UVIJEK IH JE LIJEPO VIDJETI: Lazanje Bolonjez, ukusno začinjena govedina i kremasti bešamel između slojeva nježnih listova tijesta...

(...) koji upijaju bogati umak nikog ne ostavlja gladnim.

  • Gastro

  • 09. Apr. 2025  09. Apr. 2025

  • 0

Donosimo vam recept za izradu domaćeg tijesta, bolonjez i bešamel umaka.

Sastojci: 

Tijesto:

300 gr oštrog brašna

3 jaja

so po ukusu

maslinovo ulje

2 kašike hladne vode

Bolognese:

50 ml ulja

1 glavica luka

2 čehna bijelog luka

600 gr mljevene junetine

500 gr pasiranog paradajza

origano

bosiljak

so po ukusu

biber po ukusu

bešamel

50 gr putera

50 gr glatkog brašna

600 ml mlijeka

so po ukusu

½ kašičice muškatnog oraščića

100 gr narendanog sira

Priprema:

Tijesto

1. Zamijesite tijesto

Na podlogu istresite brašno te napravite udubinu. Jaja razmutite pa ih s uljem ulijte u sredinu brašna i posolite. U sredinu pomalo dodajte manje količine brašna i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. U slučaju da vam se tijesto čini malo presuho, dodajte malo hladne vode. Ostavite pola sata da odstoji, a za to vrijeme pripremite umake.

2. Napravite bolognese

Nasjeckajte luk i bijeli luk te propržite na ulju na laganoj vatri. Dodajte meso, posolite i miješanjem ga razbijte na manje komade. Dodajte biber, a nakon 15 minuta dodajte i pasiranog paradajza, origano i bosiljak. Ostavite da krčka još 15 minuta.

3. Napravite bešamel

Rastopite puter, dodajte brašno i miješajte kako biste dobili zapršku. Ostavite da požuti, zatim dodajte mlijeko i miješajte dok smjesa ne zavrije i zgusne se. Posolite i dodajte muškatni oraščić.

4. Razvaljajte tijesto

Zagrijte rernu na 185°C. Na pobrašnjenoj podlozi jednu kuglicu razvaljajte na dimenzije pekača.

5. Slažite lazanje

Premažite tijesto uljem i stavite razvaljanu koru koju ćete nadjenuti prvo bešamelom, zatim bologneseom. Ponovite postupak s preostalim tijestom i umacima. Preko zadnje kore biste trebali staviti samo bešamel i zagladiti ga, prenosi Index.hr.

6.. Pecite

Ubacite u rernu i pecite 50 minuta. Izvadite iz pećnice, posipajte sirom i pecite još 10 minuta.

7. Poslužite

Narežite ih na 6 komada, posipajte sjeckanim peršunom ili bosiljkom i poslužite. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...