Hronika
TRAGEDIJA U HERCEGOVINI: Kako je sarajevska doktorica priletila u pomoć i pomogla da ne bude više stradalih
Prije 12 min0
(...) kremastijom i ukusnijom.
Gastro
27. Maj 2025 27. Maj 2025
0
Kajgana je ultimativno jelo za doručak, ali vrlo lako može ispasti gumenasta ili bezukusna ako se ne pripremi kako treba. Iako se možda čini kao jednostavno jelo, mnogi pritom zanemaruju najvažniji sastojak koji je čini mekšom, prozračnijom i manje sklonom zagorijevanju.
Za pripremu kajgane potreban je određeni oblik masnoće kako bi se jaja povezala i kako bi se dobila kremasta tekstura, a to nije ulje, kao što mnogi možda misle. Komadić putera umjesto ulja najbolji je trik za najmekšu i najsočniju kajganu.
Prženje jaja na puteru ne samo da poboljšava okus nego i pomaže u tome da se jaja manje lijepe. Čak i kad koristite tavu s neprianjajućim premazom, maslac je i dalje ključan jer se jaja imaju tendenciju lijepiti.
Puter je najvažniji sastojak pri pripremi kajgane jer joj tokom kuhanja osigurava potrebnu vlažnost, čineći je mekom, pjenastom i znatno kremastijom. Iako i druge masnoće poput ulja ili mlijeka mogu spriječiti isušivanje jaja, one ujedno razrjeđuju okus, pa kajgana neće biti tako ukusna.
Osim toga, puter ima nižu temperaturu zagorijevanja od ulja, što znači da jaja prži blaže i ravnomjernije.
Za početak razbijte jaja u zdjelu, posolite i popaprite, pa ih lagano izmiješajte. U ovoj fazi nemojte dodavati nikakve druge sastojke i nipošto nemojte dodavati nikakvu tekućinu, poput mlijeka. Ako je smjesa previše tekuća, mogli biste pomisliti da jaja još nisu gotova, pa ćete ih zapravo prepeći.
U tavu dodajte puter, a kada se rastopi, ubacite smjesu od jaja. Silikonskom lopaticom neprestano pomičite jaja dok se prže - to će ih dodatno "napuhati". Ali nemojte, međutim, pretjerano miješati. Umjesto toga lagano pomičite i gurajte smjesu po tavi, bez razdvajanja.
Jaja pržite dvije minute, a zatim po potrebi dodajte sir ili neki drugi sastojak po želji i nastavite peći još 30 sekundi do jedne minute. Kajgana se nikako ne bi smjela peći duže od tri minute.
Hronika
TRAGEDIJA U HERCEGOVINI: Kako je sarajevska doktorica priletila u pomoć i pomogla da ne bude više stradalih
Prije 12 min0
Društvo
NAGRADA KOJA SE PAMTI: Vlasnik restorana iz BiH svoje radnike poslao na umru i ljetovanje u Egipat
Prije 15 min0
Politika
U LAŽI SU KRATKE NOGE: Zoran Milanović obmanuo javnost, optužnice iz Bosne i Hercegovine...
Prije 19 min0
Mini market
BRUKA NA BBC-ju: "U Sarajevu opet Godina štakora"
Prije 28 min0
Gastro
IAKO SE, MOŽDA, ČINI KAO JEDNOSTAVNO JELO: Prestanite koristiti ulje za pripremu kajgane, drugi sastojak čini je...
27. Maj 20250
Gastro
PROGLAŠEN NAJBOLJI SOS ZA PASTU NA SVIJETU: Priprema se od samo četiri sastojka
Prije 22h0
Gastro
MOŽE I NA BALKONU: Ovu vrstu paradajza slobodno posadite, otporna je i rađa obilato, samo je potrebno...
28. Maj 20250
Gastro
ONA JE NAJBOLJA, ALI NIJE BAŠ JEFTINA: Napravite savršen porodični ručak, bez puno truda, po ovom receptu
Prije 19h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.