Politika
"NIJE OVO NAŠA UTAKMICA": Trivić objasnila zašto Narodni front nije glasao za veto Željke Cvijanović u NSRS
Prije 9 min0
(...) proslavu Praznika rada.
Gastro
01. Maj 2025 01. Maj 2025
0
Sastojci:
500 gr suhog graha
300-400 gr suhog mesa po izboru
1 velika glavica luka
2 mrkve
1 korijen peršuna (i malo lista za kraj)
2-3 čehna bijelog luka
2 manja krompira (po želji, za gustoću)
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica slatke mljevene crvene paprike
2-3 lista lovora
so i biber
ulje ili maslo
voda (oko 2,5 litre, ovisno o željenoj gustoći)
Priprema:
1. Grah operite i namočite u hladnoj vodi preko noći (minimalno 4-5 sati), a možete i obariti. Ocijedite vodu.
2. Stavite grah u veći lonac, prelijte svježom hladnom vodom da ga prekrije i kratko prokuhajte (5-10 minuta). Ocijedite tu vodu - time se smanjuje nadutost.
3. U loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast i blago zlatne boje.
4. Dodajte potom na kolutiće ili kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te dinstajte još 5-7 minuta.
5. Ako koristite krompir, dodajte ga sada, narezanog na kockice. Pred kraj dinstanja dodajte sitno sjeckani bijeli luk i kratko promiješajte samo da zamiriše (pazite da ne zagori).
6. U lonac s povrćem dodajte ocijeđeni grah i suho meso. Zalijte s oko 2,5 litre svježe vode. Dodajte lovorov list i malo soli.
7. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2,5 sata, odnosno dok grah i meso potpuno ne omekšaju. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i starosti graha.
8. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo tople vode ako postane pregusto.
9. Pred kraj kuhanja (posljednjih 20-30 minuta), umiješajte koncentrat paradajza i slatku mljevenu papriku. Probajte i dodajte so i svježe mljeveni biber po ukusu.
10. U maloj tavi zagrijte kašiku ulja ili masla, dodajte kašiku brašna i kratko pržite do svjetlosmeđe boje. Maknite s vatre, umiješajte mljevenu papriku i malo hladne vode da dobijete glatku smjesu.
11. Ulijte zapršku u grah uz stalno miješanje i kuhajte još 10-ak minuta.
12. Izvadite iz lonca otprilike jednu šoljicu kuhanog graha i krompira (ako ste ga koristili) s malo tekućine.
13. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu u glatku pastu pa vratite u lonac. Dobro promiješajte.
14. Izvadite veće komade mesa, narežite ih na manje komade i vratite u lonac (ili poslužite sa strane). Pospite svježe sjeckanim peršunovim listom. Poslužite vruće, uz krišku svježeg kruha i po želji, uz sitno sjeckani svježi luk ili ukiseljenu papriku.
Prijatno!:)
Politika
"NIJE OVO NAŠA UTAKMICA": Trivić objasnila zašto Narodni front nije glasao za veto Željke Cvijanović u NSRS
Prije 9 min0
Politika
DODIK JE STREPIO DO ZADNJEG MOMENTA: Evo kako je glasala opozicija u RS-u i spasila veto Željke Cvijanović...
Prije 12 min0
Šareni svijet
ZAPANUJUĆI DETALJI: Otkriven fosil cvrčka star 47 miliona godina, najstariji dosad (FOTO)
Prije 20 min0
Evropa
NETANYAHU IZGUBIO KONTROLU: Iznio gnusne optužbe na račun Emmanuela Macrona
Prije 27 min0
Gastro
VRIJEME JE ZA ULAZAK U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…
12. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE KROKETE OD KROMPIRA I SIRA: Mnogi su ljubitelji ovih hrskavih "valjaka", bilo da su u "ulozi" priloga ili...
12. Maj 20250
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
Prije 16h0
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovakvu kajganu prave kulinarski profesionalci, tajna je u jednom sastojku...
13. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.