PRIJEDLOG ZA RUČAK: Kombinacije mekane junetine, graška, mrkve i noklica je jelo koje će vas...

(...) sigurno ugrijati.

  • Gastro

  • 05. Feb. 2025  05. Feb. 2025

  • 0

Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršunom.

Sastojci: 

Junetina s graškom:

500 gr junetine (vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice

2 glavice luka, sitno nasjeckane

2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana

so, po ukusu

1 veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće

biber, po ukusu

1 kašika slatke paprike

300 gr smrznutog graška

ulje

1,5 l goveđeg temeljca ili mlake vode

peršun, za posluživanje, nasjeckan 

Noklice: 

1jaje

so

ulje, koja kap

2 kašike brašna

Priprema:

Junetina s graškom:

1.Zagrijte ulje

Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, bijeli luk i mrkvu, zatim zagrijte ulje.

2. Pržite meso

Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite dinstati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti.

3. Začinite

Dodajte mrkvu i kratko je popržite, zatim dodajte bijeli luk, nekoliko puta izmiješajte - toliko da zamiriše. Posolite i pobiberite, dodajte papriku te dobro izmiješajte.

4. Krčkajte

Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša.

Noklice:

5. Pripremite smjesu za noklice

Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno - jednu po jednu kašiku, sve vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.

6. Ukuhajte noklice

Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola žličice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili sve tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu. Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršunom. 

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...