Šareni svijet
NEPRIJATNE SCENE U AVIONU: Nije htio sjediti pored supruge, stjuardese joj zalijepile usta
Prije 26 min0
Trebat će vam 400 gr oraha.
Gastro
13. Dec. 2024 13. Dec. 2024
0
Sarajčice su mali orijentalni slatkiši koji izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave, a iznutra su sočne.
Osim toga, nevjerovatno su slatke zahvaljujući agdi, slatkoj vodi kojom se nakon pečenja zaliju, a recept za ovu slasticu podijelila je čitateljica Slađana Minić Ex Bogojević u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Sastojci:
Nadjev:
400 gr oraha
10 kašika šećera
12 kašika pšeničnog griza
150 gr grožđica
0,5 kesice praška za pecivo
malo mlake vode
Agda:
600 gr šećera
500 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1limun (narezan na tanke šnite)
Dodatno:
500 gr kora za baklavu
Priprema:
1. Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
2. Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
3. Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
4. Ispecite
Pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
Prijatno!:)
5
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnja
Priprema
1
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
2
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
3
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
4
Ispecite
Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
5
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Šareni svijet
NEPRIJATNE SCENE U AVIONU: Nije htio sjediti pored supruge, stjuardese joj zalijepile usta
Prije 26 min0
Zdravlje
JEDNU JEFTINU ŽITARICU TREBAMO ČEŠĆE JESTI: Postoji čak 6 razloga za to
Prije 30 min0
Svijet
NEMA MIRA: Izraelci ubili najmanje 15 ljudi na jugu Libana
Prije 32 min0
Ekonomija
INVESTITOR I PODUZETNIK O CIJENAMA U HRVATSKOJ: "Marže trgovaca su puno veće nego što ih prikazuju"
Prije 52 min0
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
24. Jan. 20250
Gastro
TO KOD NAS BAŠ I NIJE POPULARNO, ALI VRIJEDI POKUŠATI: Nutricionistica iz zemlje najdugovječnijih ljudi otkrila šta doručkuje
25. Jan. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINJSTVA: Napravite ovo ukusno jelo koje su domaćiće izmislile kako ne bi bacale stari hljeb
24. Jan. 20250
Gastro
NAPRAVITE JOŠ DANAS RAGU ALLA BOLONJEZE: Najbolji je kad kratko odstoji poslužen uz svježe kuhanu...
Prije 7h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.