Auto
LUKSUZ KOJI VAS NA AUTOCESTAMA U HRVATSKOJ MOŽE KOŠTATI 260 EURA:: Ovo su najčešće greške
Prije 1h0
(...) proslavu Praznika rada.
Gastro
01. Maj 2025 01. Maj 2025
0
Sastojci:
500 gr suhog graha
300-400 gr suhog mesa po izboru
1 velika glavica luka
2 mrkve
1 korijen peršuna (i malo lista za kraj)
2-3 čehna bijelog luka
2 manja krompira (po želji, za gustoću)
1 kašika koncentrata paradajza
1 kašičica slatke mljevene crvene paprike
2-3 lista lovora
so i biber
ulje ili maslo
voda (oko 2,5 litre, ovisno o željenoj gustoći)
Priprema:
1. Grah operite i namočite u hladnoj vodi preko noći (minimalno 4-5 sati), a možete i obariti. Ocijedite vodu.
2. Stavite grah u veći lonac, prelijte svježom hladnom vodom da ga prekrije i kratko prokuhajte (5-10 minuta). Ocijedite tu vodu - time se smanjuje nadutost.
3. U loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast i blago zlatne boje.
4. Dodajte potom na kolutiće ili kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te dinstajte još 5-7 minuta.
5. Ako koristite krompir, dodajte ga sada, narezanog na kockice. Pred kraj dinstanja dodajte sitno sjeckani bijeli luk i kratko promiješajte samo da zamiriše (pazite da ne zagori).
6. U lonac s povrćem dodajte ocijeđeni grah i suho meso. Zalijte s oko 2,5 litre svježe vode. Dodajte lovorov list i malo soli.
7. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2,5 sata, odnosno dok grah i meso potpuno ne omekšaju. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i starosti graha.
8. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo tople vode ako postane pregusto.
9. Pred kraj kuhanja (posljednjih 20-30 minuta), umiješajte koncentrat paradajza i slatku mljevenu papriku. Probajte i dodajte so i svježe mljeveni biber po ukusu.
10. U maloj tavi zagrijte kašiku ulja ili masla, dodajte kašiku brašna i kratko pržite do svjetlosmeđe boje. Maknite s vatre, umiješajte mljevenu papriku i malo hladne vode da dobijete glatku smjesu.
11. Ulijte zapršku u grah uz stalno miješanje i kuhajte još 10-ak minuta.
12. Izvadite iz lonca otprilike jednu šoljicu kuhanog graha i krompira (ako ste ga koristili) s malo tekućine.
13. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu u glatku pastu pa vratite u lonac. Dobro promiješajte.
14. Izvadite veće komade mesa, narežite ih na manje komade i vratite u lonac (ili poslužite sa strane). Pospite svježe sjeckanim peršunovim listom. Poslužite vruće, uz krišku svježeg kruha i po želji, uz sitno sjeckani svježi luk ili ukiseljenu papriku.
Prijatno!:)
Auto
LUKSUZ KOJI VAS NA AUTOCESTAMA U HRVATSKOJ MOŽE KOŠTATI 260 EURA:: Ovo su najčešće greške
Prije 1h0
Kultura
SYLVESTER STALLONE PRIZNAO KOJI JE NAJBOLJI AKCIONI FILM KOJI JE SNIMIO: "Bio sam jako zadovoljan i iskreno sam mislio..."
Prije 1h0
Društvo
VELIKI USPJEH U16 VATERPOLO REPREZENTACIJE BiH U LJUBLJANI: Neum slavi bronzane momke
Prije 2h0
Estrada
MITAR MIRIĆ PROGOVORIO O KARIJERI I FINANSIJAMA: "Šaban i ja smo bili najskuplji"
Prije 2h0
Gastro
AKO STE USTALI, A U KUĆI NEMA KRUHA: Možete napraviti ove brze pogačice od samo tri glavna sastojka
12. Jul. 20250
Gastro
JELO FAMOZNIH BOJA: Ako trebate nešto brzo, jednostavno i ukusno napravite spicy tjesteninu baš na ovaj način
13. Jul. 20250
Gastro
KULINARSKI HIT DANA: Poklanjamo recept za domaću paštetu od piletine, sve što vam je potrebno sigurno već imate u kući...
Prije 18h0
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
Prije 4h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.