Vijesti
OGLASILE SE MAJKE SREBRENICE: Pozivamo Sud BiH da bude dosljedan u izricanju presude Dodiku
Prije 14 min0
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Gastro
27. Jan. 2025
0
Iako se ukiseljeno povrće u dućanima može kupiti tijekom cijele godine, mi ga nekako najviše vežemo uz zimu. Jede se kao salata, ali i kao prilog nekom mesnom jelu - mi ga posebno volimo uz večeru. Najčešće su to ukiseljene pečene paprike, koje su prava poslastica. No jeste li se ikada pitali koliko se ta paprika "izgubila" u tom procesu kiseljenja, odnosno - je li sačuvala svoje hranjive tvari i vitamine?
Paprika je poznata po vitaminu C, koji je topiv u vodi i osjetljiv na toplinu, svjetlost i dugotrajnu obradu. Tokom procesa kiseljenja, značajan dio vitamina C se može izgubiti. Međutim, kod fermentiranog povrća (bez pasterizacije) određena količina tog vitamina se može sačuvati jer fermentacija ne koristi toplinu.
Kiseljena paprika može sadržavati 20-30% izvorne količine vitamina C ako nije pasterizirana. Ako je termički obrađena, gubitak je veći.
Vitamini B-skupine, poput folata i vitamina B6 su relativno stabilni tijekom fermentacije i mogu se sačuvati u određenoj mjeri. Fermentacija može čak povećati dostupnost nekih vitamina iz ove skupine jer korisne bakterije (probiotici) proizvode male količine tih vitamina.
Minerali poput kalija, magnezija i željeza ostaju gotovo u potpunosti sačuvani u kiseljenom povrću jer nisu osjetljivi na fermentaciju ili obradu – što znači da ih u pečenim paprikama i dalje ima kao i u svježoj paprici.
Antioksidansi poput beta-karotena su relativno stabilni tijekom kiseljenja, ali ih je u manjoj količini nego u svježoj paprici.
Zaključno, ukiseljena paprika i dalje sadrži značajnu količinu hranjivih tvari, posebno minerala i antioksidanata, dok se dio vitamina C i vitamina B može izgubiti tijekom procesa. Fermentirana i nepasterizirana donosi i dodatnu korist u obliku probiotika. Dakle, iako ne sadrži jednako mnogo vitamina kao svježa paprika, ukiseljena paprika je i dalje nutritivno vrijedna namirnica piše Index.
Vijesti
OGLASILE SE MAJKE SREBRENICE: Pozivamo Sud BiH da bude dosljedan u izricanju presude Dodiku
Prije 14 min0
Svijet
"GAZA PRIPADA PALESTINCIMA”: Premijer Španije nazvao Trumpov plan nemoralnim i nelegalnim
Prije 17 min0
Vijesti
DODIK IZNENADIO SUTKINJU UZUNOVIĆ: Ja ovdje sjedim isključivo iz...!"
Prije 21 min0
Šareni svijet
ERROL MUSK O SVOM SINU ELONU BEZ DLAKE NA JEZIKU: "On nije bio dobar otac, ubit će me što sam ovo rekao"
Prije 29 min0
Gastro
SLAVNI KUHAR UPOZORAVA: Nikad nemojte u restoranu naručivati OVO JELO...
17. Feb. 20250
Gastro
JEDNOSTAVNO, UKUSNO I JEFTINO: Danas pravimo izljevak na hercegovački način, sve sastojke sigurno već imate u kući...
18. Feb. 20250
Gastro
POTREBNA VAM JE SAMO JEDNA JABUKA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 10h0
Gastro
UMAK PREFIN, PILETINA MEKANA, A SVE NA ITALIJANSKI NAČIN: Ovaj recept je vrlo jednostavan za pripremu i zahtijeva minimalno...
17. Feb. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.