SADRŽI OTROVAN SASTOJAK: Niste ni svjesni šta unosite u organizam jednom konzervom tunjevine

Studija je mnogo toga otkrila

  • Gastro

  • 08. Sep. 2024  

  • 0

Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s povrćem, tjesteninom ili salatom, imamo loše vijesti.

Znamo da sadrži proteine, ali tunjevina u sebi ima i malu količinu žive, koja je otrovna i opasna po ljudski život.

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu tjelesne mase i to sedmično. Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše.

Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u New Yorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Food and Function, upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospiju. Ovo stanje zove se 'sindrom propusnog crijeva' i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbuje kroz propusna crijeva", objašnjava vodeći naučnik studije.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svijesti i visoku temperaturu, a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad željeza i glukoze, piše Krstarica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...