NAPRAVITE ZA RUČAK ILI VEČERU: Mekane palačinke, slojevi špinata, ricotte, umaka od paradajza i piletine čine ove...

(...) lazanje odličnim obrokom, a vegetarijanci piletinu mogu zamijeniti gljivama.

  • Gastro

  • 05. Maj 2025  05. Maj 2025

  • 0

Sastojci:

Palačinke:

100 gr oštrog brašna

100 gr glatkog brašna

2 jaja

380 ml mlijeka

so

biber, po ukusu

Napomena: Ukoliko imate palačinke od dana prije iskoristite ih za pripremu ovog jela. Umaci i pečenje će ih ponovno omekšati.

Sloj špinata:

380 gr ricotte

300 gr špinata, odmrznutog i ocjeđenog od vode

100 gparmezana, sitno naribanog

1 jaje

so

biber

Napomena: Po želji ricotta sir zamijenite svježim ili krem sirom.

Sloj paradajza

300 ml paradajza passate ili umaka od paradajza

330 gr polumasne mozzarelle, naribane

Napomena: Mozzarella sir zamijenite goudom, edamerom ili tilzitom.

Piletina:

300 gr piletine, očišćene od kosti i kože

začini po želji

brašno

Napomena: Iskoristite ostatke kuhane ili pečene piletine.

Priprema: 

Palačinke

1. Umutite smjesu

Zagrijte rernu na 160°C. U veliku zdjelu dodajte brašno i u sredini napravite udubinu. Dodajte jaja, so i biber. Lagano umutite da se sjedini i polako dodajte mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto bez grudvica.

2. Pecite palačinke

Pecite palačinke jednu po jednu (trebalo bi ih ispasti oko 10) i ostavite da se ohlade.

Sloj špinata:

3. Pripremite fil od špinata

U posebnoj posudi pomiješajte sve sastojke i ostavite sa strane.

Sloj paradajza:

4. Pripremite fil od paradajza

U posebnoj posudi pomiješajte sve sastojke i ostavite sa strane.

5. Ispecite piletinu

Piletinu narežite na sitne kockice, začinite, uvaljajte u brašno i propržite dok ne poprimi zlatnu boju.

6. Složite lazanje

Postavite 1 palačinku na dno kalupa za tortu. Upotrijebite 1 veliku kašiku mješavine špinata i ravnomjerno rasporedite po palačinki. Nastavite tako sve dok ne dođete do treće palačinke te premažite trećinom umaka od paradajza, dodajte piletinu i pospite mozzarellom. Nastavite mazati tako da svaku treću palačinku mažete umakom od paradajza i sirom. Na posljednju palačinku namažite obilnu količinu umaka od paradajza i pospite mozzarellom. Pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i poslužite.  

Prijatno:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...