ZNATE LI POSTAVITI GRANICE: Uz ovih osam fraza na poslu će vas više cijeniti i bit ćete zadovoljniji

Stres povezan s poslom često se povećava u trenucima kada se naš trud ne primjećuje, ne priznaje ili ne cijeni

  • Jeste li znali

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Dugi radni sati, veliki obim posla, kratki rokovi, nesigurnost posla, nedostatak kontrole nad rasporedom i općenito osjećaj manjka podrške mogu rezultirati nezadovoljstvom našim radnim mjestom. U konačnici, ako se takav kronični stres ne kontrolira, može dovesti do izgaranja na poslu. Jedan od najboljih načina suočavanja s ovim stresorima je postavljanje zdravih granica, piše cnbc make it. Granice odražavaju naše vrijednosti kao osobe. Njihovo postavljanje pomaže nam uspostaviti osjećaje poput pripadnosti, sigurnosti, pravednosti i smisla u poslovnoj okolini. Ovih 8 jednostavnih fraza može nam pomoći u tome:

1. Treba mi više vremena

Postavljanje razumnih rokova pomaže nam upravljati stresom. Primjerice, ako nadređena osoba od nas traži odrađivanje nekog zadatka za čiju je realizaciju potrebno više vremena nego što ga imamo na raspolaganju, potrebno je to komunicirati čim prije.

2. Nisam dostupan

Ako neprestano provjeravamo e-mail ili odgovaramo na pozive u trenucima kada smo na odmoru ili izvan radnog vremena, to ljudima oko nas šalje poruku da smo uvijek dostupni. Postoji vrijeme kada drugi aspekti našeg života imaju prioritet i to je važno osvijestiti. 

3. Treba mi pomoć

Kada zadatak postane prevelik ili nadilazi ono što znamo raditi, opravdano je i razumno potražiti pomoć. Ujedno, time pokazujemo da smo sposobni ostaviti ego po strani i kako nam je kvalitetno odrađivanje posla, a samim time i tvrtkin interes, na prvom mjestu. 

4. Molim vas, razgovarajte sa mnom s poštovanjem

Kao što znamo, neka radna okruženja su toksična – negativna, konfliktna, čak i incidentna. Međutim, čak i u zdravim okruženjima, stres može natjerati ljude da se u pojedinim situacijama ne odnose prema drugima s poštovanjem. Ako se nađemo u emocionalno napetoj situaciji koja u nekom trenutku preraste u svađu, važno je zadržati određene granice vezane uz samu komunikaciju. Izjavom kako „želimo da nam se obraćaju s poštovanjem ili ćemo se udaljiti“, kreiramo zdrave granice na primjeren način.

5. Imam prijedlog

Ako stvari ne idu kako smo zamislili, jedan od načina postavljanja granica je predlaganje alternativnih strategija za rješavanje situacija. Na taj način ističemo da nam se ne sviđa način na koji se trenutna situacija rješava, uz proaktivan pristup pronalasku nekog drugog rješenja koje će svima više odgovarati.

6. Ne osjećam se cijenjeno

Stres povezan s poslom često se povećava u trenucima kada se naš trud ne primjećuje, ne priznaje ili ne cijeni. U takvim slučajevima, razumno je razgovarati s kolegama ili nadređenima o tome da naporno radimo, ali se osjećamo podcijenjeno.

7. Ovo se ne čini pravedno

Percepcija nepravednog tretmana ključan je prediktor stresa i izgaranja na poslu. 

8. Želim biti više angažiran/a

Radni angažman suprotan je izgaranju. To znači biti dio radne okoline koja koristi naše potencijale i potiče nas da budemo bolji, istovremeno dajući nam svrhu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...