Kultura
“LEGENDA O SKRIVENOM BLAGU”: Fondacija "Čuvari baštine – Bassania" pronašla stećke nadomak Sarajeva (FOTO)
Prije 14 min0
Nakon što namirnicu panirate (brašno, jaje, krušne mrvice), umjesto da je odmah stavljate u ulje, stavite je u zamrzivač na 10 do 15 minuta.
Gastro
09. Jun. 2025 09. Jun. 2025
0
Pohovanje je klasik kojemu se uvijek vraćamo – bilo da pravimo šnicle, tikvice, sir ili gljive. No ponekad je to i neuredan i pomalo nespretan posao, a budući da je mnogima omiljeno, uvijek je dobro naučiti i nešto novo. Ovaj vam put donosimo jednostavan trik koji koristi i sve više chefova, a trebat će vam samo – zamrzivač.
Nakon što namirnicu panirate (brašno, jaje, krušne mrvice), umjesto da je odmah stavljate u ulje, stavite je u zamrzivač na 10 do 15 minuta. Panirani sloj se bolje stisne i zalijepi za namirnicu, a mogućnost da se mrvice odvoje tijekom pečenja ili prženja znatno je smanjena. Manje će se lijepiti za tavu ili ulje, a ruke vam ostaju (barem donekle) čišće jer manje mrvica pada s ruku natrag u smjesu.
Ako želite pohovati s još manje nereda, koristite tehniku "suha ruka – mokra ruka": Jednom rukom stavljajte u brašno i mrvice (suhi sastojci), drugom rukom u jaje (mokri sastojak). Tako izbjegavate stvaranje neugodnih paniranih grudica na prstima.
Ovaj "trik" posebno pomaže kod mekših namirnica koje se lako raspadaju (npr. sir ili riba), ali i kod klasičnih šnicli. Ako pohovano spremate unaprijed, još bolje – zamrznuto možete direktno pržiti (samo uz nešto dulje vrijeme pripreme).
Kultura
“LEGENDA O SKRIVENOM BLAGU”: Fondacija "Čuvari baštine – Bassania" pronašla stećke nadomak Sarajeva (FOTO)
Prije 14 min0
Šareni svijet
IZUZETAN PODVIG: Maričić iz Hrvatske postavio novi Guinnessov rekord u ovoj disciplini (FOTO)
Prije 28 min0
Društvo
POTVRDILI IZ INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE: Za kolektivnu dženazu u Potočarima spremni posmrtni ostaci pet žrtava genocida
Prije 41 min0
Regija
NATAŠA KANDIĆ: Zahvaljujući ocu Jelene Karleuše otkrivene su brojne masovne grobnice žrtava Miloševićevog režima
Prije 1h0
Gastro
PO MEDITERANSKI: Danas pravimo pečene paprike prema staroj recepturi, slijedite upute...
12. Jun. 20250
Gastro
OBRADUJETE SVOJE NEPCE UKUSNOM DOMAĆOM TJESTENINOM: Slijedite recept i nećete pogriješiti
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE JEDNOSTAVNU SALATU SA MAHUNAMA, PILETINOM I ŠAMPINJONIMA: Dovoljno za lagani ručak, a može i za...
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.