Regija
SUSJEDI PIŠU: Konakovićeva stranka pod istragom, on kaže da je to politički...
Prije 19 min0
U epizodi: kuhinjski trikovi.
Gastro
22. Okt. 2024 22. Okt. 2024
0
Stavljanje papira za pečenje na dno rerne možda zvuči kao neobično, ali je to zapravo trik koji koriste i profesionalni kuhari - i to s dobrim razlogom.
Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku.
Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno vaše rerne prilikom termičke obrade hrane u njoj. Rernu je potrebno jako zagrijati, na 250 stepeni. Bitno je prije toga provjeriti ima li vaša rerna ventilacijske otvore na dnu jer u tom slučaju ovakav način pečenja ipak neće biti moguć.
Umjesto da hranu pečete na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno rerne omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Na dnu rerne toplina cirkulira bolje i hrana se brže i ravnomjernije peče, što je idealno za jela poput pizza, kruha ili pečene peradi ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju - i zato često koriste ovu tehniku.
Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost - štiti vašu rernu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Također, sprečava direktan kontakt hrane s metalnim dijelovima rerne, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.
Osim toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana se nalazi bliže izvoru topline, što znači da će se brže karamelizirati i poprimiti bogatiji okus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta - ma za sve što zahtijeva hrskavost izvana i sočnost iznutra. Profesionalni kuhari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.
Ukratko, papir za pečenje na dnu rerne donosi bolje rezultate, kraće vrijeme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja.
Regija
SUSJEDI PIŠU: Konakovićeva stranka pod istragom, on kaže da je to politički...
Prije 19 min0
Politika
JOŠ JEDNA INSTITUCIJA OD KOJE TRAŽI ODGOVORE: Zastupnik Sanel Kajan traži odgovore o zapošljavanju Bošnjaka u javnim preduzećima u Stocu
Prije 20 min0
Vijesti
GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO: Samir Avdić (NiP) novi gradonačelnik Sarajeva (FOTO)
Prije 24 min0
Show
POZNATI PUSTOLOV U SARAJEVU: Konaković uručio diplomatski pasoš BiH Kristijanu Iličiću
Prije 25 min0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
14. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.