NAPRAVITE CAPRI TORTU: Sočne korice s orasima, voćna krema s jagodama i malinama, žuta krema i slojevi fila...

(...) od tamne čokolade.

  • Gastro

  • 14. Feb. 2025  14. Feb. 2025

  • 0

Sve se savršeno uklopi u ovu Capri tortu.  

Sastojci:

Kore:

10 bjelanaca

150 gr šećera

200 gr mljevenih oraha

2 kašike glatkog brašna

2 vanilin šećera

Žuta krema:

10 žumanaca

150 gr šećera

2 vanilin šećera

2 praška za puding od vanilije

400 ml mlijeka

100 gr putera

100 ml vrhnja za šlag

1 mala vrećica želatine

Voćna krema: 

500 gr svježih ili smrznutih jagoda ili malina

150 gr šećera

4 dl soka od jagode

2 kašike gustina

2 praška za puding od jagode ili maline

Glazura:

200 ml vrhnja za šlag

200 gčokolade za kuhanje

Ostalo:

još malo soka od jagode za preljev po korama

voće za ukras

Priprema

1. Kore 

Bjelance mutite same otprilike 5 minuta, zatim im polako dodajte šećer i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Tada lagano kuhačom umiješajte orahe i brašno. Izlijte na masni papir, u kalup promjera 24 cm i pecite otprilike 25-30 minuta, na 190 stepeni. Ohladite i uklonite papir, pa prerežite na dva dijela. Izbodite čačkalicom, pa prelijte s nekoliko kašika soka od jagode, zbog sočnosti.

2. Žuta krema

Žumance miksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa nakon cca 5 minuta, dodajte i prašak za puding te dio mlijeka (100 ml). Ostatak mlijeka (300 ml) zagrijte do vrenja, pa u njemu skuhajte smjesu sa žumancima. Ohladite na sobnoj temperaturi. Posebno umutite šlag. Kad se krema ohladi, dodajte joj maslac sobne temperature i izmiksajte skupa. Dodajte i šlag i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice, pa umiješajte u kremu.

3.

Voćna krema

Za voćnu kremu u lonac stavite voće, šećer i dio soka (200 ml). Zagrijte do vrenja. Ako treba, voće možete usitniti viljuškom ili štapnim mikserom. U ostatku soka (200 ml) otopite gustin i prašak za puding. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se krema ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ako Vam je krema ostala prečvrsta, prije razmazivanja po torti je možete malo izmiksati kako bi omekšala.

4. Fil

Zagrijte vrhnje za šlag, i u njemu otopite čokoladu. Ohladite na sobnoj temperaturi, oko pola sata (dok ne dobijete malo čvršći namaz).

5. Slaganje 

Prvu koru premažite s pola fila, namažite iznad pola voćne kreme pa trećinu žute kreme. Ponovite postupak dok ne potrošite fil i voćnu kremu, a ostatak žute kreme (trećinu) ostavite za premaz torte. Ukrasite voćem.     

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...