Hronika
NOVI DETALJI UŽASA: Fudbaler ubijen dok je bio s ljubavnicom, ona bila meta?
Prije 23 min0
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Gastro
27. Jan. 2025
0
Iako se ukiseljeno povrće u dućanima može kupiti tijekom cijele godine, mi ga nekako najviše vežemo uz zimu. Jede se kao salata, ali i kao prilog nekom mesnom jelu - mi ga posebno volimo uz večeru. Najčešće su to ukiseljene pečene paprike, koje su prava poslastica. No jeste li se ikada pitali koliko se ta paprika "izgubila" u tom procesu kiseljenja, odnosno - je li sačuvala svoje hranjive tvari i vitamine?
Paprika je poznata po vitaminu C, koji je topiv u vodi i osjetljiv na toplinu, svjetlost i dugotrajnu obradu. Tokom procesa kiseljenja, značajan dio vitamina C se može izgubiti. Međutim, kod fermentiranog povrća (bez pasterizacije) određena količina tog vitamina se može sačuvati jer fermentacija ne koristi toplinu.
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Vitamini B-skupine, poput folata i vitamina B6 su relativno stabilni tijekom fermentacije i mogu se sačuvati u određenoj mjeri. Fermentacija može čak povećati dostupnost nekih vitamina iz ove skupine jer korisne bakterije (probiotici) proizvode male količine tih vitamina.
Minerali poput kalija, magnezija i željeza ostaju gotovo u potpunosti sačuvani u kiseljenom povrću jer nisu osjetljivi na fermentaciju ili obradu – što znači da ih u pečenim paprikama i dalje ima kao i u svježoj paprici.
Antioksidansi poput beta-karotena su relativno stabilni tijekom kiseljenja, ali ih je u manjoj količini nego u svježoj paprici.
Zaključno, ukiseljena paprika i dalje sadrži značajnu količinu hranjivih tvari, posebno minerala i antioksidanata, dok se dio vitamina C i vitamina B može izgubiti tijekom procesa. Fermentirana i nepasterizirana donosi i dodatnu korist u obliku probiotika. Dakle, iako ne sadrži jednako mnogo vitamina kao svježa paprika, ukiseljena paprika je i dalje nutritivno vrijedna namirnica piše Index.
Hronika
NOVI DETALJI UŽASA: Fudbaler ubijen dok je bio s ljubavnicom, ona bila meta?
Prije 23 min0
Evropa
VELIKA DILEMA PRED EVROPLJANIMA: Uzeti ruske milijarde pa biti izložen teškoj osveti Vladimira Putina ili...
Prije 44 min0
Svijet
TRUMP SVE IZNENADIO: "Nadam se da će Ukrajina brzo djelovati jer je...!"
Prije 1h0
Svijet
TUCKER CARLSON, DIREKTNO: "Islam nije problem!"
Prije 1h0
Gastro
OD KOGA ĆEMO NAUČITI TRIKOVE OD LAZANJAMA AKO NEĆEMO OD NJIH: Ovaj italijanski kuhar zanat je učio od svoje bake
16. Dec. 20250
Gastro
BRZI RUČAK SRIJEDOM: Danas pravimo tradicionalno tursko jelo s mljevenim mesom… (VIDEO)
17. Dec. 20250
Gastro
KAD STE U ŽURBI I NEMATE VREMENA: Napravite domaću puru na tradicionalni način i oduševite ukućane…
Prije 16h0
Gastro
KAD VAM SE GOSTI IZNENADA NAJAVE: Napravite ovaj brzi, kremasti kolač bez pečenja - sa samo 10 minuta (VIDEO)
16. Dec. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.