RADNJA U ŠTRPCIMA: Hrvatski film koji govori o zločinu tokom rata u BiH dobio Zlatnu palmu u Cannesu

Na filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan kratkometražni igrani film ''Čovjek koji nije mogao šutjeti'' koji govori o zločinu tokom u ratu u BiH te na koncu osvojio i Zlatnu palmu.

  • Kultura

  • 25. Maj 2024  

  • 1

Film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Cannesu.

Na filmskom festivalu u Cannesu premijerno je prikazan kratkometražni igrani film ''Čovjek koji nije mogao šutjeti'' koji govori o zločinu tokom u ratu u BiH te na koncu osvojio i Zlatnu palmu.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Radnja filma prati putnički voz koji iz Beograda putuje za Bar. Voz zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vozu ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je voz krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, ali niko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: penzionisanog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

U kategoriji za najbolji kratki film za Zlatnu palmu takmičilo se s još 10 naslova iz cijelog svijeta, a u užu selekciju odabran je među njih više od 4200.

"Čovjek koji nije mogao šutjeti" je drugi film od osamostaljenja Hrvatske koji se na canneskom festivalu takmičio u glavnom programu. Film je bio u konkurenciji s još deset vrhunskih naslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...