Svijet
STIŽU SNIMCI SA MJESTA UDARA: Pogledajte kako iranske rakete padaju na Tel Aviv (VIDEO)
Prije 16 min0
(...) sigurno ugrijati.
Gastro
05. Feb. 2025 05. Feb. 2025
0
Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršunom.
Sastojci:
Junetina s graškom:
500 gr junetine (vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice
2 glavice luka, sitno nasjeckane
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
so, po ukusu
1 veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće
biber, po ukusu
1 kašika slatke paprike
300 gr smrznutog graška
ulje
1,5 l goveđeg temeljca ili mlake vode
peršun, za posluživanje, nasjeckan
Noklice:
1jaje
so
ulje, koja kap
2 kašike brašna
Priprema:
Junetina s graškom:
1.Zagrijte ulje
Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, bijeli luk i mrkvu, zatim zagrijte ulje.
2. Pržite meso
Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite dinstati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti.
3. Začinite
Dodajte mrkvu i kratko je popržite, zatim dodajte bijeli luk, nekoliko puta izmiješajte - toliko da zamiriše. Posolite i pobiberite, dodajte papriku te dobro izmiješajte.
4. Krčkajte
Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša.
Noklice:
5. Pripremite smjesu za noklice
Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno - jednu po jednu kašiku, sve vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.
6. Ukuhajte noklice
Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola žličice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili sve tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu. Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršunom.
Prijatno!:)
Svijet
STIŽU SNIMCI SA MJESTA UDARA: Pogledajte kako iranske rakete padaju na Tel Aviv (VIDEO)
Prije 16 min0
Vijesti
"SB" INTERVJU / LJUBIŠA PETROVIĆ, GRADONAČELNIK BIJELJINE: “Režim na izdisaju ne bira sredstva, jedini neostvaren cilj im je…”
Prije 21 min0
Hronika
DA ZANIJEMIŠ: U Grazu klanjana dženaza ubijenoj djevojičici Hanni
Prije 25 min0
Svijet
IZNENAĐENJE U DUBOKOJ NOĆI: Otkriveno kako je Izrael prevario Iran, 200 aviona pojavilo se niotkuda
Prije 28 min0
Gastro
PO MEDITERANSKI: Danas pravimo pečene paprike prema staroj recepturi, slijedite upute...
12. Jun. 20250
Gastro
OBRADUJETE SVOJE NEPCE UKUSNOM DOMAĆOM TJESTENINOM: Slijedite recept i nećete pogriješiti
12. Jun. 20250
Gastro
TALIJANSKA POSLASTICA KOJA JE OSVOJILA SVIJET: Napravite ovaj lagani desert za samo 10 minuta, idealan za vrele ljetne dane
11. Jun. 20250
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite tulumbe prema našem receptu, nema šanse da ne uspiju… (VIDEO)
11. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.