AKO NE ZNATE ŠTA NAPRAVITI ZA IFTAR: Ove ukusne delicije brzo se spremaju, a u njima će uživati svi ukućani i gosti

Donosimo nekoliko recepata za najukusnija turska jela koja možete pripremiti za iftar

  • Gastro

  • 09. Mar. 2025  

  • 0

Turska je poznata po tradiciji, bogatoj kulturi, ali i jedinstvenoj kuhinji koju čini raznolikost sastojaka i aroma. Za ramazan donosimo nekoliko recepata za najukusnija turska jela koja možete pripremiti za iftar. 

Jogurt čorba

Sastojci:

Za čorbu:

300 g mljevenog mesa

180 g riže

1 kašika maslinovog ulja

vegeta, so, biber

Za sos:

400 g jogurta

1 jaje

1 kašika brašna

Dekoracija:

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika suhog peršuna

Priprema:

Meso propržite na maslinovom ulju, zatim dospite 400 mililitara vode. Opranu rižu dodajte mesu. Dodajte vegetu, so i biber te kuhajte na tihoj vatri desetak minuta. U međuvremenu, napravite sos od jogurta, brašna i jajeta. Ulijte sos u meso, promiješajte i kuhajte još deset minuta, dok se fino ne zgusne. Sipajte u tanjire, a peršun pomiješajte s maslinovim uljem i dekorirajte.

Kibbeh

Sastojci:

1 kg mljevenog mesa

400-500 g bulgura

1 1/2 kašičica soli

1 1/2 kašičica bibera

1 kašičica mješavine začina (đumbir, korijander, cimet, klinčić, lovorov list, kim)

2 glavice crnog luka

1/4 kašičica mljevenog kima

2-3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Potopite bulgur u hladnoj vodi otprilike pola sata. Dobro ocijedite. Dodajte 500 grama mljevenog mesa, isjeckanu glavicu crnog luka, kašičicu soli i bibera te mješavinu začina. Stavite u blender i dobro izmiksajte, dok smjesa ne počne ličiti na tijesto.

Fil:

Izdinstajte glavicu crnog luka na maslinovom ulju. Dodajte 500 grama mljevenog mesa, 1/2 kašičice soli i bibera i mljeveni kim. Kad je smjesa gotova, sklonite sa vatre i ohladite. Od tijesta uzimajte komade veličine jajeta. Prstom napravite mjesta za fil. Zatvorite rupu i na oba kraja malo uvrnite tijesto. Pržite  desetak  minuta u suncokretovom ili kukuruzovom ulju.

Bulgur

Sastojci:

200 g bulgura

kockica putera

1 kašika maslinovog ulja

2-3 čehna bijelog luka

1/3-1/2 kašičice morske soli

3,5 dl ključale vode ili temeljca (supe)

kašika sjeckanog peršuna ili korijandera

Priprema:

Stavite vodu ili domaći temeljac da proključa. U drugu, veću šerpu, ubacite puter, maslinovo ulje i sitno nasjeckani bijeli luk. Uključite ringlu, povremeno promiješajte i sačekajte dok luk ne počne da se prži. Kad počne da miriše, ali da i dalje ostane bijel, dodajte bulgur i miješajte dok se fino ne obloži uljem i postane staklast.

Smanjite vatru, posolite i dadajte ključalu tečnost. Promiješajte i poklopite. Primijetit ćete da će tečnost vrlo brzo nestati, ali nastavite da kuhate još pet minuta, dok bulgur ne počne da se lijepi za dno šerpe. Sklonite s ringle i ostavite poklopljeno od pet do deset minuta da se “odmori”. Zrna bulgura će biti slijepljena, ali ih samo rastresite viljuškom ili štapićem. Dodajte sjeckani peršun, korijander, biber ili začine prema vašem izboru.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...