Zdravlje
PRIRODA NUDI OBILJE: Ovo su najbolje namirnice za ljeto koje će vas istovremeno i osvježiti i zdravo nahraniti
Prije 15 min0
Trebat će vam 400 gr oraha.
Gastro
13. Dec. 2024 13. Dec. 2024
0
Sarajčice su mali orijentalni slatkiši koji izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave, a iznutra su sočne.
Osim toga, nevjerovatno su slatke zahvaljujući agdi, slatkoj vodi kojom se nakon pečenja zaliju, a recept za ovu slasticu podijelila je čitateljica Slađana Minić Ex Bogojević u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Sastojci:
Nadjev:
400 gr oraha
10 kašika šećera
12 kašika pšeničnog griza
150 gr grožđica
0,5 kesice praška za pecivo
malo mlake vode
Agda:
600 gr šećera
500 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1limun (narezan na tanke šnite)
Dodatno:
500 gr kora za baklavu
Priprema:
1. Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
2. Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
3. Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
4. Ispecite
Pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
Prijatno!:)
5
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnja
Priprema
1
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
2
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
3
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
4
Ispecite
Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
5
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Zdravlje
PRIRODA NUDI OBILJE: Ovo su najbolje namirnice za ljeto koje će vas istovremeno i osvježiti i zdravo nahraniti
Prije 15 min0
Regija
PETRA NAKON POSJETE HRVATSKOJ TVRDI DA NIKADA NIJE BILA TAKO PONIŽENA: "Umjesto raja dočekao me je pakao"
Prije 20 min0
Evropa
GORI VATRA U OKOLINI SOLUNA: U gašenju požara iz vazduha učestvuju pet aviona i... (VIDEO)
Prije 25 min0
Estrada
ŽIKI JAKŠIĆU JE PRIJE MANJE OD MJESEC NAGLO POZLILO: Nakon toga uslijedio je tajac o njegovom...
Prije 35 min0
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
11. Jul. 20250
Gastro
AKO STE USTALI, A U KUĆI NEMA KRUHA: Možete napraviti ove brze pogačice od samo tri glavna sastojka
12. Jul. 20250
Gastro
JELO FAMOZNIH BOJA: Ako trebate nešto brzo, jednostavno i ukusno napravite spicy tjesteninu baš na ovaj način
13. Jul. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
Prije 15h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.