Društvo
MINISTAR DELIĆ POJASNIO NOVI ZAKON O RADU U FBiH: "Poslodavci su nakon tri godine radnicima davali otkaze, te diskriminacije..."
Prije 26 min0
Kad kuhanje u tekućini pridonosi bogatstvu okusa.
Gastro
20. Apr. 2025 20. Apr. 2025
0
Juhe i variva jedemo cijele godine, a u proljeće i ljeto ih činimo malo “lakšim”.
No, ne volimo da su prejednostavne, pa im često dodamo malo gustoće i "težine". Iako se to tradicionalno pravi s brašnom, zdravija alternativa je korištenje povrća.
Leća je jedna od najstarijih i najhranjivijih biljnih namirnica koju koristimo u kuhinji. Ova mala, okrugla mahunarka dostupna je u raznim bojama - od zelene, crvene do smeđe i crne - i poznata je po svom bogatstvu proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim što je izvor visokokvalitetnih nutrijenata, leća se često koristi kao prirodni zgušnjivač variva, čorbi i umaka.
Leća se izuzetno jednostavno priprema i može se koristiti u raznim jelima. Želite li zgusnuti varivo ili juhu, leća je savršen izbor.
Crvena leća najčešće se koristi jer se brzo kuha i lako se raspada, stvarajući savršenu gustu, kremastu teksturu. Obično je dodajemo povrtnim juhama, poput mahuna - nakon pola šoljice leće čorbz uopće ne treba dodatno zgušnjavati.
Jedna od popularnih metoda primjene je kuhanje leće s povrćem i začinima. Kuhanjem se leća razgrađuje i daje gustoću jelu, bez potrebe za dodatnim zgušnjivačima poput brašna ili kukuruznog škroba. Leća se također može koristiti u pripremi supa i čorbi poput tradicionalnih čorbi od leće, gdje kuhanje u tekućini pridonosi bogatstvu okusa, prenosi Krstarica .
Prednosti leće:
Visoka nutritivna vrijednost - leća je bogata biljnim proteinima i vlaknima, što je čini izvrsnim izvorom hrane za vegetarijance i vegane.
Brza priprema - za razliku od ostalih mahunarki, leća ne zahtijeva dugo namakanje, što je čini idealnom za brza jela.
Poboljšava zdravlje - zbog velike količine vlakana i niskog udjela masti, leća pridonosi zdravlju srca, smanjuje kolesterol i poboljšava probavu.
Svestrana primjena - osim što se koristi u juhama i varivima, leća je izvrsna u salatama, kao zamjena za meso u burgerima ili čak kao nadjev za veganske pite.
Društvo
MINISTAR DELIĆ POJASNIO NOVI ZAKON O RADU U FBiH: "Poslodavci su nakon tri godine radnicima davali otkaze, te diskriminacije..."
Prije 26 min0
Ekonomija
"POKAŽIMO IM DA NAS IMA ARMIJA": Veliki protesti u Sarajevu zakazani su za sutra ispred zgrade Doma sindikata, razlog je...
Prije 38 min0
Mini market
DOK BORJANA KRIŠTO SABERE I ODUZME: Hoće li HDZ-ovi uslovi natjerati Christiana Schmidta da odluči...
Prije 48 min0
Regija
(IZBORNA) ŠUTNJA JE ZLATO: Kazne idu i do 66.000 eura, "povrede" se prijavljuju općinskim, gradskim i...
Prije 57 min0
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
14. Maj 20250
Gastro
PO RECEPTU JAMIEJA OLIVERA: Napravite tjesteninu s piletinom koja neće opteretiti kućni budžet
14. Maj 20250
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Jednostavan vodič za uzgoj domaćeg paradajza, nema šanse da ne uspije...
15. Maj 20250
Gastro
ISPROBAJTE VEĆ SUTRA UJUTRO: Prženice bez masnoće i gnjecavosti, evo trikova koji stvarno rade
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.