Politika
VEHID ŠEHIĆ UPOZORAVA: „U Domu naroda su vam potrebna tri glasa delegata u jednom klubu. Vi ga nikad nećete imati u klubu...“
Prije 19 min0
(...) poboljšava rad jetre i probavnog sistema.
Zdravlje
02. Avg. 2024 02. Avg. 2024
0
Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka.
Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Istraživanja svjedoče da vitamin C može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo, bor. Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva.
Ovi spojevi sprečavaju prijevremeno starenje te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti. Novija istraživanja potvrđuju da zeaksantin ima sposobnost filtracije UV zraka zbog čega se smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju.
Beta kriptoksantin prisutni u šljivama smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća za više od 30 posto, te od pojave artritisa za čak 41 posto. Šljive sadrže limunsku kiselinu koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sistema.
Tu su i klorogena i pantotenska kiselina te nešto proteina i ugljikohidrata. Šljiva obiluje i vlaknima koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu. Najukusnija je ako se konzumira sirova, svježa, netom ubrana. No, u zdravstvenom smislu izuzetno je korisna šljiva u osušenom obliku jer sadrži čak šest puta više antioksidansa od sirovog ploda.
Šljiva je bogata mineralom kalijem koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i srčanih otkucaja. Osim kalija važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca ima i vitamin C.
Istraživanja su pokazala da je konzumacija povrća i voća s visokim udjelom ovog vitamina usko povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i moždanog udara.
Politika
VEHID ŠEHIĆ UPOZORAVA: „U Domu naroda su vam potrebna tri glasa delegata u jednom klubu. Vi ga nikad nećete imati u klubu...“
Prije 19 min0
Jeste li znali
JEZIVO SVJEDOČENJE: Okrutno ubistvo medicinske sestre palo je u zaborav, a onda se pojavila žena koja je tvrdila da joj se ukazao duh pokojnice…
Prije 32 min0
Zabava
VIC DANA: Sreli se Mujo i Suljo u kafani, a onda Mujo svima zovnu piće...
Prije 35 min0
Sport
O NJEMU BRUJI ITALIJA: Ermedin Demirović na meti velikana, zatražili su...
Prije 39 min0
Zdravlje
SUŠENJE VEŠA NAPOLJU JE VELIKA GREŠKA: Stručnjaci upozoravaju da na taj način ugrožavamo zdravlje
19. Jun. 20250
Zdravlje
STRUČNJACI SAVJETUJU: Evo zašto bi trebali jesti jabuku prije spavanja
20. Jun. 20250
Zdravlje
ZABORAVITE NA OZEMPIC I RAZVIKANE PREPARATE: Ova metoda mršavljenja je pet puta učinkovitija...
21. Jun. 20250
Zdravlje
SMANJUJU RIZIK OD BOLESTI: Ukoliko želite živjeti zdravije i duže – ovo trebate znati...
19. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.