BEZ NAPORNOG RIBANJA I UZ MINIMALAN TRUD: Ovaj genijalan trik će vašu rernu učiniti blistavom

Čišćenje rerne jedan je od najomraženijih kućanskih poslova. Zagorjele mrlje od hrane i tvrdokorna masnoća čine ga pravom noćnom morom, često zahtijevajući agresivna hemijska sredstva i sate ribanja. Međutim, postoji genijalan trik koji koristi jednostavne sastojke koje već imate u kuhinji, koji će vašu rernu učiniti blistavom bez imalo muke i opasnih isparenja.

  • Jeste li znali

  • 19. Jun. 2025  19. Jun. 2025

  • 0

Rerna je uređaj koji se često koristi, a rijetko temeljno čisti. Tokom pečenja, masnoća i ostaci hrane prskaju po unutrašnjosti, zagorijevaju i stvaraju tvrdokorne naslage koje su izuzetno teške za uklanjanje. Klasična hemijska sredstva su efikasna, ali često ostavljaju jak miris i mogu biti iritantna za kožu i dišne puteve. Stoga, mnogi traže prirodnije i jednostavnije rješenje.

Ovaj trik koristi moćnu kombinaciju sode bikarbone i bijelog alkoholnog sirćeta (octa), dva sastojka koja su poznata po svojim svojstvima čišćenja i dezinfekcije. Reakcija između njih stvara pjenu koja razgrađuje masnoću i omekšava zagorjele naslage, olakšavajući njihovo uklanjanje.

Slijedite ove korake za čišćenje rerne bez muke:

Pripremite rernu: Uklonite sve rešetke i plehove iz rerne. Po želji ih možete potopiti u toplu vodu s malo deterdženta.

Napravite pastu: U posudi pomiješajte pola šoljice sode bikarbone s nekoliko kašika vode. Miješajte dok ne dobijete gustu pastu koja se lako nanosi. Po želji, možete dodati i malo soli za abrazivniji efekt.

Nanesite pastu: Nanesite pastu od sode bikarbone po cijeloj unutrašnjosti rerne, posebno na zagorjele i masne dijelove. Koristite rukavice. Neka bude deblji sloj na tvrdokornim mrljama. Izbjegavajte grijače elemente.

Ostavite da djeluje (preko noći): Ovo je ključni korak. Ostavite pastu da djeluje najmanje 6 sati, a idealno preko noći. Što duže stoji, to će bolje omekšati prljavštinu.

Prskanje sirćetom: Nakon što je pasta odstajala, napunite bočicu s raspršivačem bijelim alkoholnim sirćetom. Poprskajte sirće direktno preko osušene paste od sode bikarbone. Nastat će reakcija pjenjenja.

Brisanje: Ostavite da pjena djeluje 10-15 minuta, a zatim vlažnom krpom ili spužvom obrišite omekšalu prljavštinu. Neće biti potrebe za intenzivnim ribanjem. Za tvrdokornije dijelove možete koristiti drvenu ili plastičnu špatulu koja neće oštetiti površinu.

Završno brisanje: Prebrišite unutrašnjost rerne čistom, vlažnom krpom dok ne uklonite sve ostatke sode bikarbone i sirćeta.

Ovaj genijalan trik će vašu rernu učiniti blistavom, bez agresivnih hemikalija i napornog ribanja. Uživajte u čistoj kuhinji uz minimalan trud

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...