"SB" NA LICU MJESTA: Bakir Izetbegović stigao na saslušanje u zgradu SIPA-e (FOTO)

Izetbegović će biti ispitan zbog govora na predizbornom skupu SDA u Hadžićima u julu 2022. godine

  • Vijesti

  • 28. Maj 2024  28. Maj 2024

  • 0

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović stigao je u zgradu SIPA-e,u Istočnom Sarajevu, nakon što je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu o njegovom saslušanju.

Izetbegović je došao u pratnji svojih savjetnika i advokatice Senke Nožice.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči Izetbegovića za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti. Jučer su po istoj prijavi iskaz u SIPA-i dali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te Reuf Bajrović.

Izetbegović će biti ispitan zbog govora na predizbornom skupu SDA u Hadžićima u julu 2022. godine.

- Prebrojali smo se - i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate - rekao je tada Izetbegović.

On se jučer oglasio povodom saslušanja kazavši da je poziv njemu, Suljagiću i Bajroviću umjesto negatorima genocida, kako ističe, jasna poruka.

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića”, naveo je Izetbegović.

Bajrović je nakon saslušanja poslao poruku da ga terete jer je pružio podršku Azri Zornić.

“Dobro došli u Sjevernu Koreju! Između ostalog me terete jer sam tvitao ‘Azra Zornić je moj lični heroj’. Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija… Izaberite”, naveo je Bajrović.

Osim Bajrovića, saslušan je i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. On je kazao da Tužilaštvo pokušava da ućutka one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na Srebrenicu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...