NAPRAVITE SARAJČICE: Izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave, a iznutra...

Trebat će vam 400 gr oraha.

  • Gastro

  • 13. Dec. 2024  13. Dec. 2024

  • 0

Sarajčice su mali orijentalni slatkiši koji izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave, a iznutra su sočne.

Osim toga, nevjerovatno su slatke zahvaljujući agdi, slatkoj vodi kojom se nakon pečenja zaliju, a recept za ovu slasticu podijelila je čitateljica Slađana Minić Ex Bogojević u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Sastojci:

Nadjev:

400 gr oraha

10 kašika šećera

12 kašika pšeničnog griza

150 gr grožđica

0,5 kesice praška za pecivo

malo mlake vode

Agda:

600 gr šećera

500 ml vode

1 kesica vanilin šećera

1limun (narezan na tanke šnite)

Dodatno:

500 gr kora za baklavu

Priprema:

1. Napravite nadjev

Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).

2. Napunite kore

Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.

3. Složite na pleh

Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.

4. Ispecite

Pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene. 

Prijatno!:) 


5
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnja

Priprema
1
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).


2
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.


3
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.


4
Ispecite
Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.


5
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...