REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko svaki dan pijete kafu – ovo trebate znati…

Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge faktore poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala izravnu uzročno-posljedičnu vezu.

  • Zdravlje

  • 26. Maj 2024  

  • 0

Najnovije istraživanje ističe još jednu zdravstvenu korist kafe, ukazujući na vezu između njezine konzumacije i smanjenog rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Analizirajući podatke 184.024 osobe tokom u prosjeku 13 godina, međunarodni tim znanstvenika otkrio je da su oni koji su pili kafu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji ne piju kafu. Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i razina metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.

Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kafe s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology.

Dok su prethodne studije zabilježile vezu između kafe i Parkinsonove bolesti, novo se istraživanje jedinstveno usredotočuje na biomarkere unosa kofeina puno prije nego što se bolest manifestira. Utvrđeno je da 25 posto najvećih kafopija ima 40 posto manju vjerovatnost da će razviti Parkinsonovu bolest od onih koji ne piju kafu. Smanjenje rizika variralo je od 5 do 63 posto u različitim zemljama.

Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge faktore poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala izravnu uzročno-posljedičnu vezu. No, zamjetan je zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak.

Ti neuroprotektivni učinci u skladu su s našim nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti, pojasnili su autori studije.

Utjecaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne učinke. Parkinsonova bolest obilježena je smanjenom razinom dopamina zbog gubitka živčanih stanica u području mozga substantia nigra.

Kofein isto tako ima i neočekivan učinak na sposobnost učenja u mozgu.

Osnova za strategije prevencije

Dok istraživači nastavljaju istraživati okidače i faktore rizika za Parkinsonovu bolest, razumijevanje uloge kofeina moglo bi poslužiti kao osnova za strategije prevencije. U SAD-u gotovo milion ljudi pati od Parkinsonove bolesti, koja uzrokuje drhtanje, poteškoće s kretanjem, probleme s ravnotežom i ukočenost udova.

Kafa je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje, već također poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju na kraju autori nove studije.

Uz sve navedeno, kavu prate i razni mitovi, na koje smo isto tako ranije ukazali, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...