NEVJEROVATNA SNIMKA IZ BERLINA: Macron mahao kartom Ukrajine i govorio o napadima na Rusiju, oglasio se i Putin...

No, nije morao dugo čekati na odgovor ruskog čelnika Vladimira Putina.

  • Evropa

  • 29. Maj 2024  

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron najavili su nakon zajedničkog sastanka kabineta u utorak u Mesebergu pored Berlina pojačanu suradnju i poručili kako Ukrajini žele dati svjetlo da zapadnim naoružanjem napada ciljeve ne teritoriju Rusije s kojih se napada Ukrajina. Isto tako je najavljeno kako Francuska i Njemačka žele raditi na razvoju zajedničke rakete dugog dometa.

- Mi ne smijemo međutim dopustiti da Ukrajina napada druge ciljeve na području Rusije, posebno ne civilne, rekao je Macron, a prenose agencije. Scholz je dodao da se Ukrajina mora pridržavati međunarodnog prava „što je do sada dobro funkcioniralo“.

- Na ovim kartama se vidi da je ukrajinski teritorij zapravo napadnut iz baza u Rusiji. Dakle, kako da objasnimo Ukrajincima da ćemo morati štititi ove gradove... ako im kažemo da im nije dopušteno pogoditi tačku s koje se ispaljuju projektili?, poručio je Macron, a snimka francuskog čelnika kako maše kartom objavljena je na X-u.

No, nije morao dugo čekati na odgovor ruskog čelnika Vladimira Putina.

On je iz Taškenta u Uzbekistanu zaprijetio Europi "ozbiljnim posljedicama" ako se Ukrajini u budućnosti dopusti da protiv ruskog teritorija koristi dalekometno precizno oružje koje isporučuje Zapad.

"Ti predstavnici NATO-a, posebno u Europi i posebno u malim zemljama, trebali bi shvatiti s čime se igraju", rekao je Putin u utorak na kraju državne posjete.

Nagovijestio je da bi Rusija mogla poduzeti vojne protumjere, te je rekao da osobito manje zemlje ne bi smjele zaboraviti da njihovi teritoriji nisu veliki i da su gusto naseljeni.

Putin je posebno kritizirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga koji se zalaže za gađanje vojnih ciljeva na ruskom teritoriju. Stoltenberg se pozvao na pravo Ukrajine na samoodbranu.

Ukrajina od SAD-a i drugih zapadnih država traži odobrenje za korištenje projektila i krstarećih raketa za napad na Rusiju kako bi se učinkovitije borila protiv neprijatelja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...