Svijet
UŽASAVAJUĆI NAPAD NA VATROGASCE: Upali u zasjedu snajperske vatre dok su gasili požar na planini
Prije 32 min0
Vrlo ukusno.
Gastro
28. Jun. 2025 28. Jun. 2025
0
Sastojci:
3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica luka
700 ml umaka od paradajza
1 kašičica origana
malo soli
3 lovorova lista
500 gr starog kruha
1 mrkva
1 tikvica
100 gr rendanog sira, preporuka je parmezan
malo peršuna
2 jaja
svježe mljeveni crni biber
600 gr mljevene puretine
6 crvenih, žutih ili zelenih paprika
Priprema:
1. Dinstajte luk
Zagrijte veliki lonac koji je dovoljno velik da u njega stanu sve paprike na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kad se zagrije, dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša, otprilike 8 minuta.
2. Dodajte umak od paradajza
Ulijte pasirani paradajz, a bocu isperite vodom i tu vodu dodajte u lonac. Umiješajte origano, jednu kašičicu soli i lovorove listove. Pustite da zakuha pa ostavite da se lagano krčka dok punite paprike.
3. Pripremite kruh
Stari kruh narežite na kockice pa ih stavite u zdjelu i prelijte toplom vodom da budu prekrivene. Neka se namaču dok ne omekšaju, otprilike 5 minuta. Potom rukama dobro ocijedite višak vode i prebacite kruh u veliku zdjelu.
4. Pripremite fil za paprike
Narendanu mrkvu i tikvicu stavite u čistu kuhinjsku krpu i istisnite što više tekućine, pa ih dodajte kruhu. Ubacite i rendani sir, nasjeckani peršun i jaja. Začinite jednom kašičicom soli i s malo bibera. Na kraju dodajte mljevenu puretinu i sve dobro izmiješajte da se poveže.
5. Napunite paprike
Paprikama odrežite vrhove i očistite unutrašnjost - izvadite sjemenke i bijele opne. Smjesu ravnomjerno rasporedite u paprike. Ako vam ostane fila, ovisno o veličini paprika, oblikujte nekoliko manjih okruglica i zapecite ih u rerni na 175 °C oko 15 minuta dok se ne stisnu, pa ih potom možete dodati u umak s paprikama.
6. Skuhajte paprike
Paprike pažljivo složite u umak u loncu. Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok paprike ne omekšaju, a nadjev se potpuno ne skuha - oko 45 minuta do sat vremena. Izvadite lovorove listove i poslužite.
Prijatno!:)
Svijet
UŽASAVAJUĆI NAPAD NA VATROGASCE: Upali u zasjedu snajperske vatre dok su gasili požar na planini
Prije 32 min0
Ekonomija
POSLOVANJE SA ZEMLJAMA EU: Gdje je BiH najbolje prošla?
Prije 48 min0
Regija
VUČIĆEVA POLICIJA VIŠE I NE KRIJE: Hvalili se da su tukli narod (VIDEO)
Prije 57 min0
Show
RASKOŠNA SVADBA U BUDVI: Edin i Amra Džeko zablistali u elegantnom izdanju
Prije 1h0
Gastro
NAPRAVITE PAPRIKE PUNJENE PURETINOM: Podesite vatru tako da umak lagano krčka, poklopite i kuhajte dok...
28. Jun. 20250
Gastro
DUH NAPULJA U VAŠOJ KUHINJI: Recept za originalnu pizzu Napoletanu, jednostavno i neodoljivo!
27. Jun. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI MEDITERANA: Za doručak napravite grčke lepinje i oduševite ukućane...
27. Jun. 20250
Gastro
DOBRA, STARA, PREUKUSNA, JEFTINA I S TRI LOVOROVA LISTA: Napravite još ovo popodne čorbu od...
Prije 22h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.