NEUGODNO IZNENAĐENI RAČUNIMA U HRVATSKOJ: "Za taj novac jedemo sedmicu dana u Grčkoj"

S obzirom na konkurenciju iz Grčke, Turske i Crne Gore, gdje su cijene ugostiteljskih usluga u prosjeku niže, mnogi se pitaju može li hrvatski Jadran dugoročno zadržati turiste

  • Regija

  • 17. Maj 2025  

  • 0

Srbijanski mediji ponovo se bave cijenama u hrvatskim restoranima na Jadranu – ali ovog puta s nešto drugačijim tonom. Kako piše Kurir, za razliku od prethodnih sezona kada su cijene eksplodirale, ove godine rast cijena u ugostiteljstvu djeluje umjereno ili ga uopće nema.

U tekstu se navodi da su neki restorani zadržali iste cijene kao prošle godine, dok su drugi podigli iznose za simboličnih jedan do dva eura – najčešće kako bi pokrili inflaciju. Ipak, prema analizi agencije Novasol, obrok u hrvatskom restoranu i dalje u prosjeku košta 7 do 10 % više nego u sličnim lokalima u Španiji, Grčkoj ili Portugalu.

Kurir prenosi i izjave gostiju koji su neugodno iznenađeni računima. Jedan primjer: na dalmatinskom otoku dvoje ljudi večeralo je pohane škampe s prilozima i popilo dvije čaše vina i vodu – račun je iznosio 106 eura. "Preskupo", navodi sagovornica iz Pule koja vodi vlastiti restoran i tvrdi da bi isti obrok kod nje koštao upola manje. Također se ističe da prosječna cijena ručka u srednje kategoriziranom restoranu u Hrvatskoj iznosi oko 15–18 eura, dok sličan obrok u Španiji ili Grčkoj stoji oko 13–15 eura.

mediteranska ishrana shutterstock_383491648.jpg

Manji broj uplata za aranžmane za ljetovanja u predsezoni (Foto: Shutterstock)

Jedan restoran posebno izdvojen

Posebno se izdvaja zadarski restoran Niko, koji cijene nije mijenjao godinama, uprkos inflaciji i poskupljenjima. Kilogram svježe ribe ondje košta 90 eura, a vlasnik restorana ističe da više od pola tog iznosa odlazi na nabavku i davanja državi.

U članku se navodi i rijedak primjer restorana iz Zagreba koji je, suprotno trendovima, snizio cijene. Tamošnji gosti sada mogu naručiti jelo za manje od 10 eura, a biftek košta 28 eura – desetak manje nego drugdje. Rukovodilac restorana objašnjava kako su uštedjeli preusmjeravanjem na direktne evropske dobavljače i optimizacijom poslovanja.

Zaključak Kurirovog članka je da Jadran i dalje nosi reputaciju skupog odredišta, no situacija se mijenja. Neki ugostitelji koriguju cijene, svjesni da gosti sve češće biraju konkurentske mediteranske destinacije. Ipak, kako i sami navode, uvijek će biti onih koji će "ulovljenu divlju ribu predstaviti kao uzgojenu" – i to, naravno, papreno naplatiti.

Također, iako su neki restorani odlučili zadržati prošlogodišnje cijene, na popularnijim lokacijama poput Hvara, Dubrovnika ili Rovinja i dalje se mogu pronaći jela s cijenama koje prosječnog gosta ostavljaju bez daha. Porcija ribe na nekim mjestima doseže i do 40 eura, a ako se tome doda prilog, salata, desert i vino – račun za dvoje lako prelazi 120 eura. Takvi iznosi sve češće izazivaju negodovanje, ne samo kod stranih, već i domaćih turista.

S obzirom na konkurenciju iz Grčke, Turske i Crne Gore, gdje su cijene ugostiteljskih usluga u prosjeku niže, mnogi se pitaju može li hrvatski Jadran dugoročno zadržati turiste bez prilagođavanja tržišnim trendovima. Istraživanja pokazuju da čak 68 % turista pri odabiru destinacije stavlja cijene hrane i pića u sam vrh prioriteta.

S druge strane, postoje i primjeri restorana koji se trude ponuditi "value for money" pristup – kvalitetnu uslugu po razumnim cijenama. Takvi ugostitelji, često smješteni izvan najprometnijih turističkih ruta, bilježe sve više stalnih gostiju koji prepoznaju razliku između luksuza i čiste derutne pretjeranosti. Upravo oni poručuju: "Bolje je imati pun lokal po pristupačnim cijenama nego prazan stol uz ekskluzivni meni."

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...