Sport
TRENER BOSNE NAKON SPEKTAKLA U SKENDERIJI: "Zasluženo smo slavili i drago mi je da se košarka vratila u Sarajevo"
Prije 10 min0
(...) lazanje odličnim obrokom, a vegetarijanci piletinu mogu zamijeniti gljivama.
Gastro
05. Maj 2025 05. Maj 2025
0
Sastojci:
Palačinke:
100 gr oštrog brašna
100 gr glatkog brašna
2 jaja
380 ml mlijeka
so
biber, po ukusu
Napomena: Ukoliko imate palačinke od dana prije iskoristite ih za pripremu ovog jela. Umaci i pečenje će ih ponovno omekšati.
Sloj špinata:
380 gr ricotte
300 gr špinata, odmrznutog i ocjeđenog od vode
100 gparmezana, sitno naribanog
1 jaje
so
biber
Napomena: Po želji ricotta sir zamijenite svježim ili krem sirom.
Sloj paradajza
300 ml paradajza passate ili umaka od paradajza
330 gr polumasne mozzarelle, naribane
Napomena: Mozzarella sir zamijenite goudom, edamerom ili tilzitom.
Piletina:
300 gr piletine, očišćene od kosti i kože
začini po želji
brašno
Napomena: Iskoristite ostatke kuhane ili pečene piletine.
Priprema:
Palačinke
1. Umutite smjesu
Zagrijte rernu na 160°C. U veliku zdjelu dodajte brašno i u sredini napravite udubinu. Dodajte jaja, so i biber. Lagano umutite da se sjedini i polako dodajte mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto bez grudvica.
2. Pecite palačinke
Pecite palačinke jednu po jednu (trebalo bi ih ispasti oko 10) i ostavite da se ohlade.
Sloj špinata:
3. Pripremite fil od špinata
U posebnoj posudi pomiješajte sve sastojke i ostavite sa strane.
Sloj paradajza:
4. Pripremite fil od paradajza
U posebnoj posudi pomiješajte sve sastojke i ostavite sa strane.
5. Ispecite piletinu
Piletinu narežite na sitne kockice, začinite, uvaljajte u brašno i propržite dok ne poprimi zlatnu boju.
6. Složite lazanje
Postavite 1 palačinku na dno kalupa za tortu. Upotrijebite 1 veliku kašiku mješavine špinata i ravnomjerno rasporedite po palačinki. Nastavite tako sve dok ne dođete do treće palačinke te premažite trećinom umaka od paradajza, dodajte piletinu i pospite mozzarellom. Nastavite mazati tako da svaku treću palačinku mažete umakom od paradajza i sirom. Na posljednju palačinku namažite obilnu količinu umaka od paradajza i pospite mozzarellom. Pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i poslužite.
Prijatno:)
Sport
TRENER BOSNE NAKON SPEKTAKLA U SKENDERIJI: "Zasluženo smo slavili i drago mi je da se košarka vratila u Sarajevo"
Prije 10 min0
Svijet
RUSIJA NA RUBU POBUNE: Vodeći ultranacionalista pozvao vojsku na svrgavanje Putina!
Prije 20 min0
Evropa
MEDIJI IZ NIZOZEMSKE PIŠU: SAD se protivi prisustvu Zelenskog na sljedećem summitu NATO-a
Prije 27 min0
Estrada
MARKO BOŠNJAK NAKON ELIMINACIJE: "Iako se nismo kvalificirali, nikad nisam bio ponosniji!"
Prije 28 min0
Gastro
VRIJEME JE ZA ULAZAK U BAŠTE: Ukoliko kraj paradajza posadite ovu biljku, rađat će kao lud…
12. Maj 20250
Gastro
NAPRAVITE KROKETE OD KROMPIRA I SIRA: Mnogi su ljubitelji ovih hrskavih "valjaka", bilo da su u "ulozi" priloga ili...
12. Maj 20250
Gastro
TAJNA LJUTE PAPRIKE: Brojne su blagodati za zdravlje, ne biste vjerovali za šta je sve dobra…
Prije 15h0
Gastro
MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ovakvu kajganu prave kulinarski profesionalci, tajna je u jednom sastojku...
13. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.