OPREZ, AKO OVAJ KUHINJSKI UREĐAJ NE ČISTITE REDOVNO RISKIRATE POŽAR: Šteta bi mogla biti više tisuća eura

Filtre je najbolje prati barem jednom mjesečno, dok je čišćenje vanjske površine dovoljno obaviti svaka dva-tri dana kako bi se uklonili otisci prstiju, masnoća i prašina.

  • Jeste li znali

  • 18. Jun. 2025  

  • 0

Čišćenje i održavanje kuhinje ključno je za očuvanje higijene i produžavanje životnog vijeka uređaja, a posebnu pažnju treba posvetiti napama. Napa je uređaj koji sakuplja masnoće, mirise i paru iznad štednjaka pa je važno redovito čistiti njene filtre i ventilacijske otvore. Filtre je najbolje prati barem jednom mjesečno, dok je čišćenje vanjske površine dovoljno obaviti svaka dva-tri dana kako bi se uklonili otisci prstiju, masnoća i prašina.

Također, važno je obratiti pažnju na čišćenje kanala za ventilaciju, jer nakupljeni masni sloj može smanjiti učinkovitost nape. Za dugotrajno održavanje preporuča se korištenje blagih sredstava za čišćenje i izbjegavanje agresivnih kemikalija koje mogu oštetiti površinu. Oni koji izbjegavaju čišćenje ovog uređaja, mogli bi se naći u velikim problemima.

Osiguravajuća kuća R+V upozorila je da u Njemačkoj godišnje izbije oko 10.000 požara u kuhinjama, a čest uzrok su upravo zapaljene nape. Naime, masnoća koja se nakuplja u filterima stvara zapaljiv sloj koji lako plane posebno ako na štednjaku dođe do pregrijavanja ulja i zapaljenja tave. Vatra se tad lako širi i na napu, a kroz ventilacijski sustav može se proširiti na cijeli objekt, piše Dnevno.hr. 

Ne treba gasiti vodom

Takav je požar opasno gasiti vodom jer može doći do eksplozije. Voda brzo ispari pa vruće kapljice ulja krenu prskati što može izazvati ozbiljne opekline. Stručnjaci savjetuju redovito čišćenje filtera – jednom mjesečno kod češćeg kuhanja, a za one koji rijetko kuhaju dovoljno je svaka tri mjeseca.

Nisu potrebna skupa sredstva jer su učinkovita i ona jeftinija koja svi imaju kod kuće. Za namakanje filtera može poslužiti mješavina praška za pecivo i sode bikarbone, za čišćenje vanjskih površina učinkovit je limunov sok, a za jako prljave filtere može se koristiti tableta za perilicu suđa.

Uz redovno čišćenje, treba izbjegavati prženje i flambiranje ispod nape te uvijek koristiti filtere. Posebno stari slojevi masti brzo se zapale jer im je temperatura paljenja niža od svježe masnoće.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...