Sport
PROPADA STADION ČIJA JE GRADNJA KOŠTALA 80 MILIONA EURA: Bruka o kojoj bruji Balkan
Prije 21 min0
Prženice su mnogima omiljeni doručak, ali prava je umjetnost napraviti ih savršeno: hrskave s vanjske strane, mekane i prozračne iznutra, bez da budu masne, suhe, zagorjele ili "žive".
Gastro
16. Maj 2025 16. Maj 2025
0
Ako i vi imate problema s gnjecavim ili presušenim prženicama, donosimo vam najčešće greške i provjerene trikove koji će vaš doručak podići na potpuno novi nivo.
1. Previše tanko režete kruh
Za prženice je najbolje koristiti kruh star barem jedan dan i rezati ga na kriške debljine oko 1.5 cm. Tanki, svježi kruh lako se raspada, a smjesa ga previše natopi.
2. Ne pržite ih na puteru
Iako puter daje lijep okus, on brzo izgori na visokim temperaturama. Za idealnu teksturu i boju prženica bolji izbor je biljno ulje (suncokretovo ili uljana repica).
3. Koristite mlijeko u smjesi
Dodavanje punomasnog mlijeka jajima čini prženice kremastijima. Gruba formula glasi: 1 jaje + 1/4 šalice mlijeka za dvije kriške kruha.
4. Zaboravljate začine
Učinite smjesu zanimljivijom! Dodajte:
so, biber, kim - za slanu varijantu.
vanilin šećer, cimet, šećer u prahu - za slatku verziju.
ribani parmezan - za dodatni šmek
5. Nestrpljivi ste s pečenjem
Ulje mora biti dobro zagrijano, ali ne smije dimiti. Pecite prženice na srednjoj vatri, nekoliko minuta sa svake strane. Tako se dobiju hrskavi rubovi i mekana unutrašnjost bez viška ulja.
Priprema savršenih prženica nije komplicirana - samo treba znati nekoliko trikova. Uz pravi kruh, idealnu smjesu i dobro zagrijano ulje, vaš doručak će izgledati i okusiti kao iz restorana.
Sport
PROPADA STADION ČIJA JE GRADNJA KOŠTALA 80 MILIONA EURA: Bruka o kojoj bruji Balkan
Prije 21 min0
Hronika
USKOK PODIGAO OPTUŽNICU: Carinik iz luke Ploče pomagao prošvercovati 505 kg kokaina
Prije 23 min0
Regija
NEVJEROVATNO ŠTO JE POKUŠAO PROŠVERCATI: Srbin zaustavljen na granici, u kombiju pronađene...
Prije 29 min0
Svijet
IZRAELCI OBJAVILI FOTOGRAFIJU: "Ovo je raketa koju je ispalio Iran tokom primirja"
Prije 39 min0
Gastro
NA BRZINU, OD GOTOVE JUFKE: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
23. Jun. 20250
Gastro
POSLUŽITI OHLAĐENO: Danas pravimo domaće tufahije prema staroj recepturi...
22. Jun. 20250
Gastro
VRUĆE JE I NIKOM SE NE DA DUGO STAJATI PORED ŠPORETA: Napravite tortellone s paradajzom i mozzarellom u umaku od...
Prije 22h0
Gastro
BRŽE NE MOŽE: Za ručak napravite pileća prsa prema njemačkoj recepturi i iznenadite ukućane (VIDEO)
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.