Regija
NOVINARI IZ HRVATSKE UPOZORAVAJU: Gašenje Al Jazeere Balkans je ozbiljan udar na medijski pluralizam, odgovornost je i na nacionalnim vladama
Prije 8 min0
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Gastro
27. Jan. 2025
0
Iako se ukiseljeno povrće u dućanima može kupiti tijekom cijele godine, mi ga nekako najviše vežemo uz zimu. Jede se kao salata, ali i kao prilog nekom mesnom jelu - mi ga posebno volimo uz večeru. Najčešće su to ukiseljene pečene paprike, koje su prava poslastica. No jeste li se ikada pitali koliko se ta paprika "izgubila" u tom procesu kiseljenja, odnosno - je li sačuvala svoje hranjive tvari i vitamine?
Paprika je poznata po vitaminu C, koji je topiv u vodi i osjetljiv na toplinu, svjetlost i dugotrajnu obradu. Tokom procesa kiseljenja, značajan dio vitamina C se može izgubiti. Međutim, kod fermentiranog povrća (bez pasterizacije) određena količina tog vitamina se može sačuvati jer fermentacija ne koristi toplinu.
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Vitamini B-skupine, poput folata i vitamina B6 su relativno stabilni tijekom fermentacije i mogu se sačuvati u određenoj mjeri. Fermentacija može čak povećati dostupnost nekih vitamina iz ove skupine jer korisne bakterije (probiotici) proizvode male količine tih vitamina.
Minerali poput kalija, magnezija i željeza ostaju gotovo u potpunosti sačuvani u kiseljenom povrću jer nisu osjetljivi na fermentaciju ili obradu – što znači da ih u pečenim paprikama i dalje ima kao i u svježoj paprici.
Antioksidansi poput beta-karotena su relativno stabilni tijekom kiseljenja, ali ih je u manjoj količini nego u svježoj paprici.
Zaključno, ukiseljena paprika i dalje sadrži značajnu količinu hranjivih tvari, posebno minerala i antioksidanata, dok se dio vitamina C i vitamina B može izgubiti tijekom procesa. Fermentirana i nepasterizirana donosi i dodatnu korist u obliku probiotika. Dakle, iako ne sadrži jednako mnogo vitamina kao svježa paprika, ukiseljena paprika je i dalje nutritivno vrijedna namirnica piše Index.
Regija
NOVINARI IZ HRVATSKE UPOZORAVAJU: Gašenje Al Jazeere Balkans je ozbiljan udar na medijski pluralizam, odgovornost je i na nacionalnim vladama
Prije 8 min0
Hronika
KO JE SRBIN UHAPŠEN U GRČKOJ ZBOG MILIONSKE KRAĐE: Sumnja se da je radio sa Mirnesom iz BiH
Prije 11 min0
Hronika
NA PUTU KOD MOSTARA: Automobil sletio u jarak, povrijeđen vozač
Prije 18 min0
Ekonomija
NEZAKONITO BOGAĆENJE: Federacija BiH osniva ured za zapljenu imovine
Prije 24 min0
Gastro
IDEALAN ZA POČETAK DANA: Ukusan doručak bogat hranjivim sastojcima
10. Jul. 20250
Gastro
KUCKANJE PO NJIMA NIJE BAŠ POUZDAN METOD: Ovo su tri najbolja načina kako da izaberete sočnu lubenicu
Prije 17h0
Gastro
JEDNOSTAVAN BISKVIT I JOŠ JEDNOSTAVNIJA KREMA: Napravite sve to za pola sata i uživajte u okusu ljeta
09. Jul. 20250
Gastro
OVA ČORBA, I TO HLADNA, IDEALNA JE ZA DANE KADA SE PREZNOJIMO I OD SAME POMISLI NA ŠPORET: Brzo ćete je napraviti
10. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.