Politika
IGOR CRNADAK, OTVORENO: "Javni servis RTRS je poniženje za svakog poštenog čovjeka koji voli Republiku Srpsku, najgori primjer propagandističkog i toksičnog..."
Prije 14 min0
Ako se još niste okušali u pripremi ovog tradicionalnog italijanskog jela vrijeme je da smognete hrabrosti za nešto vrlo ukusno, ali ovaj puta posve drugačije.
Gastro
26. Maj 2025 26. Maj 2025
0
Ovaj recept će vas od tradicionalnog bolonjez umaka s kojim se obično pripremaju lazanje odvesti u jedno novo i pomalo neobično iskustvo obogaćeno okusima Dalmacije i nešto blaže arome nego ste navikli.
Sastojci:
Lazanje "Dalmatino":
400 gr fileta oslića
200 gr kozica
400 gr pelata
200 gr narendane mozzarelle
500 gr tijesta za lazanje
2 glavice crvenog luka, manje
4 čehna bijelog luka
20 gr maslina, bez košpica
100 ml bijelog vina
2 kašičice bibera
maslinovo ulje
svježi bosiljak (može i iz kesice)
so i biber
Bešamel umak:
50 gr putera
1½ kašičice brašna
600 ml mlijeka
rendani muškatni oraščić
Priprema:
1. Pripremite sastojke
Izrežite filete oslića na komade veličine prsta. Oslić će se kasnije u pripremi još usitniti miješanjem. Usitnite crveni luk i bijeli luk, a masline prerežite na polovice. Ugrijte rernu na 200 stepeni.
2. Dinstajte luk, bijeli luk, kozice i oslić
Na ugrijanom maslinovom ulju propržite crveni luk dok malo ne omekša (oko 5 minuta), a zatim dodajte usitnjeni bijeli luk. Nakon 1-2 minute dodajte očišćene kozice i oslića te podlijte bijelim vinom. Dinstajte oko 10 minuta dok se tekućina ne reducira. Povremeno promiješajte.
3. Dodajte ostale sastojke
Dodajte kapare, masline, so i biber (po želji) te pelate. Dinstajte 5 minuta i dodajte sitno sjeckanog svježeg bosiljka po želji. Probajte okuse te po potrebi dosolite, a ako su vam kiseline preintenzivne dodajte malo šećera. Kada izbalansirate okuse, umak je gotov.
4. Pripremite bešamel umak
U drugoj posudi rastopite puter (ili ugrijte ulje ako ne želite bešamel pripremati na puteru). Na puteru propržite brašno i na to polagano ulijevajte mlijeko, učestalo miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudvica. Preporuka je da mlijeko prethodno ugrijete (može i u mikrovalnoj). Bešamel bi trebali kuhati do razine gustoće kao kod krem supa.
5. Složite lazanje
Lazanje nauljite i složite jedan sloj tijesta za lazanje. Na tijesto dodajte bešamel umak u tankom sloju tako da pokrije tijesto, a na to dodajte u tankom sloju smjesu koju ste pripremili od oslića i kozica. Na to postavite slijedeći sloj tijesta i radnju ponavljajte dok ne potrošite tijesto ili meso. Odmah na početku odvojite tijesto za posljednji sloj kako biste izbjegli da sve potrošite na prelijevanje umaka i da ne ostanete bez tijesta za gornji sloj. Na posljednji sloj tijesta dodajte bešamel umak koji sada možete staviti u nešto većoj količini nego do sada, svakako da pokrije cijelu površinu zadnjeg sloja tijesta. Na to ravnomjerno rasporedite narendani sir.
6. Pecite u rerni
Ugrijte rernu na 200 stepeni i lazanje pecite oko 40 minuta, dok se na površini ne stvori zlatno smeđa korica.
Prijatno!:)
Politika
IGOR CRNADAK, OTVORENO: "Javni servis RTRS je poniženje za svakog poštenog čovjeka koji voli Republiku Srpsku, najgori primjer propagandističkog i toksičnog..."
Prije 14 min0
Vijesti
NOVI EUROBAROMETAR: Najviše povjerenja u EU je u Crnoj Gori, evo kako stoji Bosna i Hercegovina....
Prije 17 min0
Ekonomija
EURO - NEURO: Još jedna članica Europske unije mijenja valutu, smanjuju se troškovi...
Prije 28 min0
Svijet
HAOS U TEL AVIVU: Izraelska policija uhapsila je 62 osobe tokom sukoba s...
Prije 40 min0
Gastro
IAKO SE, MOŽDA, ČINI KAO JEDNOSTAVNO JELO: Prestanite koristiti ulje za pripremu kajgane, drugi sastojak čini je...
27. Maj 20250
Gastro
PROGLAŠEN NAJBOLJI SOS ZA PASTU NA SVIJETU: Priprema se od samo četiri sastojka
Prije 21h0
Gastro
MOŽE I NA BALKONU: Ovu vrstu paradajza slobodno posadite, otporna je i rađa obilato, samo je potrebno...
28. Maj 20250
Gastro
ONA JE NAJBOLJA, ALI NIJE BAŠ JEFTINA: Napravite savršen porodični ručak, bez puno truda, po ovom receptu
Prije 18h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.