NAUČNICI TVRDE DA ZBOG OVE HRANE STARIMO NEVIĐENOM BRZINOM: Stalno je jedemo i trebamo je odmah izbaciti iz ishrane

Istraživači ističu mnogobrojne negativne posljedice ovog "neprijatelja" s polica prodavnica.

  • Zdravlje

  • 29. Nov. 2024  

  • 0

Istraživači sa Univerziteta Casamassima proučavali su više od 22.000 ljudi i otkrili da je konzumacija ultraprocesuirane hrane povezana s ubrzanim procesom biološkog starenja.

Ultraprocesuirana hrana obuhvata ne samo pakovane grickalice i slatke napitke, već i naizgled „bezazlene“ proizvode poput industrijski proizvedenog ili pakovanog hljeba, voćnog jogurta, određenih žitarica za doručak i alternativa za meso. Ova vrsta hrane sadrži visoke nivoe aditiva i konzervansa, ali je siromašna vlaknima, što može uticati na metabolizam šećera i zdravlje sistema za varenje.

Istraživanje je koristilo više od 30 različitih biomarkera iz krvi za određivanje biološke starosti, pri čemu su mnogi učesnici koji su konzumirali mnogo ultraprocesuirane hrane imali veću biološku starost od svoje stvarne (hronološke) starosti. Dok hronološka starost označava godine na osnovu datuma rođenja, biološka starost prikazuje trenutnu funkcionalnost našeg tijela, uključujući organe, tkiva i različite sisteme.

Istraživački tim naglašava važnost razvoja prehrambenih smjernica koje uzimaju u obzir nivo obrade hrane i podstiču konzumaciju cjelovitih namirnica radi dugoročnog očuvanja zdravlja.

Naši rezultati sugerišu da visoka konzumacija ultraprocesuirane hrane ne samo da negativno utiče na cjelokupno zdravlje, već bi mogla i ubrzati proces starenja, što ukazuje na povezanost koja prevazilazi loš nutritivni kvalitet ovih proizvoda – rekla je Simona Esposito, istraživač iz Jedinice za epidemiologiju i prevenciju i glavna autorka studije.

Istraživači ističu mnogobrojne negativne posljedice ovog "neprijatelja" s polica prodavnica.

Pored toga što nije nutritivno adekvatna, ova hrana je bogata šećerima, solju i zasićenim ili trans-mastima, a prolazi kroz intenzivnu industrijsku obradu koja mijenja njenu prehrambenu strukturu, što dovodi do gubitka hranljivih materija i vlakana. Sve to može imati značajne posljedice po razne fiziološke procese, uključujući metabolizam glukoze, kao i sastav i funkcionalnost crevne mikrobiote. Osim toga, ovi proizvodi često dolaze u plastičnoj ambalaži, što ih čini prenosiocima toksina koji mogu biti štetni za organizam – naglašavaju istraživači, prenosi „Živim„.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...