Auto
UTAKMICA JOŠ NIJE ZAVRŠENA: Iako je elektrifikacija prioritet, to ne znači da će se ugasiti sve što...
Prije 57 min0
Decenijama je ova poslastica omiljena širom Balkana.
Gastro
13. Jun. 2024 13. Jun. 2024
0
Stari kolač sa trešnjama kakav su nam bake pravile u malo modernijoj, ali i dalje preukusnoj verziji.
Recept za kolač sa trešnjama koji je lagan, brz i pun ukusa, savršen za sve prilike.
Decenijama je ova poslastica bila omiljena širom Balkana, a danas vam donosimo malo moderniju verziju koja će vas osvojiti svojim jedinstvenim spojem tradicije i inovacije.
Sastojci:
300 gr trešanja
150 ml ulja
200 gr glatkog brašna
50 gr kakaa
3 jaja
80 gr mliječne ili tamne čokolade
1 prašak za pecivo
50 ml mlijeka
150 gr šećera
Za fil:
100 gr šećera
250 gr krem sira
2 jaja
2 kašike oštrog brašna
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni kako bi stvorili idealno okruženje za pečenje kolača.
2. U velikoj posudi, uz pomoć miksera, sjedinite šećer, jaja i mlijeko dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
3. U drugoj posudi, pažljivo pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
4. Polako dodajte suhe sastojke u mokre, miksujući ih zajedno pet minuta kako bi se svi sastojci lijepo sjedinili i stvorili savršenu smjesu za pečenje.
5. Nakon što je smjesa dovoljno sjedinjena, njiežno ručno umješajte sjeckanu čokoladu.
6. U posebnoj posudi, koristeći mikser, kombinujte sve sastojke dok ne dobijete glatku i homogeniziranu smjesu.
7. Na dno posude obložene papirom za pečenje ulijte tamnu smesu, ravnomjerno je raspoređujući kako biste stvorili osnovu za vaš kolač.
8. Preko tamne smjese, pažljivo sipajte pripremljeni fil od sira, stvarajući sloj koji će donijeti nježnu i kremastu notu vašem kolaču.
9. Ponovite postupak dodavanja tamne smjese i fila od sira, i pospite trešnje.
10. Stavite svoj kolač u zagrijanu rernu i pecite ga oko 20 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje.
Prijatno!:)
Auto
UTAKMICA JOŠ NIJE ZAVRŠENA: Iako je elektrifikacija prioritet, to ne znači da će se ugasiti sve što...
Prije 57 min0
Show
OVO JE ŽANR U KOJEM BI SE STEVEN SPIELBERG ŽELIO OKUŠATI: "Nadam se da ću jednog dana to i napraviti"
Prije 1h0
Hronika
NOVE INFORMACIJE IZ ISTOČNE HERCEGOVINE: "Na požarištu u trebinjskim brdima situacija je trenutno stabilna, ali su..."
Prije 2h0
Kultura
TUŽNA VIJEST IZ BEOGRADA: Preminuo glumac, reditelj i književnik Čedomir Petrović - "Njegove uloge bile su..."
Prije 2h0
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
Prije 11h0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
15. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.