HiTec
TEHNO SAVJETI: Većini korisnika Windowsa 11 antivirus nije potreban ako održavaju ažuriran sistem i svoj računar...
Prije 5h0
Prženice su mnogima omiljeni doručak, ali prava je umjetnost napraviti ih savršeno: hrskave s vanjske strane, mekane i prozračne iznutra, bez da budu masne, suhe, zagorjele ili "žive".
Gastro
16. Maj 2025 16. Maj 2025
0
Ako i vi imate problema s gnjecavim ili presušenim prženicama, donosimo vam najčešće greške i provjerene trikove koji će vaš doručak podići na potpuno novi nivo.
1. Previše tanko režete kruh
Za prženice je najbolje koristiti kruh star barem jedan dan i rezati ga na kriške debljine oko 1.5 cm. Tanki, svježi kruh lako se raspada, a smjesa ga previše natopi.
2. Ne pržite ih na puteru
Iako puter daje lijep okus, on brzo izgori na visokim temperaturama. Za idealnu teksturu i boju prženica bolji izbor je biljno ulje (suncokretovo ili uljana repica).
3. Koristite mlijeko u smjesi
Dodavanje punomasnog mlijeka jajima čini prženice kremastijima. Gruba formula glasi: 1 jaje + 1/4 šalice mlijeka za dvije kriške kruha.
4. Zaboravljate začine
Učinite smjesu zanimljivijom! Dodajte:
so, biber, kim - za slanu varijantu.
vanilin šećer, cimet, šećer u prahu - za slatku verziju.
ribani parmezan - za dodatni šmek
5. Nestrpljivi ste s pečenjem
Ulje mora biti dobro zagrijano, ali ne smije dimiti. Pecite prženice na srednjoj vatri, nekoliko minuta sa svake strane. Tako se dobiju hrskavi rubovi i mekana unutrašnjost bez viška ulja.
Priprema savršenih prženica nije komplicirana - samo treba znati nekoliko trikova. Uz pravi kruh, idealnu smjesu i dobro zagrijano ulje, vaš doručak će izgledati i okusiti kao iz restorana.
HiTec
TEHNO SAVJETI: Većini korisnika Windowsa 11 antivirus nije potreban ako održavaju ažuriran sistem i svoj računar...
Prije 5h0
Kultura
ZA SAMO JEDNU SVOJU ULOGU REKAO JE DA SE PONOSI NJOM: Richard Gere misli na ovaj film
Prije 5h0
Estrada
SABINA DODIK, ZVIJEZDA TV SHOWA "NIKAD NIJE KASNO" IMA SAMO JEDNU ŽELJU: "Samo se želim..."
Prije 5h0
Mini market
"ZAGREB BRANI DODIKA KAO DA JE FRANJO TUĐMAN": Oštar komentar na izjave zastupnice u Evroskom parlamentu
Prije 6h0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Nenadmašni desert, četvrti na listi najboljih svjetskih jela...
Prije 21h0
Gastro
JEFTIN I JEDNOSTAVAN OBROK ZA SVAKI DAN: Brzo se prave, ali i brzo nestaju iz tanjira, ti ukusni, široki rezanci u...
18. Maj 20250
Gastro
I NE PITAJ NIŠTA, SLANCI SU TO: Napravite ih još ovo jutro po ovom receptu, bolji su nego oni iz pekare
17. Maj 20250
Gastro
ZA TEKMU, FILM ILI DRUGE TV RAZONODE: Napravite čips od tjestenine, bit će vam potrebno...
Prije 8h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.