MINISTAR PRAVDE BiH DAVOR BUNOZA TVRDI: "Prvi put u EU izvještaju o napretku BiH spominje se da je pravosuđe BiH napredovalo"

Mišljenja je da moramo napustiti lošu retoriku, jer to nikad ništa nije dobro donijelo nikome u BiH. Kada govori o Ministarstvu pravde BiH, izričit je, biće posvećeni isključivo evropskom putu BiH.

  • Vijesti

  • 25. Jun. 2024  

  • 2

U četvrtak će u Sarajevu biti održana konferencija na ministarskom nivou o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji – pregovaračko Poglavlje 23. Koji su ciljevi konferencije i kako će BiH ispunjavati svoje obaveze iz ovog poglavlja i koliko smo daleko od otvarajna pregovora sa EU s obzirom na složenost političke situacije u zemlji N1 je pitao Davora Bunozu, ministra pravde BiH.

Konferencija će govoriti, navodi Bunoza, o vladavini prava, borba protiv korupcije i zaštiti ljudskih prava.

“Jako važne stvari, a posebno jer je promijenjena praksa EU. To je sada prvo poglavlje sa kojim se počinje pregovaranje sa EU. I ono što građani BiH žele je da osjete promjene. Doći će ministar pravde Republike Hrvatske, ministar pravde Crne Gore, zamjenik ministra pravde Albanije, kao i predsjednica Venecijanske komisije. Mi ćemo pokušati da vidimo što BiH čeka na putu ka EU kad govorimo o Poglavlju 23”, ističe ministar Bunoza, dodajući da svakako će iskustva tih zemalja pomoći BiH.

Mišljenja je da moramo napustiti lošu retoriku, jer to nikad ništa nije dobro donijelo nikome u BiH. Kada govori o Ministarstvu pravde BiH, izričit je, biće posvećeni isključivo evropskom putu BiH.

Neophodna reforma pravosuđa

Govoreći o radu pravosuđa, kazao je da ne bi volio davati ocjenu, ali svakako ta ocjena ne bi bila visoka.

“Ali moram reći, da se po prvi put o radu u evropskom izvješću o napretku BiH spominje da je pravosuđe BiH ipak napredovalo u pojedinim slučajevima. Do tada je bilo nikakav napredak”, istaknuo je.

Neophodno je, smatra, provesti reformu pravosuđa.

“Pokušavamo usvajanjem izmjena i dopuna zakona VSTV-a. Neko govori da se ne provodi taj zakon, to nije tačno. Po prvi put nositelji pravosudnih funkcija imaju na raspolaganju efektivan pravni lijek. Svaki kandidat koji nije prošao za sudca i tužitelja, ima pravo da iznese svoj predmet pred sudom da se preispita. Meni je žao što nije još zaživio odjel koji bi trebao provjeravati imovinu sudca i tužitelja. Nadam se kad se usvoji proračun da ćemo to pitanje riješiti”, rekao je ministar Bunoza.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...