Regija
HRVATI SE IGRAJU VUČIĆA I VULINA: Detalji hapšenja Sergeja Trifunovića na ulazu u Hrvatsku
Prije 16 min0
Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Gastro
11. Avg. 2024
0
Odličnu poslasticu koja ukusom podsjeća na svima poznate knedle sa šljivama možete napraviti na znatno jednostavniji način, koji smo pronašli na profilu @moje_djakonije Sastojci:
200 g prezli 4 kašike šećera 50 g maslaca. Fil sa grizom;
1 l mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 13 kašika griza 90 g maslaca 1 jaje Fil sa voćem:-1 kg šljiva -3 kašike šećera -1 vanilin šećer -3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin
Mjere su predviđene za pleh 20 x 30
Priprema:
Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvaditi im koštice, isjeći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer, staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčka 15 - 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste rastvoriti u vodi i miješajte još malo dok se ne zgusne.
Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, na kraju dodajte šećer i sjedinite.
U posudi pomiješajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mlijeka, ostatak mlijeka staviti da provri sa šećerom. Kad provri dodati smjesu sa grizom i skuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne uz stalno miješanje.
Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje i polako dodajte u fil. Miješajte dok se ne sjedini. Sklonite sa ringle, ubacite maslac i miješajte dok se ne otopi.
Dok je smjesa topla ređajte slojeve sledećim redosljedom: polovina prezli - pola smjese od griza - fil sa šljivama - ostatak smjese od griza - ostatak prezli. Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Regija
HRVATI SE IGRAJU VUČIĆA I VULINA: Detalji hapšenja Sergeja Trifunovića na ulazu u Hrvatsku
Prije 16 min0
Hronika
DODIKOVI MEDIJI TVRDE DA SU BOŠNJACI KRIVI: Tri osobe oborile zastavu RS-a sa škole
Prije 34 min0
Hronika
SAV BESMISAO RUSKE AGRESIJE NA UKRAJINU: Strahinja iz Beograda poginuo na ratištu, borio se kao dobrovoljac na...
Prije 39 min0
Estrada
OGLASILA SE SUPRUGA SERGEJA TRIFUNOVIĆA: "Odveli su ga u nepoznatom pravcu, već duže od 9 sati..."
Prije 40 min0
Gastro
"TASTE ATLAS" OBJAVIO LISTU: Bosansko suho meso uvršteno među 10 najboljih jela od suhovine
15. Sep. 20240
Gastro
TUFAHIJA NA NAŠ NAČIN: Danas pravimo domaće slasticu prema receptu koji ćete dugo pamtiti… (VIDEO)
15. Sep. 20240
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite prave originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
16. Sep. 20240
Gastro
NAPRAVITE ŠPANSKU SALATU: Treba se poslužiti receptima koji su tu da nam pokažu da ukusna jela ne iziskuju uvijek i...
Prije 22h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.