Politika
BURNA RASPRAVA PRED KAMERAMA: "Vrlo smo blizu situacije, ako se ovo nastavi, kakvu smo vidjeli na području bivše Jugoslavije..."
Prije 12 min0
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces.
Jeste li znali
02. Sep. 2024
0
Kada otvaramo staklenku meda, ponekad možemo primijetiti bijeli sloj na njenoj površini. Njegova prisutnost može biti uznemirujuća. Trebate li izbjegavati ovu vrstu meda?
Započnimo s razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije znak da vam je med izgubio na kvaliteti, kao ni to da se kvari, piše krstarica.
Također, nije istina da je bijela sloj na medu rezultat dodavanja škroba, šećera ili drugih dodataka.
Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štoviše, njegov nastanak potpuno je prirodan proces i ne treba se bojati jesti takav med. Bacanje takve staklenke je greška, a prisutnost bijelog sloja ili čak pjene nije nedostatak proizvoda.
Bijeli sloj na površini meda jednostavno je glukoza koja se prirodno nalazi u medu, a koja se s vremenom kristalizira. S druge strane, “pjena” se stvara zbog ispuštanja mjehurića zraka koji se tijekom procesa proizvodnje zatvore u med.
Takav sediment također može biti pokazatelj prisutnosti kvasca, ali ni to nije razlog za brigu. Naprotiv.
Kod visokoglukoznog meda vidljivo je da se na površini meda i uz stijenke posude u kojoj se čuva pojavljuju bijeli cvjetovi koji se s vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu fruktozu i ostavljaju neku vrstu glukozne pjene.
To je ujedno i dokaz da je med živ, da nije podvrgnut nepotrebnoj termičkoj obradi i da je još uvijek biološki aktivan navodi Skarbiroztocza.com.
Treba imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces. Može biti uznemirujuće ako proizvod dugo zadrži tekuću konzistenciju. To može biti rezultat miješanja dodatnih tvari ili njegovog pregrijavanja.
Naime, pri odabiru meda ne treba se voditi njegovim savršenim izgledom. Med koji je nepravilne strukture, s ekstruzijama ili pjenom na površini, potpuno je prirodan proizvod visoke kvalitete i vrijednih svojstava.
Kad kupujete med, čitajte etikete. Kvalitetan proizvod ne smije sadržavati dodatne sastojke kao što su glukoza ili kukuruzni sirup. Stručnjaci preporučuju da provedete jednostavan test kako biste vidjeli imate li posla s pravim medom, a ne krivotvorenim. Nakon što ga kušate, trebali biste osjetiti lagani osjećaj grebanja u grlu.
Politika
BURNA RASPRAVA PRED KAMERAMA: "Vrlo smo blizu situacije, ako se ovo nastavi, kakvu smo vidjeli na području bivše Jugoslavije..."
Prije 12 min0
Evropa
STRUČNJAK ZA NUKLEARNU ENERGIJU, OTVORENO: "Oštećenja na centrifugama su sigurno velika - one ne trpe vibracije, a ovo su bile bombe..."
Prije 23 min0
Regija
DRAMA U SRBIJI: Vojnik umro za vrijeme vježbe, tvrde da u tom trenutku nije bilo...
Prije 32 min0
Svijet
ZASTRAŠUJUĆE SNIMKE IZ IZRAELA: U silovitom iranskom udaru na Beershebu ima mrtvih, šokantne poruke Donalda Trumpa...
Prije 46 min0
Jeste li znali
KATASTROFA U IRANU KAKVA SE NE PAMTI: Zemljotres je zbrisao s lica mjesta čitava naselja i u smrt na spavanju odnio 50.000 žrtava, ali ni to nije bio kraj…
23. Jun. 20250
Jeste li znali
RADIOAKTIVNI OBLAK MOGAO BI STIĆI I U BiH: Šta raditi ako dođe do nuklearnog napada?
Prije 18h0
Jeste li znali
JEZIVO SVJEDOČENJE: Okrutno ubistvo medicinske sestre palo je u zaborav, a onda se pojavila žena koja je tvrdila da joj se ukazao duh pokojnice…
22. Jun. 20250
Jeste li znali
ZBOG OVOGA SU GOVORILI DA ĆE BITI RAT: BiH je mala zemlja, ali po ovome spada među najbogatije države Evrope
22. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.