ZGUŠNJAVANJE BEZ BRAŠNA: Ako koristite ovu namirnice za kuhanje čorbi i variva, zaprška vam neće biti potrebna

Kad kuhanje u tekućini pridonosi bogatstvu okusa.

  • Gastro

  • 20. Apr. 2025  20. Apr. 2025

  • 0

Juhe i variva jedemo cijele godine, a u proljeće i ljeto ih činimo malo “lakšim”.

No, ne volimo da su prejednostavne, pa im često dodamo malo gustoće i "težine". Iako se to tradicionalno pravi s brašnom, zdravija alternativa je korištenje povrća.

Leća je jedna od najstarijih i najhranjivijih biljnih namirnica koju koristimo u kuhinji. Ova mala, okrugla mahunarka dostupna je u raznim bojama - od zelene, crvene do smeđe i crne - i poznata je po svom bogatstvu proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim što je izvor visokokvalitetnih nutrijenata, leća se često koristi kao prirodni zgušnjivač variva, čorbi i umaka.

Leća se izuzetno jednostavno priprema i može se koristiti u raznim jelima. Želite li zgusnuti varivo ili juhu, leća je savršen izbor.

Crvena leća najčešće se koristi jer se brzo kuha i lako se raspada, stvarajući savršenu gustu, kremastu teksturu. Obično je dodajemo povrtnim juhama, poput mahuna - nakon pola šoljice leće čorbz uopće ne treba dodatno zgušnjavati.

Jedna od popularnih metoda primjene je kuhanje leće s povrćem i začinima. Kuhanjem se leća razgrađuje i daje gustoću jelu, bez potrebe za dodatnim zgušnjivačima poput brašna ili kukuruznog škroba. Leća se također može koristiti u pripremi supa i čorbi poput tradicionalnih čorbi od leće, gdje kuhanje u tekućini pridonosi bogatstvu okusa, prenosi Krstarica .

Prednosti leće:

Visoka nutritivna vrijednost - leća je bogata biljnim proteinima i vlaknima, što je čini izvrsnim izvorom hrane za vegetarijance i vegane.

Brza priprema - za razliku od ostalih mahunarki, leća ne zahtijeva dugo namakanje, što je čini idealnom za brza jela.

Poboljšava zdravlje - zbog velike količine vlakana i niskog udjela masti, leća pridonosi zdravlju srca, smanjuje kolesterol i poboljšava probavu.

Svestrana primjena - osim što se koristi u juhama i varivima, leća je izvrsna u salatama, kao zamjena za meso u burgerima ili čak kao nadjev za veganske pite.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...