MAHIR MEŠALIĆ, NAKON DRAMATIČNE SJEDNICE FEDERALNOG PARLAMENTA: „Očito da je Dragan Čović šef zastupnicima SDP-a i Naše stranke, ovu izdaju građani im ne smiju oprostiti…“

-Ovi “Trojkaši” su spremni isporučiti sve Draganu Čoviću za mrvice vlasti, što se sad već jasno pokazuje, kazao je Mešalić.

  • Vijesti

  • 29. Maj 2024  29. Maj 2024

  • 11

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u okviru tačke „izbori i imenovanja“ Marin Vukoja je izabran na poziciju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

To je odlučeno na osnovu 51 glasa za, 38 protiv i bez suzdržanih. Izborom Vukoje Ustavni sud BiH nije popunjen, ali neće više funkcionirati na rubu kvoruma.

Tokom rasprave o izboru sudije Ustavnog suda BiH najviše je raspravljala opozicija jer je smatrala da se ovakav proces izbora nije trebao izvršiti budući da je poslanici ponuđeno samo jedno ime sa Rang liste, najviše pozicionirani, a to je bio Marin Vukoja.

Poslanici opozicije istakli su da procedura nije izvršena na dobar način te da se čitav postupak trebao ponoviti i sačekati, između ostalog, mišljenje Venecijanske komisije.

Zbog negodovanja da se Vukoja imenuje na funkciju sudije Ustavnog suda BiH opozicija je najavila su da će uložiti apelaciju i žalbu Ustavnom sudu.

Uoči rasprave predsjednik Radne grupe za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH, i ujedno potpredsjedavajući Predstavničkog doma, Mladen Bošković, izvijestio je poslanike o radu Radne grupe koja je provela postupak izbora jednog sudije Ustavnog suda BiH.

Ova pozicija ostala je upražnjena nakon što je bivši predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić 14. februara 2022. godine pokrenuo postupak izbora sudije Ustavnog suda BiH, zbog odlaska u starosnu penziju.

Radna grupa je, između ostalog, kako je podsjetio Bošković, obavila razgovor sa svim kandidatima, koje je i bodovala. Zatim je sačinjena Rang lista, prema kojoj je prvorangirani Marin Vukoja. Njega je na kraju Komisija za izbor i imenovanje predložila kao jedini prijedlog za izbor sudije Ustavnog suda BiH.

Radna grupa je formirana 6. juna 2002. godine u sastavu Mladen Bošković, lsmet Osmanović i Samer Rešidat, članovi Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma, te predstavnicj Udruženja sudija Federacije BiH: Hakija Zajmović i Božana Banduka.

Na javni konkurs prijavilo se 14 kandidata, jedna prijava je bila nepotpuna te je odbačena. Intervjui su obavljeni sa 10 kandidata jer troje nije željelo pristupiti tim razgovorima, a to su bili Bariša Čolak, Mirko Milićević i Ivan Milićević.

Rang lista je sačinjena po sposobnostima kandidata, prema kojoj se na prvom mjestu nalazi Marin Vukoja sa 46, 50 bodova, zatim ga slijedi Sanela Gorušanović-Butigan sa 45 bodova, a trećerangirani je Ivo Rozić sa 43,50 bodova. Svi kandidati koji su učestvovali u intervjuu, istaknuli su da su hrvatske nacionalnosti.

Nakon što je utvrđena Rang lista zasjedala je Komisija za izbor i imenovanje, koja je Marina Vukoju na kraju predložila da se izabere za sudiju Ustavnog suda BiH.

-SDP, Naša stranka, Narod i pravda, PDA, Isak, Uzunović itd. su tijesnom većinom upravo isporučili sudiju Ustavnog suda BiH Čoviću i Dodiku, čovjeka bez ikakvog sudskog iskustva osim reference da je bio na listi sa Čovićem i Krišto.

Glasao sam protiv i borio sam se da sudija Ustavnog suda BIH bude kompetentan i izabran a ne nametnut kršenjem Ustava FBiH i Poslovnika. Savjest mi je čista, sve sam uradio što je u mojoj moći. Očito da je Dragan Čović šef zastupnicima SDP-a i Naše stranke te mnogo važniji od potpredsjednika SDP-a i člana Predsjedništva BiH gospodina Denisa Bećirovića, kazao je šef kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Mahir Mešalić nakon dramatične sjednice koja je okončana jutros oko 1 sat i 30 minuta.

-Ovi “Trojkaši” su spremni isporučiti sve Draganu Čoviću za mrvice vlasti, što se sad već jasno pokazuje. Nije mi drago što sam bio u pravu jer ovo su loša rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Iako su koje kolege Damir Mašić i Aner Žuljević iz SDP-a lagali građane i medije kako oni nisu za imenovanje Marina Vukoje, nelegalnom smjenom Dajane Čolić iz DF-a i imenovanjem Petra Galića iz HDZ-a u Komisiji za izbor i imenovanje otvorili su put imenovanju Vukoje. Mislim da im ovu izdaju građani ne bi trebali oprostiti, jer su ovim pokazali da biraju etnički umjesto građanski. Ono što je najstrašnije da je Trojka predvođena Nikšićem potpuno svjesna posljedica imenovanja Čovićevog Vukoje i to u jeku napada Dodika i Čovića na instituciju Ustavnog suda BiH, kazao je Mešalić za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...