Svijet
ZAISKRILO U PARLAMENTU: Premijer zemlje članice EU nazvao Izrael "genocidnom državom", ali ni to nije sve...
Prije 23 min0
Studija je mnogo toga otkrila
Gastro
08. Sep. 2024
0
Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s povrćem, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti.
Znamo da sadrži proteine, ali tunjevina u sebi ima i malu količinu žive, koja je otrovna i opasna po ljudski život.
Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično. Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.
Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Food and Function, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.
"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se 'sindrom propusnog crijeva' i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva", objašnjava vodeći naučnik studije.
Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad željeza i glukoze, piše Krstarica.
Svijet
ZAISKRILO U PARLAMENTU: Premijer zemlje članice EU nazvao Izrael "genocidnom državom", ali ni to nije sve...
Prije 23 min0
Vijesti
VASKOVIĆ NAJAVLJUJE: "Dodik je pohvalio Draška Stanivukovića, što znači da će u Banjaluci..."
Prije 32 min0
Politika
MILAN DUNOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: Ministar Zukan Helez je mogao ponuditi ostavku, Dodik sa osiguranjem MUP-a RS-a će nastaviti...
Prije 40 min0
Mini market
BJEGUNAC OSRAMOĆEN: Aleksandra Pandurević objavila video, niko odavno ovako nije ogolio Radovana Viškovića...
Prije 56 min0
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
14. Maj 20250
Gastro
PO RECEPTU JAMIEJA OLIVERA: Napravite tjesteninu s piletinom koja neće opteretiti kućni budžet
14. Maj 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovakvu kajganu prave kulinarski profesionalci, tajna je u jednom sastojku...
13. Maj 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Jednostavan vodič za uzgoj domaćeg paradajza, nema šanse da ne uspije...
Prije 23h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.