HiTec
KAZNE IZ EVROPSKE KOMISIJE KOMPANIJAMA APPLE I META: Zbog regulative će platiti stotine miliona eura
Prije 7 min0
(...) koji upijaju bogati umak nikog ne ostavlja gladnim.
Gastro
09. Apr. 2025 09. Apr. 2025
0
Donosimo vam recept za izradu domaćeg tijesta, bolonjez i bešamel umaka.
Sastojci:
Tijesto:
300 gr oštrog brašna
3 jaja
so po ukusu
maslinovo ulje
2 kašike hladne vode
Bolognese:
50 ml ulja
1 glavica luka
2 čehna bijelog luka
600 gr mljevene junetine
500 gr pasiranog paradajza
origano
bosiljak
so po ukusu
biber po ukusu
bešamel
50 gr putera
50 gr glatkog brašna
600 ml mlijeka
so po ukusu
½ kašičice muškatnog oraščića
100 gr narendanog sira
Priprema:
Tijesto
1. Zamijesite tijesto
Na podlogu istresite brašno te napravite udubinu. Jaja razmutite pa ih s uljem ulijte u sredinu brašna i posolite. U sredinu pomalo dodajte manje količine brašna i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. U slučaju da vam se tijesto čini malo presuho, dodajte malo hladne vode. Ostavite pola sata da odstoji, a za to vrijeme pripremite umake.
2. Napravite bolognese
Nasjeckajte luk i bijeli luk te propržite na ulju na laganoj vatri. Dodajte meso, posolite i miješanjem ga razbijte na manje komade. Dodajte biber, a nakon 15 minuta dodajte i pasiranog paradajza, origano i bosiljak. Ostavite da krčka još 15 minuta.
3. Napravite bešamel
Rastopite puter, dodajte brašno i miješajte kako biste dobili zapršku. Ostavite da požuti, zatim dodajte mlijeko i miješajte dok smjesa ne zavrije i zgusne se. Posolite i dodajte muškatni oraščić.
4. Razvaljajte tijesto
Zagrijte rernu na 185°C. Na pobrašnjenoj podlozi jednu kuglicu razvaljajte na dimenzije pekača.
5. Slažite lazanje
Premažite tijesto uljem i stavite razvaljanu koru koju ćete nadjenuti prvo bešamelom, zatim bologneseom. Ponovite postupak s preostalim tijestom i umacima. Preko zadnje kore biste trebali staviti samo bešamel i zagladiti ga, prenosi Index.hr.
6.. Pecite
Ubacite u rernu i pecite 50 minuta. Izvadite iz pećnice, posipajte sirom i pecite još 10 minuta.
7. Poslužite
Narežite ih na 6 komada, posipajte sjeckanim peršunom ili bosiljkom i poslužite.
Prijatno!:)
HiTec
KAZNE IZ EVROPSKE KOMISIJE KOMPANIJAMA APPLE I META: Zbog regulative će platiti stotine miliona eura
Prije 7 min0
Sport
BORAC PAO NA GRBAVICI: Željezničar pobijedio golom Madžida Šošića u 98. minuti!
Prije 11 min0
Kultura
SANDRA BULLOCK OVAJ FILM IZDVAJA KAO JEDAN OD NAJDRAŽIH: "Uloga koju sam željela, ne kao očajna glumica, nego zato..."
Prije 21 min0
Evropa
PRSTEN PAPE FRANJE NEĆE NASLIJEDITI NIKO: Zašto se mora uništiti nakon njegove smrti
Prije 25 min0
Gastro
POTREBNI SU VAM SAMO KROMPIR I JAJA: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
Prije 16h0
Gastro
RECEPT ZA SAVRŠENO PEČENU JANJETINU SA KROMPIROM: Savršeno za porodična okupljanja ili svečane prilike
22. Apr. 20250
Gastro
MOŽE I OVAKO: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način i ne zabravite jogurt...
21. Apr. 20250
Gastro
OSTALO VAM JE KUHANIH JAJA OD USKRSA: Evo kako ih možete iskoristi...
21. Apr. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.