NAPRAVITE PAPRIKE PUNJENE PURETINOM: Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok...

Vrlo ukusno.

  • Gastro

  • 28. Jun. 2025  28. Jun. 2025

  • 0

Sastojci:

3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 glavica luka

700 ml umaka od paradajza

1 kašičica origana

malo soli

3 lovorova lista

500 gr starog kruha

1 mrkva

1 tikvica

100 gr rendanog sira, preporuka je parmezan

malo peršuna

2 jaja

svježe mljeveni crni biber

600 gr mljevene puretine

6 crvenih, žutih ili zelenih paprika

Priprema:

1. Dinstajte luk

Zagrijte veliki lonac koji je dovoljno velik da u njega stanu sve paprike na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša, otprilike 8 minuta.

2. Dodajte umak od paradajza

Ulijte pasirani paradajz, a bocu isperite vodom i tu vodu dodajte u lonac. Umiješajte origano, jednu kašičicu soli i lovorove listove. Pustite da zakuha pa ostavite da se lagano krčka dok punite paprike.

3. Pripremite kruh

Stari kruh narežite na kockice pa ih stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom da budu prekrivene. Neka se namaču dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Potom rukama dobro ocijedite višak vode i prebacite kruh u veliku zdjelu.

4. Pripremite fil za paprike 

Narendanu mrkvu i tikvicu stavite u čistu kuhinjsku krpu i istisnite što više tekućine, pa ih dodajte kruhu. Ubacite i rendani sir, nasjeckani peršun i jaja. Začinite jednom kašičicom soli i s malo bibera. Na kraju dodajte mljevenu puretinu i sve dobro izmiješajte da se poveže.

5. Napunite paprike

Paprikama odrežite vrhove i očistite unutrašnjost - izvadite sjemenke i bijele opne. Smjesu ravnomjerno rasporedite u paprike. Ako vam ostane fila, ovisno o veličini paprika, oblikujte nekoliko manjih okruglica i zapecite ih u rerni na 175 °C oko 15 minuta dok se ne stisnu, pa ih potom možete dodati u umak s paprikama.

6. Skuhajte paprike

Paprike pažljivo složite u umak u loncu. Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok paprike ne omekšaju, a nadjev se potpuno ne skuha - oko 45 minuta do sat vremena. Izvadite lovorove listove i poslužite. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...