OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Napravite kremastu medenu tortu po našem receptu i oduševite ukućane...

Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih sastojaka-

  • Gastro

  • 12. Apr. 2025  

  • 0

Medena torta ili ruski medovik je recept star preko 200 godina. Legenda kaže da je prvu tortu napravio lični kuhar ruskog cara Aleksandra prvog.

Med je u to vrijeme bio izuzetno vrijedan sastojak, budući da rafinirani šećer nije bio dostupan u to vrijeme. Torta je veličanstvena jer sami pravite fil, kao i kore, te u konačniči dobijete kraljevsku poslaticu od jednostavnih stastojaka.

Sastojci (za 16 osoba):

  • 6 jaja
  • 280 g šećera (kristal)
  • 6 kašika meda
  • 2 kašike sode bikarbone
  • 260 g putera
  • 1 kg brašna
  • 1,5 kg pavlake
  • 350 g kondenzovanog mlijeka

Priprema:

1. Izmutite mikserom bjelanjake i postepeno im dodajte žumanjke. Kada se masa ujednači, dodajte šećer, kašiku po kašiku.

2. Smjesu kuhajte lagano na pari oko 20 minuta, miješajući sve vrijeme. Potom dodajte med i sodu bikarbonu i nastavite miješati.

3. Dodajte puter, postepeno, i nastavite kuhati još desetak minuta. Nakon toga, ostavite masu da se ohladi.

4. Dodajte brašno (količina ovisi o vrsti brašna) i nastavite mijesiti dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Potom je ostavite u frižider na sat vremena.

5. Tijesto podijelite na 10 do 12 jednakih dijelova i razvaljajte u krugove. Da bi vam svi krugovi bili jednake veličine, koristite bilo koji okrugli kalup za rezanje.

6. Oblikovano tijesto pecite oko 6 minuta na 170 stepeni, dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Kore ostavite sa strane da se ohlade, te u međuvremenu napravite fil.

7. Mikserom izmutite pavlaku i kondenzovano mlijeko. Smjesa treba da bude u potpunosti ujednačena.

8. Na prvu koru stavite oko dvije kašike fila i ravnomjerno rasporedite. Isti postupak nastavite sa ostalim korama. Vodite računa da naslagane kore budu u jednakom nivou. Jednu koru ostavite sa strane. Nju ćete izmrviti i iskoristiti za dekoraciju na vrhu torte i okolo, cijelim obimom. 

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...