Svijet
AMERIČKI ZVANIČNICI OTKRILI OBAVJEŠTAJNE PODATKE: Svijet su dijelili trenuci od katastrofe
Prije 11 min0
Kada je u dilemi, bolje je krompir baciti nego ugroziti zdravlje.
Gastro
27. Apr. 2025 27. Apr. 2025
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u mnogim kuhinjama zbog svoje svestranosti i okusa. No, šta uraditi kada krompir, kojeg smo zaboravili u ostavi, proklija ili pozeleni? Smijemo li ga konzumirati?
Stručnjaci za sigurnost hrane i dijetetičari za HuffPost su objasnili što zapravo znače te promjene i kada je krompir siguran za jelo.
Proklijali krompir
Prema riječima Ellen Shumaker, direktorice programa Safe Plates na Univerzitetu Sjeverne Karoline, proklijali krompir još uvijek može biti siguran za jelo, ali samo ako klice nisu previše narasle i krompir nije omekšao ili postao smežuran.
"Klice sadrže toksin koji se naziva solanin, a on može uzrokovati tegobe poput glavobolje, povraćanja i drugih probavnih problema.
Ako su klice male, možete ih jednostavno odrezati i konzumirati krompir," objasnila je Shumaker. Međutim, upozorila je da bi konzumacija velikih količina solanina mogla izazvati ozbiljnije simptome.
Što s pozelenjelim krompirom?
Pozelenjeli krompir, kako navodi Maggie Michalczyk, registrirana dijetetičarka i osnivačica stranice Once Upon a Pumpkin, nije siguran za konzumaciju. Razlog? Izloženost sunčevoj svjetlosti potiče proizvodnju klorofila, što rezultira zelenkastom bojom, ali i nakupljanjem štetnih toksina.
"Zelena boja ukazuje na prisutnost solanina, istog toksina koji se nalazi u klicama", dodala je Shumaker. Ako na krompiru primijetite male zelene mrlje, možete ih odrezati i ostatak iskoristiti. No, ako su mrlje velike, preporučuje se baciti cijeli krompir.
Kada krompir treba baciti?
Shumaker ističe da klice i zelene mrlje često upućuju na to da je krompir počeo propadati. Ako je uz to smežuran i mekan, to je siguran znak da ga treba baciti. Iako konzumacija pokvarenog krompira obično izaziva probavne smetnje, u težim slučajevima solanin može uzrokovati i paralizu.
Stručnjaci se slažu da se manji nedostaci, poput malih klica ili zelenih mrlja, mogu ukloniti rezanjem, no ozbiljnija oštećenja ukazuju na to da krompir nije siguran za jelo. Kada je u dilemi, bolje je krompir baciti nego ugroziti zdravlje.
Svijet
AMERIČKI ZVANIČNICI OTKRILI OBAVJEŠTAJNE PODATKE: Svijet su dijelili trenuci od katastrofe
Prije 11 min0
Svijet
TRUMP OBJAVIO: Izrael pristao na okvir sporazuma o prekidu vatre u Gazi
Prije 20 min0
Sport
IVICA KOSTELIĆ U BiH JE IMAO ZADATAK: Uočio je puno džamija, pa mu je sinula ideja
Prije 30 min0
Vijesti
NOVI EKOLOŠKI INCIDENT: Još jedna rijeka u BiH "pocrvenila"
Prije 37 min0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
29. Jun. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.