Sport
TEŽAK POSAO ZA IZABRANIKE ROBERTA PROSINEČKOG: Edvin Kuč spasio Crnu Goru protiv Farskih Ostrva
Prije 3h0
(...) sigurno ugrijati.
Gastro
05. Feb. 2025 05. Feb. 2025
0
Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršunom.
Sastojci:
Junetina s graškom:
500 gr junetine (vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice
2 glavice luka, sitno nasjeckane
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
so, po ukusu
1 veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće
biber, po ukusu
1 kašika slatke paprike
300 gr smrznutog graška
ulje
1,5 l goveđeg temeljca ili mlake vode
peršun, za posluživanje, nasjeckan
Noklice:
1jaje
so
ulje, koja kap
2 kašike brašna
Priprema:
Junetina s graškom:
1.Zagrijte ulje
Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, bijeli luk i mrkvu, zatim zagrijte ulje.
2. Pržite meso
Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite dinstati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti.
3. Začinite
Dodajte mrkvu i kratko je popržite, zatim dodajte bijeli luk, nekoliko puta izmiješajte - toliko da zamiriše. Posolite i pobiberite, dodajte papriku te dobro izmiješajte.
4. Krčkajte
Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša.
Noklice:
5. Pripremite smjesu za noklice
Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno - jednu po jednu kašiku, sve vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.
6. Ukuhajte noklice
Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola žličice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili sve tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu. Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršunom.
Prijatno!:)
Sport
TEŽAK POSAO ZA IZABRANIKE ROBERTA PROSINEČKOG: Edvin Kuč spasio Crnu Goru protiv Farskih Ostrva
Prije 3h0
Kultura
AL PACINO U HORORU INSPIRISANOM ISTINITIM DOGAĐAJEM: Pogledajte teaser
Prije 3h0
Hronika
TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA U SRBIJI: Na Ibarskoj magistrali poginula beba
Prije 3h0
Kultura
POJAVILE SE FOTOGRAFIJE: Snima se film o Putinu, igra ga slavni glumac
Prije 3h0
Gastro
NAPRAVITE DANSKE PALAČINKE: Prepoznatljive su jer njihov oblik i tekstura podsjećaju na...
23. Mar. 20250
Gastro
I KAD VIDITE SLIKU TRAŽITE REPETE: Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršunom
24. Mar. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Na brzinu napravite pileći specijalitet i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 19h0
Gastro
ODLIČNA, A JEDNOSTAVNA IDEJA ZA LAGANI RUČAK: Napravite hladnu salatu s piletinom po ovom receptu
Prije 7h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.