Hronika
SLUČAJ KOJI JE POTRESAO CIJELU BiH: Tužilaštvo Brčko distrikta najavilo optužnice u slučaju pronalaska 31 djeteta
Prije 6 min0
“Trans mast je vrsta nezasićene masti koja se umjetno stvara kroz proces koji se zove hidrogenacija, koji stvrdnjava tekuća ulja i produljuje rok trajanja prehrambenih proizvoda”, rekla je dijetetičarka Mary Sabat za SheFinds.
Zdravlje
03. Jul. 2024
0
Gubitak sala na trbuhu smatra se jednim od najtežih izazova kada je u pitanju mršavljenje. Kombinacija sporijeg metabolizma, starenja i nepažnje na to što i koliko jedemo mogu biti razlozi sala na trbuhu. Iako postoje mnogi čimbenici uključeni u razvoj masnih naslaga na trbuhu tijekom vremena, postoji vrsta hrane s visokim udjelom masnoće za koju dijetetičari kažu da bismo je trebali izbjegavati: transmast.
“Trans mast je vrsta nezasićene masti koja se umjetno stvara kroz proces koji se zove hidrogenacija, koji stvrdnjava tekuća ulja i produljuje rok trajanja prehrambenih proizvoda”, rekla je dijetetičarka Mary Sabat za SheFinds.Poznato je da je konzumacija trans masti povezana sa štetnim učincima na zdravlje i povećanjem abdominalne masnoće. Sabat objašnjava: “Pokazalo se da trans masti potiču upalu, povisuju loš kolesterol (LDL), snižavaju dobar kolesterol (HDL) i smanjuju osjetljivost na inzulin. Ti učinci mogu doprinijeti debljanju, posebno u području trbuha, i povećati rizik od raznih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom.”
Budući da se trans masti često koriste u većini proizvoda koje vidimo, teško ih je izbjegavati osim ako ne znamo što se nalazi u hrani koju konzumiramo. Stoga je dijetetičarka otkrila u kojim proizvodima najčešće možemo pronaći trans masti.
1. Pržena hrana
“Pržena hrana poput krumpirića, pržene piletine, krafni itd., često može biti izvor transmasti”, kaže Sabat. Te masnoće često mogu dovesti do debljanja i povećanja abdominalne masnoće jer je poznato da su trans masti krivac za poticanje skladištenja masnoće u području trbuha.
2. Komercijalni pekarski proizvodi
Iako se peciva mogu činiti kao savršena poslastica u bilo koje doba, najbolje ih je svesti na minimum ako želimo izbjeći salo na trbuhu. “Neki komercijalni pekarski proizvodi poput peciva, kolača, pita, muffina i slično mogu sadržavati trans masti, osobito ako su napravljeni s djelomično hidrogeniranim uljima”, objašnjava Sabat.
Komercijalni pekarski proizvodi mogu sadržavati pretjeranu količinu dodanog šećera, biti visoko prerađeni te sadržavati transmasnoće.
3. Kokice za mikrovalnu
Nijedna filmska večer nije potpuna bez kokica, ali prekomjerno konzumiranje ovih grickalica također može dovesti do debljanja.
“Neke vrste kokica za mikrovalnu sadrže trans masti u obliku djelomično hidrogeniziranih ulja, koja se koriste za aromatiziranje i konzerviranje”, navodi dijetetičarka. Osim trans masti, većina kokica za mikrovalnu sadrži umjetne arome i sastojke, a sve to doprinosi masnim naslagama u području trbuha.
Hronika
SLUČAJ KOJI JE POTRESAO CIJELU BiH: Tužilaštvo Brčko distrikta najavilo optužnice u slučaju pronalaska 31 djeteta
Prije 6 min0
SENAD ANTE-PORTAL
ŠTO NA UMU, TO NA HIPODROMU: Plenkovićeve i Thompsonove tri slatke riječi - "Za dom spremni"!
Prije 15 min0
Vijesti
KAP PO KAP, KIŠA SPASILA GOLOBRĐE: Ugašena dva požara u Bileći, vatrogasci se vraćaju sa terena
Prije 22 min0
Šareni svijet
U SRED EUROPE ARHEOLOZI PRONAŠLI DIVOVSKE CIPELE: Ko ih je mogao nositi
Prije 33 min0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.