DANAS JE SVJETSKI DAN KROASANA: Iako su neizostavan dio francuske kulture, njihovo porijeklo vodi do Austrije; Oblik peciva je...

Danas se jedu za doručak, uz kafu ili kao poslasticu, a iako ih često kupujemo, dobro je nekad okušali se i u izradi vlastitih.

  • Jeste li znali

  • 30. Jan. 2025  30. Jan. 2025

  • 0

Svake godine 30. januara ljubitelji pekarskih delicija širom svijeta slave Svjetski dan kroasana, posvećen jednom od najpoznatijih peciva. Iako je kroasan danas neizostavan dio francuske kulture, njegovo porijeklo zapravo vodi do Austrije.

Kroasan potječe od austrijskog peciva kipferl, koje datira još iz 13. stoljeća. Prema legendi, prvi kroasani nastali su u Beču nakon pobjede nad Osmanlijama 1683. - oblik peciva navodno je inspiriran polumjesecom s osmanske zastave. Kasnije, u 19. stoljeću, francuski pekari su usavršili recept dodavši lisnato tijesto bogato maslacem, čime je nastao moderni francuski kroasan, prenosi Index.hr.

Danas se jedu za doručak, uz kafu ili kao poslasticu, a iako ih često kupujemo - dobro je nekad okušati se i u izradi vlastitih.

Svi koji su to isprobali, znaju da za kroasane treba vremena, ali kad vam kuća zamiriši po svježem maslacu - neće vam biti žao utrošenog vremena.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...