HILJADE DJECE U KANTONU SARAJEVO ZARAŽENO MORBILIMA: Oglasili se iz Ministarstva zdravstva KS

Do danas, u Kantonu Sarajevo je vakcinisano 6.909 djece, a broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo je 3.315. Broj oboljele djece je trenutno u opadanju, a vakcinacija se redovno obavlja u svim organizacionim jedinicama Doma zdravlja KS.

  • Vijesti

  • 30. Maj 2024  

  • 0

Od početka pojave zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, nakon što je dobilo Stručno mišljenje od Zavoda za javno zdravstvo KS, 26. januara 2024. godine proglasilo epidemiju morbila na području Kantona Sarajevo.

U januaru 2024. godine prijavljeno je 15 oboljelih i 490 eksponiranih osoba, osoba koje su bile u kontaktu s oboljelim.

Od proglašenja epidemije, u cilju transparentnosti informacija za javnost, uposlenici Zavoda za javno zdravstvo KS su na web stranici Zavoda svakodnevno ažurirali podatke o broju oboljelih, te je Ministarstvo zdravstva održalo niz sastanaka sa zdravstvenim ustanovama u cilju praćenja epidemije i poduzimanja mjera u cilju spriječavanja širenja epidemije, o čemu je obaviještena šira javnost.

Ministarstvo zdravstva KS predložilo je konkretne korake i mjere Vladi Kantona Sarajevo, a koje je Vlada usvojila na 10. sjednici održanoj 01.02.2024. godine.

Do danas, u Kantonu Sarajevo je vakcinisano 6.909 djece, a broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo je 3.315. Broj oboljele djece je trenutno u opadanju, a vakcinacija se redovno obavlja u svim organizacionim jedinicama Doma zdravlja KS.

Nažalost, još uvijek je veliki broj nevakcinisane djece i to je razlog pojave i širenja epidemije.

Usvojene mjere i dalje su na snazi, a Ministarstvo zdravstva KS, Zavod za javno zdravstvo KS i pedijatri u Kantonu Sarajevo kontinuirano pozivaju roditelje da vakcinišu svoju djecu, jer je vakcinacija protiv morbila najučinkovitija mjera za sprečavanje širenja epidemije.

altMinistarstvo zdravstva KS

Mjere su dostupne i na web stranici Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, našim društvenim platformama, kao i na web stranici Zavoda za javno zdravstvo KS.

Zavod za javno zdravstvo KS kontinuirano radi na edukaciji građana kako bi se što veći broj djece vakcinisao.

Sve informacije su transparentne i na svaki novinarski upit smo bili i ostali dostupni. Od proglašenja epidemije u medijima smo, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS detaljno objasnili i redovno pozivali roditelje da vakcinišu djecu kao jedinu efikasnu mjeru za sprečavanje obolijevanja većeg broja djece. Kroz brojna gostovanja u medijima, objasnili smo i to da smo prvi proglasili epidemiju u odnosu na druge u FBiH, vakcinisali najveći broj djece u BiH i svako medijsko obraćanje koristimo da apelujemo na roditelje za vakcinaciju, pa tako i ovaj put.

Shodno navedenom, Ministarstvo zdravstva KS će i dalje pratiti situaciju u vezi sa epidemijom morbila, te poduzimati mjere u skladu sa nadležnostima i bez potrebe širenja panike među građanima Kantona Sarajevo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...