Show
IZGLEDA NEPREPOZNATLJIVO: Poznati glumac bio je zvijezda hit-serije, danas izgleda ovako...
Prije 17 min0
(...) od tamne čokolade.
Gastro
14. Feb. 2025 14. Feb. 2025
0
Sve se savršeno uklopi u ovu Capri tortu.
Sastojci:
Kore:
10 bjelanaca
150 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
2 kašike glatkog brašna
2 vanilin šećera
Žuta krema:
10 žumanaca
150 gr šećera
2 vanilin šećera
2 praška za puding od vanilije
400 ml mlijeka
100 gr putera
100 ml vrhnja za šlag
1 mala vrećica želatine
Voćna krema:
500 gr svježih ili smrznutih jagoda ili malina
150 gr šećera
4 dl soka od jagode
2 kašike gustina
2 praška za puding od jagode ili maline
Glazura:
200 ml vrhnja za šlag
200 gčokolade za kuhanje
Ostalo:
još malo soka od jagode za preljev po korama
voće za ukras
Priprema
1. Kore
Bjelance mutite same otprilike 5 minuta, zatim im polako dodajte šećer i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Tada lagano kuhačom umiješajte orahe i brašno. Izlijte na masni papir, u kalup promjera 24 cm i pecite otprilike 25-30 minuta, na 190 stepeni. Ohladite i uklonite papir, pa prerežite na dva dijela. Izbodite čačkalicom, pa prelijte s nekoliko kašika soka od jagode, zbog sočnosti.
2. Žuta krema
Žumance miksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa nakon cca 5 minuta, dodajte i prašak za puding te dio mlijeka (100 ml). Ostatak mlijeka (300 ml) zagrijte do vrenja, pa u njemu skuhajte smjesu sa žumancima. Ohladite na sobnoj temperaturi. Posebno umutite šlag. Kad se krema ohladi, dodajte joj maslac sobne temperature i izmiksajte skupa. Dodajte i šlag i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice, pa umiješajte u kremu.
3.
Voćna krema
Za voćnu kremu u lonac stavite voće, šećer i dio soka (200 ml). Zagrijte do vrenja. Ako treba, voće možete usitniti viljuškom ili štapnim mikserom. U ostatku soka (200 ml) otopite gustin i prašak za puding. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se krema ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ako Vam je krema ostala prečvrsta, prije razmazivanja po torti je možete malo izmiksati kako bi omekšala.
4. Fil
Zagrijte vrhnje za šlag, i u njemu otopite čokoladu. Ohladite na sobnoj temperaturi, oko pola sata (dok ne dobijete malo čvršći namaz).
5. Slaganje
Prvu koru premažite s pola fila, namažite iznad pola voćne kreme pa trećinu žute kreme. Ponovite postupak dok ne potrošite fil i voćnu kremu, a ostatak žute kreme (trećinu) ostavite za premaz torte. Ukrasite voćem.
Prijatno!:)
Show
IZGLEDA NEPREPOZNATLJIVO: Poznati glumac bio je zvijezda hit-serije, danas izgleda ovako...
Prije 17 min0
Sport
UDARNA IGLA ZMAJEVA: Ermedin Demirović nakon pobjede u Zenici iznenadio sve...
Prije 26 min0
Svijet
PROCURILO IZ RUSKIH IZVORA: U pregovore SAD-a i Rusije o Ukrajini bit će uključen i...
Prije 30 min0
Regija
"SVI DO MOSTA, JER JE DOSTA": Nove glavobolje za Vučića, studenti idu u nove blokade...
Prije 45 min0
Gastro
NAPRAVITE DANSKE PALAČINKE: Prepoznatljive su jer njihov oblik i tekstura podsjećaju na...
23. Mar. 20250
Gastro
I KAD VIDITE SLIKU TRAŽITE REPETE: Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršunom
Prije 12h0
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Na brzinu napravite pileći specijalitet i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 2h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.