HiTec
KORAK NAPRIJED: Googleov kvantni računar postigao je nešto što superračunari ne mogu, u kompaniji tvrde da su postigli...
Prije 5h0
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Gastro
27. Jan. 2025
0
Iako se ukiseljeno povrće u dućanima može kupiti tijekom cijele godine, mi ga nekako najviše vežemo uz zimu. Jede se kao salata, ali i kao prilog nekom mesnom jelu - mi ga posebno volimo uz večeru. Najčešće su to ukiseljene pečene paprike, koje su prava poslastica. No jeste li se ikada pitali koliko se ta paprika "izgubila" u tom procesu kiseljenja, odnosno - je li sačuvala svoje hranjive tvari i vitamine?
Paprika je poznata po vitaminu C, koji je topiv u vodi i osjetljiv na toplinu, svjetlost i dugotrajnu obradu. Tokom procesa kiseljenja, značajan dio vitamina C se može izgubiti. Međutim, kod fermentiranog povrća (bez pasterizacije) određena količina tog vitamina se može sačuvati jer fermentacija ne koristi toplinu.
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Vitamini B-skupine, poput folata i vitamina B6 su relativno stabilni tijekom fermentacije i mogu se sačuvati u određenoj mjeri. Fermentacija može čak povećati dostupnost nekih vitamina iz ove skupine jer korisne bakterije (probiotici) proizvode male količine tih vitamina.
Minerali poput kalija, magnezija i željeza ostaju gotovo u potpunosti sačuvani u kiseljenom povrću jer nisu osjetljivi na fermentaciju ili obradu – što znači da ih u pečenim paprikama i dalje ima kao i u svježoj paprici.
Antioksidansi poput beta-karotena su relativno stabilni tijekom kiseljenja, ali ih je u manjoj količini nego u svježoj paprici.
Zaključno, ukiseljena paprika i dalje sadrži značajnu količinu hranjivih tvari, posebno minerala i antioksidanata, dok se dio vitamina C i vitamina B može izgubiti tijekom procesa. Fermentirana i nepasterizirana donosi i dodatnu korist u obliku probiotika. Dakle, iako ne sadrži jednako mnogo vitamina kao svježa paprika, ukiseljena paprika je i dalje nutritivno vrijedna namirnica piše Index.
HiTec
KORAK NAPRIJED: Googleov kvantni računar postigao je nešto što superračunari ne mogu, u kompaniji tvrde da su postigli...
Prije 5h0
Regija
JAKA KIŠA I OLUJNO JUGO U SUSJEDSTVU: U ovom gradu za 24 sata palo 130 litara kiše po kvadratu (VIDEO)
Prije 5h0
Politika
LAGUMDŽIJA IMA PORUKU ZA DODIKA: "Ma nije problem, nek' mu unuci odu u Disneyland, pa ako i on hoće da ode tamo, možda je to..."
Prije 5h0
Evropa
"OBUSTAVI LETOVE, UPADAJU, IMA IH NA DESETINE": Zemlja EU na nogama, drama na najvećem aerodromu; Kad su policajci ovo vidjeli, ostali su u ŠOKU
Prije 5h0
Gastro
GOTOVO SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Evo koliko dugo treba kuhati kukuruz kako bi bio mekan prije konzumiranja...
21. Okt. 20250
Gastro
KAD NEMATE VREMENA ZA BILO ŠTA: Za tren oka napravite izljevak prema našem receptu, i oduševite ukućane...
22. Okt. 20250
Gastro
NE GLEDAJTE SAMO ETIKETU: Ovaj detalj otkriva da li je maslinovo ulje zaista kvalitetno
21. Okt. 20250
Gastro
OVA JELA AMERIKANCI NAJČEŠĆE VEČERAJU: Dobijeni rezultati podijeljeni su u šest kategorija
21. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.