BUDITE OPREZNI: Pretjerano korištenje omiljena tri začina može utjecati na učinkovitost lijekova...

Većina rizika proizlazi iz koncentriranih dodataka prehrani, a ne iz svakodnevnog kuhanja.

  • Zdravlje

  • 15. Maj 2025  

  • 0

Cimet, kurkuma i đumbir nisu samo začini koji obogaćuju okus jela, ti su sastojci cijenjeni u tradicionalnoj medicini, ali mogu predstavljati rizik ako ih konzumirate kao dodatke prehrani dok uzimate lijekove, upozorava stručnjakinja Dipa Kamdar s britanskog Univerziteta Kingston.

Cimet

Cimet sadrži spojeve poput cinamaldehida, eugenola i kumarina. Prema studiji američkog Univerziteta Mississippi, cinamaldehid može aktivirati receptore koji ubrzavaju metabolizam lijekova, što potencijalno smanjuje njihovu učinkovitost. Iako se istraživanja vezana za to zasad provode samo u laboratoriju, rezultati izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

Cassia cimet, koji je jeftiniji i češći, sadrži više kumarina nego cejlonski cimet, poznat i kao “pravi cimet”, koji potječe sa Šri Lanke. Kamdar u članku za The Conversation naglašava da je kumarin također poznat antikoagulans, a pretjerana konzumacija, osobito putem dodataka prehrani, može povećati rizik od krvarenja kada se koristi s lijekovima poput varfarina. Izvještaji medicinskih slučajeva to potvrđuju, sugerirajući da kumarin utječe na jetrene enzime odgovorne za razgradnju tih lijekova.

Kurkuma

Aktivna tvar u kurkumi, kurkumin, poznata je po protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Međutim, većina podataka o njegovoj interakciji s lijekovima dolazi iz laboratorijskih i životinjskih studija. Kamdar napominje da kurkumin može utjecati na to kako se neki lijekovi metaboliziraju, posebno ometanjem jetrenih enzima. To može uključivati antidepresive, antibiotike, kemoterapijska sredstva i lijekove za tlak.

Prirodna svojstva kurkume u razrjeđivanju krvi i snižavanju tlaka mogu pojačati djelovanje lijekova poput varfarina, aspirina i inzulina. No, Kamdar ističe da su ti učinci najčešće povezani s visokim dozama dodataka prehrani, a ne s malim količinama koje se koriste u hrani.

Đumbir

Đumbir je poznat po ublažavanju mučnine i upala, a spojevi poput gingerola također mogu djelovati kao blagi antikoagulansi. Neka istraživanja sugeriraju da može sniziti razinu šećera u krvi, no dokazi za to su neujednačeni, napominje Kamdar. Interakcije s lijekovima za razrjeđivanje krvi i dijabetes nisu isključene, osobito u obliku dodataka.

Treba se držati kuhinjskih doza

Kamdar naglašava da je malo cimeta na hrani vjerojatno bezopasno. Većina rizika proizlazi iz koncentriranih dodataka prehrani, a ne iz svakodnevnog kuhanja. Ako uzimate lijekove, osobito za krv, dijabetes ili rak, posavjetujte se s liječnikom prije korištenja biljnih dodataka, savjetuje na kraju Kamdar.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...