Gastro
SOČNE SARAJČICE: Danas pravimo desert za čistu peticu, jednako su hrskave kao i baklave, a iznutra...
08. Apr. 20250
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
Gastro
08. Jun. 2025 08. Jun. 2025
0
Sarajčice su mali orijentalni slatkiši koji izgledom podsjećaju na baklavu - prave se od istih kora i jednako su hrskave, a iznutra su sočne.
Sastojci:
Nadjev:
400 gr oraha
10 kašika šećera
12 kašika pšeničnog griza
150 gr grožđica
0,5 kesice praška za pecivo
malo mlake vode
Agda:
600 g šećera
500 ml vode
1 kesica vanilin šećera
1limun (narezan na tanke šnite)
Dodatno:
500 g kora za baklavu
Priprema:
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
Ispecite
Pecite u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak.
Priprema
Napravite nadjev
Suhe sastojke pomiješajte i zalijevajte ih vodom dok se smjesa ne ujednači (mora biti gusta i čvrsta).
Napunite kore
Prvu koru premažite s malo ulja, a na drugu koru po dužini rasporedite tri žlice nadjeva, sa strane zatvorite i zarolajte.
Složite na pleh
Narežite na jednake komade pa ih rasporedite u podmazan pleh i premažite uljem.
Ispecite
Pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva, otprilike pola sata ili dok ne porumene.
Napravite agdu
Pomiješajte sve sastojke, pa hladnom agdom zalijte vruće sarajčice. Ohladite ih na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Prijatno!
Mini market
VUKANOVIĆ ISMIJAO DODIKA MLAĐEG I AMIDŽIĆA: "Zadivljen sam hrabrošću velikih srbendi i patriota, milionera od narodnih para"
Prije 14 min0
Vijesti
SUTRA U LONDONU: Denis Bećirović će održati govor povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici
Prije 35 min0
Hronika
UGAŠENA DVA MLADA ŽIVOTA: Ovo su Andrea (29) i Marijan (38), prošle godine otvorili firmu
Prije 43 min0
Kultura
“LEGENDA O SKRIVENOM BLAGU”: Fondacija "Čuvari baštine – Bassania" pronašla stećke nadomak Sarajeva (FOTO)
Prije 1h0
Gastro
PO MEDITERANSKI: Danas pravimo pečene paprike prema staroj recepturi, slijedite upute...
12. Jun. 20250
Gastro
OBRADUJETE SVOJE NEPCE UKUSNOM DOMAĆOM TJESTENINOM: Slijedite recept i nećete pogriješiti
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE JEDNOSTAVNU SALATU SA MAHUNAMA, PILETINOM I ŠAMPINJONIMA: Dovoljno za lagani ručak, a može i za...
12. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.