Svijet
AMERIČKI ZVANIČNICI OTKRILI OBAVJEŠTAJNE PODATKE: Svijet su dijelili trenuci od katastrofe
Prije 6 min0
(...) paprike, zeleni paradajz i krastavci, a vrlo često se u staklenkama mogu pronaći karfiol, luk i mrkva.
Gastro
15. Jan. 2025 15. Jan. 2025
0
Sastojci:
1 kg krastavca
1 kg mrkve
500 gr zelenog paradajza
500 gr paprike
1 kg karfiola
750 ml alkoholnog octa
150 gr šećera
150 gr soli
250 ml vruće vode
biber u zrnu
lovorov list
Priprema:
1. Pripremite povrće
Povrće najprije dobro i temeljito operite. Paprike narežite na manje komade, krastavce na kolutove, mrkvu na četvrtine. Zeleni paradajz prepolovite ili ostavite cijeli ako je manji. Karfiol razdijelite na cvjetiće.
2. Stavite povrće u staklenke
Povrće posložite u prethodno sterilizirane staklenke, dodajte mu biber u zrnu i lovor.
3. Pripremite preljev, prelijte povrće
Pomiješajte ocat, vodu, so i šećer. Dobijeenim preljevom prelijte pripremljeno povrće. Na vrh povrća stavite plastične ili drvene štapiće kako bi fiksirali povrće.
4. Zatvorite staklenke
Zatvorite staklenke, spremite ih na hladno i tamno mjesto. Turšija će biti spremna za konzumaciju nakon otprilike tri sedmice.
Savjet: Sterilizacija staklenki
Staklenke dobro operite. Rernu upalite na 100 stepeni.
U dublji lim ulijte malo vode da pokrije dno, poslažite oprane staklenke i stavite ih u vrelu rernu.
Staklenke će biti spremne za korištenje kada na njima više nećete vidjeti kapljice vode, a to je za otprilike 10 minuta.
Svijet
AMERIČKI ZVANIČNICI OTKRILI OBAVJEŠTAJNE PODATKE: Svijet su dijelili trenuci od katastrofe
Prije 6 min0
Svijet
TRUMP OBJAVIO: Izrael pristao na okvir sporazuma o prekidu vatre u Gazi
Prije 14 min0
Sport
IVICA KOSTELIĆ U BiH JE IMAO ZADATAK: Uočio je puno džamija, pa mu je sinula ideja
Prije 24 min0
Vijesti
NOVI EKOLOŠKI INCIDENT: Još jedna rijeka u BiH "pocrvenila"
Prije 32 min0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.