naš neprijatelj, a glasala je za nas, naveo je Dačić.

Istakao je da se ne može ništa učiniti protiv zemalja koje su glasale za rezoluciju i poručio da je svega desetak zemalja glasalo za rezoluciju SAD o proglašenju Јerusalima za glavni grad Izraela.

- SAD su prijetile svima redom da će to da se odrazi na njihove bilateralne odnose, ali nisu htjeli ljudi da glasaju za taj prijedlog, a sad jedna mala Srbija je uspjela da dobije ipak značajan broj glasova, bilo da je riječ o glasovima protiv ili o uzdržanim glasovima. Јer ako gledate 84 zemlje od 193, na to treba gledati, vidite da se većina zemalja nije pridružila ovoj rezoluciji, kazao je Ivica Dačić.

- Sutra će doći neko novo glasanje. Sutra će doći neko pitanje Kosova, na primjer, na dnevni red. S tim što mislim da je ova tema koja je sada bila na dnevnom redu je specifična i ona je neuporediva sa bilo kojom drugom. Da je Kosovo bilo na dnevnom redu, mi bismo tu pobijedili, ja mislim, sa dva, tri puta većim brojem glasova, direktnim glasovima u našu korist - ocijenio je Dačić.

Kazao je da će to što rezolucija nije donijeta konsenzusom i apsolutnom većinom, njeni dometi biti znatno manji od očekivanih.

- Zamislite kakva je to ironija za Srbe, da su Nijemci i Turci bili glavni kreatori teksta te rezolucije. I sada, znate, to je toliko licemerno u odnosu na naš narod, da vas neko ko vas je ubijao i vršio genocid i etničko čišćenje vijekovima, da sada on vama drži neka politička i moralna predavanja o svemu tome, kazao je Dačić.

Dodao je da su Nijemci priznali Holokaust zato što su bili poraženi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...