PRAZNIK RADA JE MNOGIMA I PRAZNIK ZA NEPCE: Gust, zasitan i aromatičan grah napravljen po ovom receptu, idealan je za...

(...) proslavu Praznika rada.

  • Gastro

  • 01. Maj 2025  01. Maj 2025

  • 0

Sastojci:

500 gr suhog graha

300-400 gr suhog mesa po izboru

1 velika glavica luka

2 mrkve

1 korijen peršuna (i malo lista za kraj)

2-3 čehna bijelog luka

2 manja krompira (po želji, za gustoću)

1 kašika koncentrata paradajza

1 kašičica slatke mljevene crvene paprike

2-3 lista lovora

so i biber

ulje ili maslo

voda (oko 2,5 litre, ovisno o željenoj gustoći)

Priprema:

1. Grah operite i namočite u hladnoj vodi preko noći (minimalno 4-5 sati), a možete i obariti. Ocijedite vodu.

2. Stavite grah u veći lonac, prelijte svježom hladnom vodom da ga prekrije i kratko prokuhajte (5-10 minuta). Ocijedite tu vodu - time se smanjuje nadutost.

3. U loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte sitno sjeckani luk i dinstajte dok ne postane staklast i blago zlatne boje.

4. Dodajte potom na kolutiće ili kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te dinstajte još 5-7 minuta.

5. Ako koristite krompir, dodajte ga sada, narezanog na kockice. Pred kraj dinstanja dodajte sitno sjeckani bijeli luk i kratko promiješajte samo da zamiriše (pazite da ne zagori).

6. U lonac s povrćem dodajte ocijeđeni grah i suho meso. Zalijte s oko 2,5 litre svježe vode. Dodajte lovorov list i malo soli.

7. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru i poklopljeno kuhajte na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2,5 sata, odnosno dok grah i meso potpuno ne omekšaju. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i starosti graha.

8. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo tople vode ako postane pregusto.

9. Pred kraj kuhanja (posljednjih 20-30 minuta), umiješajte koncentrat paradajza i slatku mljevenu papriku. Probajte i dodajte so i svježe mljeveni biber po ukusu.

10. U maloj tavi zagrijte kašiku ulja ili masla, dodajte kašiku brašna i kratko pržite do svjetlosmeđe boje. Maknite s vatre, umiješajte mljevenu papriku i malo hladne vode da dobijete glatku smjesu.

11. Ulijte zapršku u grah uz stalno miješanje i kuhajte još 10-ak minuta.

12. Izvadite iz lonca otprilike jednu šoljicu kuhanog graha i krompira (ako ste ga koristili) s malo tekućine.

13. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu u glatku pastu pa vratite u lonac. Dobro promiješajte.

14. Izvadite veće komade mesa, narežite ih na manje komade i vratite u lonac (ili poslužite sa strane). Pospite svježe sjeckanim peršunovim listom. Poslužite vruće, uz krišku svježeg kruha i po želji, uz sitno sjeckani svježi luk ili ukiseljenu papriku. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...