Jeste li znali
PRVO IZVADITE FILTER A ONDA...: Ako ubacite ovu sitnicu u usisivač kuća će vam uvijek mirisati
Prije 11 min0
(...) poboljšava rad jetre i probavnog sistema.
Zdravlje
02. Avg. 2024 02. Avg. 2024
0
Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka.
Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Istraživanja svjedoče da vitamin C može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo, bor. Plodovi šljive sadrže značajne količine flavonoida polifenola poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidacijska i protuupalna svojstva.
Ovi spojevi sprečavaju prijevremeno starenje te pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti. Novija istraživanja potvrđuju da zeaksantin ima sposobnost filtracije UV zraka zbog čega se smatra dobrim zaštitnikom kože i očiju.
Beta kriptoksantin prisutni u šljivama smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća za više od 30 posto, te od pojave artritisa za čak 41 posto. Šljive sadrže limunsku kiselinu koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sistema.
Tu su i klorogena i pantotenska kiselina te nešto proteina i ugljikohidrata. Šljiva obiluje i vlaknima koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu. Najukusnija je ako se konzumira sirova, svježa, netom ubrana. No, u zdravstvenom smislu izuzetno je korisna šljiva u osušenom obliku jer sadrži čak šest puta više antioksidansa od sirovog ploda.
Šljiva je bogata mineralom kalijem koji pomaže u kontroli krvnog tlaka i srčanih otkucaja. Osim kalija važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca ima i vitamin C.
Istraživanja su pokazala da je konzumacija povrća i voća s visokim udjelom ovog vitamina usko povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i moždanog udara.
Jeste li znali
PRVO IZVADITE FILTER A ONDA...: Ako ubacite ovu sitnicu u usisivač kuća će vam uvijek mirisati
Prije 11 min0
Regija
SVJEDOK SPOMINJAO I VUČIĆA: Ovo su detalji optužnice u Banjskoj
Prije 11 min0
Ekonomija
GRADILIŠTE STALO, MAŠINA NEMA: Hoće li Autoceste FBiH izigrati još jedno obećanje za Sarajevsku zaobilaznicu
Prije 20 min0
Sport
SPLIĆANI IZNENADILI UČESNIKA LIGE PRVAKA: Hajduk pobijedio Dinamo u najvećem hrvatskom derbiju
Prije 24 min0
Zdravlje
SVAKI DOKTOR ĆE REĆI OVO: Šta da jedete ako imate visok pritisak?
11. Sep. 20240
Zdravlje
TRI TESTA KOJA PREPORUČUJU STRUČNJACI: Kako da kući provjerite kapacitet vaših pluća?
12. Sep. 20240
Zdravlje
REZULTATI OBEĆAVAJU: Zabilježeno smanjenje pojave raširene vrste raka, ništa nije slučajno…
11. Sep. 20240
Zdravlje
PRODAJE SE I KOD NAS: Prijavljena nestašica poznatog antibiotika, neće ga biti sve do…
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.