Ekonomija
EKONOMSKI ANALITIČAR ZORAN PAVLOVIĆ: "Moramo popraviti poljuljani ugled koji imamo, jer investitori..."
Prije 1h0
Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Gastro
11. Avg. 2024
0
Odličnu poslasticu koja ukusom podsjeća na svima poznate knedle sa šljivama možete napraviti na znatno jednostavniji način, koji smo pronašli na profilu @moje_djakonije Sastojci:
200 g prezli 4 kašike šećera 50 g maslaca. Fil sa grizom;
1 l mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 13 kašika griza 90 g maslaca 1 jaje Fil sa voćem:-1 kg šljiva -3 kašike šećera -1 vanilin šećer -3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin
Mjere su predviđene za pleh 20 x 30
Priprema:
Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvaditi im koštice, isjeći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer, staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčka 15 - 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste rastvoriti u vodi i miješajte još malo dok se ne zgusne.
Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, na kraju dodajte šećer i sjedinite.
U posudi pomiješajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mlijeka, ostatak mlijeka staviti da provri sa šećerom. Kad provri dodati smjesu sa grizom i skuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne uz stalno miješanje.
Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje i polako dodajte u fil. Miješajte dok se ne sjedini. Sklonite sa ringle, ubacite maslac i miješajte dok se ne otopi.
Dok je smjesa topla ređajte slojeve sledećim redosljedom: polovina prezli - pola smjese od griza - fil sa šljivama - ostatak smjese od griza - ostatak prezli. Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Ekonomija
EKONOMSKI ANALITIČAR ZORAN PAVLOVIĆ: "Moramo popraviti poljuljani ugled koji imamo, jer investitori..."
Prije 1h0
Estrada
SAŠA LOŠIĆ NA KONCERTU POSVETIO PJESMU HALIDU: "Zadužio je nas rokersku raju"
Prije 2h0
Evropa
DRAMA U NJEMAČKOJ: Aerodrom u Berlinu privremeno obustavio letove zbog...
Prije 2h0
Sport
"SB" I SARAJEVO FIGHT NIGHT: Iron Puki u prvoj rundi nokautirao Rufa, a Avdić deklasirao... (FOTO)
Prije 2h0
Gastro
OVO JE JEDINO POVRĆE KOJE JE BOLJE SMRZNUTO NEGO SVJEŽE: S tim se slažu i kuhari
29. Okt. 20250
Gastro
ČISTI UŽITAK: Ovaj recept za cheesecake će oduševiti sve
30. Okt. 20250
Gastro
POSLASTICA ZA VIKEND: Još danas napravite desert kojim su se sladili naši stari...
Prije 18h0
Gastro
KULINARSKI KLASIK SRIJEDOM: Na briznu napravite ukusnu piletinu s graškom i kukuruzom i oduševite ukućane (VIDEO)
29. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.