Politika
OPREČNE REAKCIJE TROJKE O DODIKOVOM POTEZU: "Priznao državu, ali je pravosuđe kapituliralo"
Prije 6 min0
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces.
Jeste li znali
02. Sep. 2024
0
Kada otvaramo staklenku meda, ponekad možemo primijetiti bijeli sloj na njenoj površini. Njegova prisutnost može biti uznemirujuća. Trebate li izbjegavati ovu vrstu meda?
Započnimo s razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije znak da vam je med izgubio na kvaliteti, kao ni to da se kvari, piše krstarica.
Također, nije istina da je bijela sloj na medu rezultat dodavanja škroba, šećera ili drugih dodataka.
Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štoviše, njegov nastanak potpuno je prirodan proces i ne treba se bojati jesti takav med. Bacanje takve staklenke je greška, a prisutnost bijelog sloja ili čak pjene nije nedostatak proizvoda.
Bijeli sloj na površini meda jednostavno je glukoza koja se prirodno nalazi u medu, a koja se s vremenom kristalizira. S druge strane, “pjena” se stvara zbog ispuštanja mjehurića zraka koji se tijekom procesa proizvodnje zatvore u med.
Takav sediment također može biti pokazatelj prisutnosti kvasca, ali ni to nije razlog za brigu. Naprotiv.
Kod visokoglukoznog meda vidljivo je da se na površini meda i uz stijenke posude u kojoj se čuva pojavljuju bijeli cvjetovi koji se s vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu fruktozu i ostavljaju neku vrstu glukozne pjene.
To je ujedno i dokaz da je med živ, da nije podvrgnut nepotrebnoj termičkoj obradi i da je još uvijek biološki aktivan navodi Skarbiroztocza.com.
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces. Može biti uznemirujuće ako proizvod dugo zadrži tekuću konzistenciju. To može biti rezultat miješanja dodatnih tvari ili njegovog pregrijavanja.
Naime, pri odabiru meda ne treba se voditi njegovim savršenim izgledom. Med koji je nepravilne strukture, s ekstruzijama ili pjenom na površini, potpuno je prirodan proizvod visoke kvalitete i vrijednih svojstava.
Kad kupujete med, čitajte etikete. Kvalitetan proizvod ne smije sadržavati dodatne sastojke kao što su glukoza ili kukuruzni sirup. Stručnjaci preporučuju da provedete jednostavan test kako biste vidjeli imate li posla s pravim medom, a ne krivotvorenim. Nakon što ga kušate, trebali biste osjetiti lagani osjećaj grebanja u grlu.
Politika
OPREČNE REAKCIJE TROJKE O DODIKOVOM POTEZU: "Priznao državu, ali je pravosuđe kapituliralo"
Prije 6 min0
Mini market
MINISTRU VANJSKIH POSLOVA ELMEDINU KONAKOVIĆU BIT ĆE ZAPLIJENJENO 3.000 KM S PLATE: Klevetao ženu, pa nije htio platiti kaznu
Prije 20 min0
Estrada
VEČERAS JE FINALE '"ZVEZDA GRANDA": Poznato ko će biti u žiriju
Prije 21 min0
Politika
STEVANDIĆ NEĆE DODIKOVIM STOPAMA: Negirao dolazak u Tužilaštvo BiH, a kao razlog naveo...
Prije 33 min0
Jeste li znali
MISTIČNA ZNAČENJA MRAVA U VAŠOJ KUĆI: Drevno vjerovanje otkriva poruke koje vam šalju
03. Jul. 20250
Jeste li znali
TAJANSTVENI GOST IZ DUBOKOG SVEMIRA: Otkriven novi međuzvjezdani putnik na nebu
03. Jul. 20250
Jeste li znali
RIBA NA TAVI - BEZ TRAUME ZA NOS: Kako je ispržiti bez da se osjeti cijeli stan? Ovo su sjajni trkovi...
Prije 21h0
Jeste li znali
AKO VAS OPEČE MEDUZA ILI STANETE U JEŽA: Ovo morate odmah uraditi
03. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.