TURŠIJA, SASTAVNI DIO ZIMNICE: Za njenu pripremu možete koristiti nekoliko različitih vrsta povrća, a glavni sastojci su...

(...) paprike, zeleni paradajz i krastavci, a vrlo često se u staklenkama mogu pronaći karfiol, luk i mrkva.

  • Gastro

  • 15. Jan. 2025  15. Jan. 2025

  • 0

Sastojci:

1 kg krastavca

1 kg mrkve

500 gr zelenog paradajza

500 gr paprike

1 kg karfiola

750 ml alkoholnog octa

150 gr šećera

150 gr soli

250 ml vruće vode

biber u zrnu

lovorov list

Priprema:

1. Pripremite povrće 

Povrće najprije dobro i temeljito operite. Paprike narežite na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine. Zeleni paradajz prepolovite ili ostavite cijeli ako je manji. Karfiol razdijelite na cvjetiće. 

2. Stavite povrće u staklenke

Povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu biber u zrnu i lovor.

3. Pripremite preljev, prelijte povrće

Pomiješajte ocat, vodu, so i šećer. Dobijeenim preljevom prelijte pripremljeno povrće. Na vrh povrća stavite plastične ili drvene štapiće kako bi fiksirali povrće.

4. Zatvorite staklenke

Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesto. Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon otprilike tri sedmice.

Savjet: Sterilizacija staklenki

Staklenke dobro operite. Rernu upalite na 100 stepeni.

U dublji lim ulijte malo vode da pokrije dno, poslažite oprane staklenke i stavite ih u vrelu rernu.

Staklenke će biti spremne za korištenje kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode, a to je za otprilike 10 minuta. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...