Politika
"NIJE OVO NAŠA UTAKMICA": Trivić objasnila zašto Narodni front nije glasao za veto Željke Cvijanović u NSRS
Prije 20 min0
(...) hranjivo jelo.
Gastro
29. Apr. 2025 29. Apr. 2025
0
Sastojci:
Varivo:
0,5 kg suhog graha
1 glavica luka
2 manje mrkve
150 gr korijena celera
2 lista lovora
maslinovo ulje
1 kašičica dvostrukog koncentrata paradajza
300 gr tjestenine po vašoj želji
so
biber
Pešt:
100 gr suhog mesa po želji
4 čehne bijelog luka
svježi peršun
Priprema:
1. Pristavite grah
Suhi grah možete namočiti preko noći kako bi ga omekšali i skratili mu vrijeme kuhanja. I neka se kuha u hladnoj vodi, a nakon što zavrije i kuha otprilike 10 minuta, procijedite ga i bacite vodu.
2. Dinstajte luk i korjenasto povrće
U loncu u kojem ćete kuhati grah, prvo na maslinovom ulju prepržite sitno kosani luk, celer i mrkvu nasjeckanu na manje komadiće. Stavite i lovor pa sve zajedno pirjajte otprilike 5 do 7 minuta.
3. Dodajte grah
Dodajte grah i sve prelijte vodom. Pustite da kuha.
4. Pripremite pešt
Pešt pripremite tako da u blenderu ili sjeckalici usitnite "suhovinu", bijeli luk i peršun dok ne dobijete teksturu paste. Kada je grah na pola kuhan ubacite u njega pešt i dodajte koncentrat paradajza. Posolite, pobiberite i pustite da krčka.
5. Dodajte tjesteninu
Varivo je gotovo kad grah omekša. Pred sam kraj ukuhajte tjesteninu pazeći na upute na pakovanju kako je ne bi raskuhali.
Politika
"NIJE OVO NAŠA UTAKMICA": Trivić objasnila zašto Narodni front nije glasao za veto Željke Cvijanović u NSRS
Prije 20 min0
Politika
DODIK JE STREPIO DO ZADNJEG MOMENTA: Evo kako je glasala opozicija u RS-u i spasila veto Željke Cvijanović...
Prije 22 min0
Šareni svijet
ZAPANUJUĆI DETALJI: Otkriven fosil cvrčka star 47 miliona godina, najstariji dosad (FOTO)
Prije 30 min0
Evropa
NETANYAHU IZGUBIO KONTROLU: Iznio gnusne optužbe na račun Emmanuela Macrona
Prije 37 min0
Gastro
VRIJEME JE ZA ULAZAK U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…
12. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE KROKETE OD KROMPIRA I SIRA: Mnogi su ljubitelji ovih hrskavih "valjaka", bilo da su u "ulozi" priloga ili...
12. Maj 20250
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
Prije 16h0
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovakvu kajganu prave kulinarski profesionalci, tajna je u jednom sastojku...
13. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.