OD BIJELE I OD CRNE ČOKOLADE: Za pripremu ovog moussea trebat će vam još samo...

Probajte odmah.

  • Gastro

  • 11. Jun. 2025  11. Jun. 2025

  • 0

Lako se priprema, a najteži dio je čekanje da se mousse ohladi.

Sastojci:

100 gr čokolade za kuhanje

100 gr bijele čokolade

500 ml vrhnja za šlag

naribana čokolada za dekoraciju

Priprema: 

1. Nasjeckajte   

Nasjeckajte čokoladu za kuhanje i bijelu čokoladu na manje komadiće i prebacite ih u dvije odvojene posude.

2. Promiješajte

Na srednje jakoj vatri zagrijte 200 ml vrhnja za šlag do vrenja pa sklonite s vatre. U jednakoj količini prelijte vrhnje preko nasjeckane bijele i tamne čokolade. Pustite da odstoji dvije minute pa dobro promiješajte. Nakon što se u potpunosti otopila, stavite ju sa strane kako bi se ohladila.

3. Miksajte

U većoj posudi izmiksajte ostatak vrhnja u čvrsti šlag. Dobijeni šlag u istom omjeru podijelite u dvije posude.

4. Dodajte rastopljenu čokoladu

U jednu polovicu šlaga postepeno dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i nastavite miksati dok se sastojci ne sjedine. Isti postupak ponovite s ostatkom šlaga i tamnom čokoladom.

5. Raspodijelite

Pripremite manje posudice ili čaše za serviranje. Raspodijelite tamnu smjesu u posudice, zagladite vrh ili malo protresite da se smjesa ravnomjerno rasporedi. Na nju stavite bijelu smjesu i stavite u frižider na 3 do 4 sata.

6. Ukrasite i poslužite 

Prije posluživanja na vrh svakog čokoladnog moussea naribajte malo čokolade.  

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...