UMAK PREFIN, PILETINA MEKANA, A SVE NA ITALIJANSKI NAČIN: Ovaj recept je vrlo jednostavan za pripremu i zahtijeva minimalno...

(...) vremena provedenog u kuhinji, ali je zato okus neodoljiv.

  • Gastro

  • 17. Feb. 2025  17. Feb. 2025

  • 0

Pollo in potacchio jednostavno je, rustikalno jelo iz talijanske regije Le Marche. Piletina se dinsta dok ne postane neodoljivo mekana u bijelom vinu, paradajzu, bijelom luku i ružmarinu (koji daje poseban okus pa ga nemojte preskočiti).

Nevjerovatno je koliko je jednostavna za pripremu, a opet prepuna je okusa i mirisa, prenosi Punkufer.hr.

Meso poslužite uz pečeni krompir ili povrće po izboru.

Piletina u umaku od paradajza:

4 pileća batka

4 pileća zabatka

2 čehna bijelog luka

1 grančica ružmarina

125 ml bijelog vina

130 g passate

2 kašike maslinovog ulja

so i biber

Priprema:

1. Piletinu posolite s obje strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dodajte dva cijela, oguljena čehna bijelog luka. Pržite bijeli luk oko 1 minutu dok ne zamiriši i počne dobijati zlatnu boju.

2. Izvadite bijeli luk i ostavite ga sa strane. Piletinu stavite u tavu s kožicom prema dolje i pržite 4-5 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Okrenite je i pržite drugu stranu još 4-5 minuta. Dodajte bijelo vino i pustite da ispari 2-3 minute. Zatim dodajte passat i promiješajte. Vratite bijeli luk u tavu i dodajte grančicu ružmarina.

3. Pokrijte poklopcem i piletinu dinstajte na laganoj vatri 50 minuta.

4. Potom sklonite poklopac i pustite da se umak malo zgusne još 5 minuta.  

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...