JA SAM (LAZANJE) DALMATINO, OD SRCA I DUŠE: Ono kad ljubitelji tijesta dođu na svoje i uživaju u vrhunskoj izvedbi

Ako se još niste okušali u pripremi ovog tradicionalnog italijanskog jela vrijeme je da smognete hrabrosti za nešto vrlo ukusno, ali ovaj puta posve drugačije.

  • Gastro

  • 26. Maj 2025  26. Maj 2025

  • 0

Ovaj recept će vas od tradicionalnog bolonjez umaka s kojim se obično pripremaju lazanje odvesti u jedno novo i pomalo neobično iskustvo obogaćeno okusima Dalmacije i nešto blaže arome nego ste navikli.

Sastojci: 

Lazanje "Dalmatino":

400 gr fileta oslića

200 gr kozica

400 gr pelata

200 gr narendane mozzarelle

500 gr tijesta za lazanje

2 glavice crvenog luka, manje

4 čehna bijelog luka

20 gr maslina, bez košpica

100 ml bijelog vina

2 kašičice bibera

maslinovo ulje

svježi bosiljak (može i iz kesice)

so i biber

Bešamel umak:

50 gr putera

1½ kašičice brašna

600 ml mlijeka

rendani muškatni oraščić

Priprema:

1. Pripremite sastojke

Izrežite filete oslića na komade veličine prsta. Oslić će se kasnije u pripremi još usitniti miješanjem. Usitnite crveni luk i bijeli luk, a masline prerežite na polovice. Ugrijte rernu na 200 stepeni.

2. Dinstajte luk, bijeli luk, kozice i oslić

Na ugrijanom maslinovom ulju propržite crveni luk dok malo ne omekša (oko 5 minuta), a zatim dodajte usitnjeni bijeli luk. Nakon 1-2 minute dodajte očišćene kozice i oslića te podlijte bijelim vinom. Dinstajte oko 10 minuta dok se tekućina ne reducira. Povremeno promiješajte.

3. Dodajte ostale sastojke

Dodajte kapare, masline, so i biber (po želji) te pelate. Dinstajte 5 minuta i dodajte sitno sjeckanog svježeg bosiljka po želji. Probajte okuse te po potrebi dosolite, a ako su vam kiseline preintenzivne dodajte malo šećera. Kada izbalansirate okuse, umak je gotov.

4. Pripremite bešamel umak

U drugoj posudi rastopite puter (ili ugrijte ulje ako ne želite bešamel pripremati na puteru). Na puteru propržite brašno i na to polagano ulijevajte mlijeko, učestalo miješajući kako biste izbjegli stvaranje grudvica. Preporuka je da mlijeko prethodno ugrijete (može i u mikrovalnoj). Bešamel bi trebali kuhati do razine gustoće kao kod krem supa. 

5. Složite lazanje

Lazanje nauljite i složite jedan sloj tijesta za lazanje. Na tijesto dodajte bešamel umak u tankom sloju tako da pokrije tijesto, a na to dodajte u tankom sloju smjesu koju ste pripremili od oslića i kozica. Na to postavite slijedeći sloj tijesta i radnju ponavljajte dok ne potrošite tijesto ili meso. Odmah na početku odvojite tijesto za posljednji sloj kako biste izbjegli da sve potrošite na prelijevanje umaka i da ne ostanete bez tijesta za gornji sloj. Na posljednji sloj tijesta dodajte bešamel umak koji sada možete staviti u nešto većoj količini nego do sada, svakako da pokrije cijelu površinu zadnjeg sloja tijesta. Na to ravnomjerno rasporedite narendani sir.

6. Pecite u rerni

Ugrijte rernu na 200 stepeni i lazanje pecite oko 40 minuta, dok se na površini ne stvori zlatno smeđa korica.

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...