"UŽIVAM U NJEMU": Ovo je najzdravija vrsta sira za mozak, kada ga birate, razmislite o opciji koja ima...

(...) manje zasićenih masti.

  • Jeste li znali

  • 13. Jun. 2024  13. Jun. 2024

  • 0

Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.

Postoji i još nekoliko namirnica s druge strane spektra za koje se zna da su štetne za zdravlje mozga. Međutim, kada je riječ o siru, odgovor je manje jasan.

Neurolozi ističu da su naučne studije o tome kako konzumacija sira utječe na zdravlje mozga, imale različite rezultate. To je zato što se ispitanici studija ispituju o konzumaciji sira uopšteno, a ne o konkretnom siru koji konzumiraju, vele.

Međutim, dodaju da je studija iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i cheddar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom. Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih masti.

Objašnjavaju da je to zato što postoji veza između ishrane sa visokim udjelom zasićenih masti i većeg rizika od demencije.

"Razni prerađeni i pojedinačno pakovani sirevi i sirni namazi mogu sadržati diacetil, koji se koristi za aromu i koji može dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti". Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovno konzumiraju za zdravlje mozga. Objašnjavaju da vole jesti minimalno prerađeni cheddar.

"Uživamo u tom siru, jer je bolji za mozak, zato što sadrži konjugovanu linolnu kisjelinu koja može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju“, dodaju. Budući da se ultraprerađena hrana, uključujući sir, povezuje s negativnim utjecajem na zdravlje mozga, ljekari kažu da se odlučuju za sireve koji su što manje prerađeni.

Kada jedemo sir, treba da obratimo pažnju na to kako se osjećamo, kao i da li sir utječe negativno na našu probavu.

"Učimo sve više o povezanosti mozga i crijeva, stoga vjerujem da bismo trebali da slušamo svoje tijelo. Ako imate problema s probavom kad jedete sir, pretpostavljam da bi to moglo biti problematično i za vaš mozak“.

Dakle, ako hrana negativno utječe na naša crijeva, vrlo vjerovatno negativno ujeiče i na naš mozak.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...