Regija
POČAST STRADALIM KOLEGAMA: Novinari Srbije izrazili solidarnost s novinarima u Gazi - "Izrael čini sve da ugasi ton i sliku"
Prije 3 min0
Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Gastro
11. Avg. 2024
0
Odličnu poslasticu koja ukusom podsjeća na svima poznate knedle sa šljivama možete napraviti na znatno jednostavniji način, koji smo pronašli na profilu @moje_djakonije Sastojci:
200 g prezli 4 kašike šećera 50 g maslaca. Fil sa grizom;
1 l mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 13 kašika griza 90 g maslaca 1 jaje Fil sa voćem:-1 kg šljiva -3 kašike šećera -1 vanilin šećer -3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin
Mjere su predviđene za pleh 20 x 30
Priprema:
Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvaditi im koštice, isjeći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer, staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčka 15 - 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste rastvoriti u vodi i miješajte još malo dok se ne zgusne.
Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, na kraju dodajte šećer i sjedinite.
U posudi pomiješajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mlijeka, ostatak mlijeka staviti da provri sa šećerom. Kad provri dodati smjesu sa grizom i skuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne uz stalno miješanje.
Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje i polako dodajte u fil. Miješajte dok se ne sjedini. Sklonite sa ringle, ubacite maslac i miješajte dok se ne otopi.
Dok je smjesa topla ređajte slojeve sledećim redosljedom: polovina prezli - pola smjese od griza - fil sa šljivama - ostatak smjese od griza - ostatak prezli. Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.
Regija
POČAST STRADALIM KOLEGAMA: Novinari Srbije izrazili solidarnost s novinarima u Gazi - "Izrael čini sve da ugasi ton i sliku"
Prije 3 min0
Regija
ČUDO U DALMACIJI: Donio 1.350 koverti, u svakoj 1.200 eura, novac dobili penzioneri, nezaposleni...
Prije 4 min0
Ekonomija
TUNEL KOJI ŽIVOT ZNAČI: Gradi se punom parom, premijer optimističan
Prije 7 min0
Društvo
UKC TUZLA PRVI U REGIJI: Uz pomoć savremenog aparata, korištenog samo za odrasle, izliječen hidocefalus kod bebe
Prije 9 min0
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo domaće klepe prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)
16. Sep. 20250
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Napravite domaću puru prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.