HiTec
SAMSUNGOVI PAMETNI TELEFONIi DONOSE SNAŽNE PERFORMANSE: Ipak, neke greške se poavljaju
Prije 4h0
U epizodi: kuhinjski trikovi.
Gastro
22. Okt. 2024 22. Okt. 2024
0
Stavljanje papira za pečenje na dno rerne možda zvuči kao neobično, ali je to zapravo trik koji koriste i profesionalni kuhari - i to s dobrim razlogom.
Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku.
Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno vaše rerne prilikom termičke obrade hrane u njoj. Rernu je potrebno jako zagrijati, na 250 stepeni. Bitno je prije toga provjeriti ima li vaša rerna ventilacijske otvore na dnu jer u tom slučaju ovakav način pečenja ipak neće biti moguć.
Umjesto da hranu pečete na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno rerne omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Na dnu rerne toplina cirkulira bolje i hrana se brže i ravnomjernije peče, što je idealno za jela poput pizza, kruha ili pečene peradi ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju - i zato često koriste ovu tehniku.
Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost - štiti vašu rernu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Također, sprečava direktan kontakt hrane s metalnim dijelovima rerne, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.
Osim toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana se nalazi bliže izvoru topline, što znači da će se brže karamelizirati i poprimiti bogatiji okus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta - ma za sve što zahtijeva hrskavost izvana i sočnost iznutra. Profesionalni kuhari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.
Ukratko, papir za pečenje na dnu rerne donosi bolje rezultate, kraće vrijeme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja.
HiTec
SAMSUNGOVI PAMETNI TELEFONIi DONOSE SNAŽNE PERFORMANSE: Ipak, neke greške se poavljaju
Prije 4h0
Kultura
QUENTIN TARANTINO JE SVE ANALIZIRAO I OBJASNIO: Kaže da su ovi filmovi označili kraj zlatnog doba Hollywooda
Prije 4h0
Politika
ENVER HALILOVIĆ O SAMITU U SKOPLJU: "Nažalost, Bosna i Hercegovina čak nije uspjela ni da ponudi..."
Prije 4h0
Hronika
TEŽAK UDES MOTOCIKLISTE IZ BOSNE I HERCEGOVINE U AUSTRIJI: Spasavao ga helikopter
Prije 4h0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
Prije 13h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.