FINANSIJSKA DRAMA U MANJEM ENTITETU: Manjak u budžetu skoro 400 miliona maraka!

U dokumentu "Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta" iz Vlade RS su priznali da slijevanje novca od prikupljenog poreza nije teklo po planu, pa je i deficit budžeta bio veći od planiranog.

  • Ekonomija

  • 08. Jul. 2024  

  • 0

Priliv sredstava od direktnih i indirektnih poreza se nije slivao u budžetsku kasu Republike Srpske po planu, pa je deficit RS u prošloj godini bio veći za 1 odsto u odnosu na planirani. To su u Vladi Srpske očigledno pokušali da sakriju, pa ukupan deficit prikazali za oko 140 miliona maraka manjim nego što jeste u stvarnosti.

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu naći će se ove sedmice pred narodnim poslanicima, javlja televizija BN.

Ovaj put je izostala preporuka Fiskalnog savjeta da se smanji budžetska potrošnja, kao što je to bio slučaj prošle godine. Ipak, analizirajući troškove i deficit budžet, u Fiskalnom savjetu su shvatili da je Vlada RS pokušala da frizira rezultate i prikaže deficit manjim nego što zaista jeste.

Pa su tako izračunali da je umjesto prikazanih 257 miliona maraka, stvarni deficit skoro 400 miliona.

U dokumentu "Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta" iz Vlade RS su priznali da slijevanje novca od prikupljenog poreza nije teklo po planu, pa je i deficit budžeta bio veći od planiranog.

Prema prikazanim podacima koje su izračunali u Ministarstvu finansija RS, rashodi su u odnosu na prihode bili veći za 257 miliona ipak. Ali Fiskalni savjet im je jasno poručio da računica nije dobra. Kako?

Kada se na 257 miliona doda skoro 20 miliona rashoda obračunskog karaktera, te skoro 40 miliona deficita u fondovima i četiri miliona deficita budžetskih korisnika, dođe se brojke od 320 miliona maraka, što je već za skoro 70 miliona maraka veći deficit od prikazanog. Ali tu nije kraj.

Daljom analizom Fiskalni savjet je utvrdio da je 30 lokalnih zajednica u deficitu od 42 miliona maraka, dok su tri fonda socijalne sigurnosti imala veće rashode od prihoda za skoro 9 miliona maraka. Kada se tu dodaju korekcije između budžetskih korisnika od 19 miliona, dođe se do ukupnom deficita u iznosu od 390 miliona maraka.

"A 2023. godinu završavamo sa 390 miliona maraka ukupnog deficita. Jer kad se doda tu deficit lokalnih zajednice i fondova sigurnosti, to je ukupno 390 miliona. To je veliki deficit, i ukazuje na puno veće rashode od prihoda koje imamo u budžetu. I naravno imamo nemogućnost izmirenja obaveza“, poručuje Mirjana Orašanin, poslanik SDS-a u NSRS.

"Teško je objasniti da je kriva samo manja potrošnja, inflacija je najveća u regionu, tako da je veliki i priliv sredstava od poreza u budžet. Ovdje je kriv loše projektovan budžet“, smatra Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

U Dokumentu koji je sastavio Fiskalni savjet Republike Srpske nisu preporučili da se smanji budžetska potrošnja, kao što je to bio slučaj prošli put, ali su jasno stavili do znanja Vladi RS da frizira podatke. Da novca nije bilo ni u tragovima, jasno je bilo po dugovanjima koja su se prelila iz prošle godine u ovu.

"Sve godine prekomjernog zaduživanja sada su došle na naplatu. Vidjeli smo već sada da je bilo određenih kašnjenja u platama. Sam predsjendik RS je rekao da će samo penzije sigurno biti isplaćivane. To znači da će se kupovati socijalni mir do izbora, a nakon toga vidjećemo da li će uspjeti da se održi", kaže Zagorka Grahovac, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS.

Ekonomski upozoravaju da finansijski kolaps tek slijedi, s obzirom da se nikako ne mogu pronaći famozni strani kreditori kod kojih bi se Republika Srpska zadužila za 800 miliona maraka, koliko je planirala u ovoj godini zaduženje na inostranom tržištu.

„Iako je obaveza Vlade da u godini iskazivanja deficita, da napravi plan prevazilaženja deficita, i ove godine je morao biti planiran suficit, da bi se pokrio prošlogodišnji deficit, ona nije napravila takav plan.

Deficit se svejedno mora pokriti, a poznato je da je Vlada mnogima ostala dužnik i nije izmirila sve obaveze na vrijeme, to će biti problem, jer se te obaveze ove godine uvećavaju“, poručuje Milenko Stanić.

U Izvještaju o izvršenju budžeta za prošlu godinu piše i da su neizmirene obaveze iz 2023. iznosile svega 10 miliona maraka. Što je još jeda očigledan pokušaj friziranja izvještaja, s obzirom da naše informacije, koje smo već objavili, govore da je 500 miliona maraka duga prema dobavljačima preneseno iz prošle godine u ovu, zaključuje se u analizi televizije BN.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...