Regija
STANJE U PODGORI POVOLJNIJE: Voda se povukla s ulica i iz kuća
Prije 18 min0
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces.
Jeste li znali
02. Sep. 2024
0
Kada otvaramo staklenku meda, ponekad možemo primijetiti bijeli sloj na njenoj površini. Njegova prisutnost može biti uznemirujuća. Trebate li izbjegavati ovu vrstu meda?
Započnimo s razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije znak da vam je med izgubio na kvaliteti, kao ni to da se kvari, piše krstarica.
Također, nije istina da je bijela sloj na medu rezultat dodavanja škroba, šećera ili drugih dodataka.
Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štoviše, njegov nastanak potpuno je prirodan proces i ne treba se bojati jesti takav med. Bacanje takve staklenke je greška, a prisutnost bijelog sloja ili čak pjene nije nedostatak proizvoda.
Bijeli sloj na površini meda jednostavno je glukoza koja se prirodno nalazi u medu, a koja se s vremenom kristalizira. S druge strane, “pjena” se stvara zbog ispuštanja mjehurića zraka koji se tijekom procesa proizvodnje zatvore u med.
Takav sediment također može biti pokazatelj prisutnosti kvasca, ali ni to nije razlog za brigu. Naprotiv.
Kod visokoglukoznog meda vidljivo je da se na površini meda i uz stijenke posude u kojoj se čuva pojavljuju bijeli cvjetovi koji se s vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu fruktozu i ostavljaju neku vrstu glukozne pjene.
To je ujedno i dokaz da je med živ, da nije podvrgnut nepotrebnoj termičkoj obradi i da je još uvijek biološki aktivan navodi Skarbiroztocza.com.
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces. Može biti uznemirujuće ako proizvod dugo zadrži tekuću konzistenciju. To može biti rezultat miješanja dodatnih tvari ili njegovog pregrijavanja.
Naime, pri odabiru meda ne treba se voditi njegovim savršenim izgledom. Med koji je nepravilne strukture, s ekstruzijama ili pjenom na površini, potpuno je prirodan proizvod visoke kvalitete i vrijednih svojstava.
Kad kupujete med, čitajte etikete. Kvalitetan proizvod ne smije sadržavati dodatne sastojke kao što su glukoza ili kukuruzni sirup. Stručnjaci preporučuju da provedete jednostavan test kako biste vidjeli imate li posla s pravim medom, a ne krivotvorenim. Nakon što ga kušate, trebali biste osjetiti lagani osjećaj grebanja u grlu.
Regija
STANJE U PODGORI POVOLJNIJE: Voda se povukla s ulica i iz kuća
Prije 18 min0
Hronika
TRAGIČNA PRIČA IZ DONJE JABLANICE: Sin iz Njemačke došao u posjetu roditeljima, svi poginuli (VIDEO)
Prije 24 min0
Šareni svijet
NAKON EKSPLOZIJA U LIBANU: Aviokompanija Emirates zabranila pejdžere i voki tokije u svojim letjelicama
Prije 26 min0
Hronika
"PONIO SAM 92 METKA I SVAKIH SAM HTIO ISKORISTITI": Dječak ubica otkrio detalje masakra u Ribnikaru, kao i da li se kaje zbog VIŠESTRUKOG ubistva
Prije 32 min0
Jeste li znali
ČUDO NA LETU 5390: Jeziva priča o čovjeku koji je ispao iz kokpita aviona na visini od 7.000 metara… (VIDEO)
04. Okt. 20240
Jeste li znali
AKO STE SE PITALI: Znate li zašto nikad ne biste trebali naslanjati glavu na prozor u avionu?
03. Okt. 20240
Jeste li znali
MISTERIJ KOJI JE DIGAO SVE NA NOGE: Niko ne zna gdje je nestala djevojka na biciklu, a nakon što je na parkingu pronađena zastrašujuća fotografija, stvari su postale još gore…
03. Okt. 20240
Jeste li znali
NEKE STE MOŽDA I IMALI ILI IMATE: Proglašen najbolji ženski i muški parfem svih vremena
03. Okt. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.