POZDER I ĆATIĆ POTPISALI MEMORANDUM: Federacija BiH i Konjic idu u zaštitu Prenja (FOTO)

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je u sklopu obilježavanja 642.godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima, Dana grada Konjica.

  • Društvo

  • 22. Jun. 2024  

  • 0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i gradonačelnik Konjica Osman Ćatić potpisali su na Tisovici u blizini bivka „Divova kuća“, u području planine Prenj, Memorandum o razumijevanju za uspostavu novog zaštićenog područja „Prenj“. Ovaj dokument pokazuje zajedničke tačke i interese Federacije BiH i Grada Konjica u pogledu ispunjavanja ciljeva Federalne strategije okoliša i strateških dokumenata Grada Konjic, a koji će doprinijeti povećanju zaštićene teritorije u Federaciji BiH kao i zaštitu vrijednog prirodnog područja u našoj državi.

Generalni cilj je izrada stručne podloge i obrazloženja za uspostavuzaštićenog područja „Prenj“ na području Grada Konjica. Obje strane su saglasne i obavezuju se da će svako iz svoje nadležnostiobjezbijediti tehničku, stručnu i finansijsku podršku kako bi se ostvario glavni cilj, a to je donošenje Zakona o proglašenju zaštićenog područja Prenj.

„Prenj je veličanstvena planina, njegova zaštita i moderno upravljanje od prioritetnog je značaja za Federaciju i čitavu državu. U skladu s međunarodnim konvencijama, Bosna i Hercegovina ima obavezu povećati procenat zaštićenih područja i tu je područje planine Prenj odlična prilika, ali i obaveza da djelujemo za buduće generacije. Ovo područje je veliki potencijal i za turizam i drago mi je da smo naišli na pravog partnera u Gradu Konjicu koji razumije naša nastojanja i želi na svojoj teritoriji uspostaviti zaštićeno područje na Prenju. Sljedeći korak će biti potpisivanje ugovora sa našim partnerima u UNDP-u s kojima ćemo raditi na ovom velikom i važnom zadatku za koji su ministarstvo i Federacija BiH već ove godine u budžetu izdvojili 250.000 KM“, izjavila je ministrica Pozder.

Osman Ćatić, gradonačelnik Konjica, istakao je također zadovoljstvo što je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo Prenj kao važan prirodni biser kojeg treba zaštiti, kao i dobru saradnju s ministricom Pozder. „Konjic je prepoznatljiv po prirodnom blagu, od Neretve, kanjona Rakitnice, Visočice, Bitovnje, Zec planine i drugih ljepota, a Prenj je oduvijek za nas posebna planina, naš amblem. Naš zajednički cilj je da se donese Zakon o proglašenju zaštićenog područja Prenj te će biti veliki zalog za naš grad i buduće naraštaje i drago mi je da smo poduzeli ovaj važan korak ka tom cilju“, izjavio je Ćatić.

Potpisivanje Memoranduma upriličeno je u sklopu obilježavanja 642.godišnjice od prvog pomena Konjica u pisanim dokumentima, Dana grada Konjica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...